Volný čas

Recepty z Prostřeno! Vyzkoušejte menu benjamínka Pavla Švestky

Vyzkoušejte menu benjamínka Pavla Švestky (18)

Vyzkoušejte menu benjamínka Pavla Švestky (18)
Foto: FTV Prima

Fotogalerie

5 fotografií

11. září 2012 | 17:05
Sdílej na facebooku

Připravte si osvěžující salát s kuřecím steakem a česnekovým dresinkem, smetanový mrkvový krém, pikantní krůtí kroketky se sýrem, krůtí závitky se slaninou a dijonskou omáčkou nebo lahodný italský dezert Panna cotta. 

Předkrm: Kuřecí salát FRESH

Ingredience:
500 g kuřecích prsou
ořech másla
olivový olej
200 g jarní cibulky
balení rucoly
3 červené papriky
1 vanička cherry rajčátek
1 okurka
1 ledový salát
500 ml jogurtu
40 g majonézy
1-2 stroužky česneku
10 g pažitky či petrželky
sůl, pepř

Postup:
1. Kuřecí prsa si naklepeme na tenké plátky. Orestujeme je na másle na pánvi a necháme vystydnout. Zeleninu nakrájíme na různé kousky a zakápneme olivovým olejem a dáme do ledničky vystydnout.
2. Na dresink si vyklopíme jogurt do vhodné nádoby, přidáme majonézu a najemno nasekanou pažitku a vylisovaný česnek. Smícháme dohromady a máme skvělý studený dresink.

Teplota: 160°C (kuře)
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30 minut
Doba vaření: 1-39 minut

Polévka: Mrkvový krém

Ingredience:
500 g mrkve
100 g másla
500 ml smetany
300 ml mléka

Postup:
Mrkev nakrájíme na úzké plátky a vložíme do kastrolu na předem rozpálené máslo. Necháme zhruba 20 minut restovat a zalejeme dvěma deci vody, lehce osolíme a necháme krátce provařit. Zalejeme smetanou a mlékem, minutu provaříme, stáhneme z plamene a tyčovým mixérem mrkev rozmixujeme.

Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 30 minut

Hlavní chod: Variace krůtího masa s bramborovým pyré

Ingredience:
1,2 kg krůtího masa
sůl
pepř
1 kg brambor
5 plátků slaniny
100 g nivy
petrželka
1 l smetany
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce medu
100 g másla
1 cuketa
1 celer
2 mrkve

Postup:
1. 750 g krůtího masa nakrájíme na tenké plátky, které osolíme a lehce opepříme, zatočíme je a obalíme do slaniny. Takto upravené maso vložíme do kulaté formy a orestujeme je z jedné a z druhé strany, nakonec je dáme dopéct na čtvrt hodiny do předem rozpálené trouby na 180°C.
2. Na krůtí krokety nakrájíme 450 g masa na kostky a dáme do mixéru zároveň s kousky nivy, rozmixujeme téměř na pěnu, kterou lehce osolíme a vytváříme z toho stejnoměrné kuličky, které obalíme v trojobalu a dáme usmažit do fritézy na 3 až 5 minut. Pak dáme propéct na 10 minut ke steakům.
3. Na bramborové pyré oškrábeme kilo brambor a uvaříme je doměkka. Jakmile jsou brambory uvařené, přidáme máslo a 300 ml smetany a lehce osolíme. Brambory rozmixujeme na pyré.
4. Na dijonskou omáčku necháme provařit půl litru smetany. Přidáme lžíci dijonské hořčice a lžíci medu, lehce osolíme a znovu provaříme.
5. Čerstvou zeleninu nakrájíme na stejné tvary (můžeme vyřezat kolečka) a dáme vařit doměkka, poté zeleninu vytáhneme a lehce jí orestujeme na másle. Podáváme k masu a kaši.

