Nejlepší je tvaroh
Je třeba vyhýbat se slaným, kyselejším a pikantnějším potravinám, ale také syrové cibuli a česneku. Škodí i citrusy, lilek, rajčata, bílý cukr, žito, pohanka, bílé pečivo a mléčné výrobky – hlavně jogurt, kefír, smetana, plísňové, slané a tavené sýry. Vhodný je naopak tvaroh a výrobky z něj. Naprosto nevhodné při pálení žáhy jsou při úsilí odkyselit organismus colové nápoje, sycené vody, kakao, džusy a přemíra kávy.
Umění pít
Za vyzkoušení stojí přírodní šťávy z mrkve, řepy a kysaného zelí a bylinné čaje z pelyňku, kopřiv, pampelišky a lékořice. Při akutních potížích pijte převařenou nebo filtrovanou vodu. První sklenici je ideální dát si hned po ránu na lačno a je dobré do ní přidat trochu limetky se lžičkou domácího lučního medu nebo extraktu z aloe vera.
Vyzkoušejte bylinky
Pro ozdravení zažívání a proti překyselení vyzkoušejte i potravinové doplňky s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin a vitaminů skupiny B. Z bylin se hodí atavari (chřest hroznovitý) a kutki – pozitivně ovlivňují játra a trávicí systém. Obojí se dá sehnat v bio prodejnách nebo na internetu.
Pomoc z lékárny
Pyróza je naštěstí velmi dobře léčitelná. K dispozici je několik skupin léků. Nejznámější jsou antacida, která se dají v lékárně koupit bez předpisu. Neutralizují obsah žaludku, a tím snižují jeho kyselost. Neumějí ale výrazně hojit, takže pomáhají spíš při mírnějších potížích.
Více se o pálení žáhy dočtete v červencovém čísle Blesk zdraví: