Recepty z Prostřeno! Vyzkoušejte menu benjamínka Pavla Švestky

Vyzkoušejte menu benjamínka Pavla Švestky (18) • Foto: FTV Prima
11. září 2012 | 17:05

Připravte si osvěžující salát s kuřecím steakem a česnekovým dresinkem, smetanový mrkvový krém, pikantní krůtí kroketky se sýrem, krůtí závitky se slaninou a dijonskou omáčkou nebo lahodný italský dezert Panna cotta. 

Zlatíčka 2016

Předkrm: Kuřecí salát FRESH

Ingredience:
500 g kuřecích prsou
ořech másla
olivový olej
200 g jarní cibulky
balení rucoly
3 červené papriky
1 vanička cherry rajčátek
1 okurka
1 ledový salát
500 ml jogurtu
40 g majonézy
1-2 stroužky česneku
10 g pažitky či petrželky
sůl, pepř

Postup:
1. Kuřecí prsa si naklepeme na tenké plátky. Orestujeme je na másle na pánvi a necháme vystydnout. Zeleninu nakrájíme na různé kousky a zakápneme olivovým olejem a dáme do ledničky vystydnout.
2. Na dresink si vyklopíme jogurt do vhodné nádoby, přidáme majonézu a najemno nasekanou pažitku a vylisovaný česnek. Smícháme dohromady a máme skvělý studený dresink.

Teplota: 160°C (kuře)
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30 minut
Doba vaření: 1-39 minut

Polévka: Mrkvový krém

Ingredience:
500 g mrkve
100 g másla
500 ml smetany
300 ml mléka

Postup:
Mrkev nakrájíme na úzké plátky a vložíme do kastrolu na předem rozpálené máslo. Necháme zhruba 20 minut restovat a zalejeme dvěma deci vody, lehce osolíme a necháme krátce provařit. Zalejeme smetanou a mlékem, minutu provaříme, stáhneme z plamene a tyčovým mixérem mrkev rozmixujeme.

Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 30 minut

Hlavní chod: Variace krůtího masa s bramborovým pyré

Ingredience:
1,2 kg krůtího masa
sůl
pepř
1 kg brambor
5 plátků slaniny
100 g nivy
petrželka
1 l smetany
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce medu
100 g másla
1 cuketa
1 celer
2 mrkve

Postup:
1. 750 g krůtího masa nakrájíme na tenké plátky, které osolíme a lehce opepříme, zatočíme je a obalíme do slaniny. Takto upravené maso vložíme do kulaté formy a orestujeme je z jedné a z druhé strany, nakonec je dáme dopéct na čtvrt hodiny do předem rozpálené trouby na 180°C.
2. Na krůtí krokety nakrájíme 450 g masa na kostky a dáme do mixéru zároveň s kousky nivy, rozmixujeme téměř na pěnu, kterou lehce osolíme a vytváříme z toho stejnoměrné kuličky, které obalíme v trojobalu a dáme usmažit do fritézy na 3 až 5 minut. Pak dáme propéct na 10 minut ke steakům.
3. Na bramborové pyré oškrábeme kilo brambor a uvaříme je doměkka. Jakmile jsou brambory uvařené, přidáme máslo a 300 ml smetany a lehce osolíme. Brambory rozmixujeme na pyré.
4. Na dijonskou omáčku necháme provařit půl litru smetany. Přidáme lžíci dijonské hořčice a lžíci medu, lehce osolíme a znovu provaříme.
5. Čerstvou zeleninu nakrájíme na stejné tvary (můžeme vyřezat kolečka) a dáme vařit doměkka, poté zeleninu vytáhneme a lehce jí orestujeme na másle. Podáváme k masu a kaši.

Teplota: 180 °C
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy:1-2 hodiny
Čas vaření: 1-2 hodiny

Dezert: Panna cotta

Ingredience:
500 ml smetany 33%
200 ml mléka
250 g mražené lesní ovocné směsi
cukr moučka
1 lžíce solamylu
panna cotta v prášku
šlehačka
čokoláda na vaření

Postup:
Svaříme smetanu s vodou a vmícháme do ní polotovar na panna cottu. Dáme si uvařit 250 ml vody a zalejeme zmražené ovoce a vsypeme solamyl. Promícháme, na dně sklenic necháme vystydnout. Na vychladlé ovoce vlijeme smetanu s práškem panna cotta a opět necháme zatuhnout. Na zatuhnutou smetanu nalejeme zbytek ovoce a dozdobíme šlehačkou, kterou posypeme nastrouhanou čokoládou. Dáme na hodinu vychladit do lednice.

Teplota: 100°C
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: italská
Doba přípravy: 30-60 minut
Čas vaření: 2 minuty

Fotogalerie
5

Klíčová slova:  prostřeno, pavel švestka, recepty, vaření
Diskuse ke článku
.
DesktopMobile