Teplota: 180 °C
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy:1-2 hodiny
Čas vaření: 1-2 hodiny

Dezert: Panna cotta

Ingredience:
500 ml smetany 33%
200 ml mléka
250 g mražené lesní ovocné směsi
cukr moučka
1 lžíce solamylu
panna cotta v prášku
šlehačka
čokoláda na vaření

Postup:
Svaříme smetanu s vodou a vmícháme do ní polotovar na panna cottu. Dáme si uvařit 250 ml vody a zalejeme zmražené ovoce a vsypeme solamyl. Promícháme, na dně sklenic necháme vystydnout. Na vychladlé ovoce vlijeme smetanu s práškem panna cotta a opět necháme zatuhnout. Na zatuhnutou smetanu nalejeme zbytek ovoce a dozdobíme šlehačkou, kterou posypeme nastrouhanou čokoládou. Dáme na hodinu vychladit do lednice.

Teplota: 100°C
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: italská
Doba přípravy: 30-60 minut
Čas vaření: 2 minuty

Sdílej na facebooku
Horoskopy

Diskuse ke článku

 

Další články z kategorie

Nechce se vám vstávat? 6 rad, jak zvládnout ráno lépe

Nechce se vám vstávat? 6 rad, jak zvládnout ráno lépe

Ranní vstávání dává nejednomu z nás dost zabrat a tak často hledáme způsoby, jak se ráno co nejrychleji probrat. Našli jsme pro vás šest triků, jak…celý článek

Co na vás práskne barva laku na vašich nehtech?

Co na vás práskne barva laku na vašich nehtech?

Napadlo vás někdy, že výběre barvy laku před tím, než jdete s mužem na rande, můžete vysílat nenápadné signály? Naučte se je kódovat a dostaňte ho…celý článek

Když v tom jedou ženy: Chci získat svou dceru zpět!

Když v tom jedou ženy: Chci získat svou dceru zpět!

Drogy dokáží s životem člověka pořádně zamávat. Své o tom ví i další hrdinka dokumentární cyklu Když v tom jedou ženy, za nímž stojí režisérka Theodora…celý článek

365 penisů za rok jako romantické gesto od manžela

365 penisů za rok jako romantické gesto od manžela

V únoru minulého roku, koupila manželka tohoto umělce bílou tabuli na vzkazy. Když jí řekl, že na ni bude pro ni každý den kreslit obrázek penisu,…celý článek

Nakupujte v pohodlí domova!

Nakupujte v pohodlí domova!

Nebaví vás davy lidí, se kterými musíte bojovat u regálů v obchodech? Nakupujte online! …celý článek

Zpověď redaktorky: Týden nekouřím a nenávidím celý svět

Zpověď redaktorky: Týden nekouřím a nenávidím celý svět

Nebudu vám radit, jak se odnaučit kouřit v klidu a pohodě. Já to zkouším na vlastní kůži a je to dost peklo. Ale vydržet se dá.celý článek

Buďte šťastná i v zimě: Hýbejte se a vyměňte žárovky!

Buďte šťastná i v zimě: Hýbejte se a vyměňte žárovky!

Mnoho z nás na zimním období nevidí nic pozitivního, proto nás trápí špatná nálada a sužuje únava. Zkuste naše jednoduché tipy, které vám rozzáří chladné…celý článek

Smutná úmrtí: Magda z Ordinace, Soňa z Cest domů. Stýská se vám?

Smutná úmrtí: Magda z Ordinace, Soňa z Cest domů. Stýská se vám?

Všichni seriáloví nadšenci už ví, že zítra zemře jedna z hlavních postav seriálu Ulice, Klára Pešková. Které další oblíbené postavy nechali tvůrci…celý článek

Zajímavosti, které (možná) nevíte o parfémech!

Zajímavosti, které (možná) nevíte o parfémech!

Víte, kdy vznikly parfémy, jaké jsou nejčastější a nejoblíbenější ingredience světových parfumářů a kde se bere třeba pižmo? My vám to prozradíme.celý článek

Blíží se masopust! Víte, co to znamená a jakou má tradici?

Blíží se masopust! Víte, co to znamená a jakou má tradici?

Pod názvem masopust se skrývá celé období od Tří králů až do začátku postní doby, kdy nastalo jeho vyvrcholení. Začátek postní doby nastává na Popeleční…celý článek