Volný čas

Velká houbová hostina: 7 rychlých a levných receptů

Nevíte co s nasbíranými houbami? Zkuste některý z našich receptů!

Nevíte co s nasbíranými houbami? Zkuste některý z našich receptů!
Foto: profimedia.cz

19. srpna 2012 | 06:53

Rostou! Vyplatí se si ráno přivstat a vyrazit do lesa, bohatý úlovek máte zaručen. A jak naložit s plným košem? Pro všechny milovníky hub máme originální i klasické recepty, na kterých si pochutná celá rodina.

Nej Houbař 2014

Krémová polévka s liškami

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
1 l zeleninového vývaru
100 g čerstvých lišek
250 ml zakysané smetany
1 cibuli
1 lžíci másla
250 ml bílého suchého vína
1 kořenovou petržel
1 lžičku soli
1/2 lžičky muškátového oříšku
zelenou petržeku
špetku mletého pepře

Postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, petržel očistěte a nasekejte na kousky. Cibuli i kořenovou petržel orestujte v kastrolu na rozpáleném másle. Přilejte bílé víno, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Pak zalejte vývarem a povařte asi 10 minut. Nakonec přidejte na másle orestované lišky, zelenou petrželku kudrnku a zjemněte zakysanou smetanou.

Houby

Kloboučky v sýrovém těstíčku

Doba přípravy: 20 minut
Doba smažení: 15 až 20 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
8 až 12 klobouků z hřibů
na těstíčko:
2 hrnky hladké mouky
2 vejce
najemno nastrouhaný tvrdý sýr podle potřeby
2 lžíce strouhanky
2 lžíce bílého vína
sůl a mletý bílý pepř
olej na smažení

Postup:
Klobouky z hřibů očistěte a nakrájejte na poloviny. Připravte si těstíčko tak, že dobře promícháte všechny ingredience. Podle hustoty těstíčka přidejte mouku, strouhanku nebo trochu vody. Klobouky obalujte v těstíčku a hned smažte na pánvi na rozpáleném oleji dozlatova. Podávejte samostatně jako jednohubky nebo s bramborovou kaší.

Houby
Muffiny se sýrem

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 35 až 40 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
500 g lesních hub
10 vajec
2 jarní cibulky
80 g nastrouhaného tvrdého sýra
60 g nastrouhané nivy
sůl a mletý bílý pepř
pažitku podle chuti

Postup:
Houby očistěte, propláchněte studenou vodou, nechte okapat a pokrájejte na kousky. Jarní cibulku a pažitku nasekejte nadrobno. Vejce rozklepněte do mísy, rozšlehejte a přidejte cibulku, pažitku, houby a nastrouhaný sýr. Dochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte. Těsto vlejte do košíčků nebo formy na muffiny a pečte ve vyhřáté troubě na 180 asi 35 minut.

Rychlý guláš

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
700 g vepřové plece
500 g hub (hřibů nebo žampionů)
2 velké cibule
4 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce worcesteru
2 lžíce hladké mouky
3 lžičky mleté sladké nebo pálivé papriky
sůl a mletý černý pepř
olej

Postup:
Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky. Houby očistěte, omyjte, nechte okapat a pokrájejte na kousky. Cibule oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozpalte olej a orestujte na něm cibuli. Přidejte maso a zprudka ho opečte, aby se zatáhlo. Pak přidejte nakrájené houby a duste asi 20 minut. Pak přidejte mletou papriku a mouku, zalejte několika lžícemi vody a za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte protlak, worcester, sůl a pepř a ještě poduste asi 15 minut. Jako příloha se hodí těstoviny nebo rýže.

Houby
Kuře na hříbcích

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 50 až 60 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
1 celé kuře
2 cibule
250 g lesních hub (nejlépe hřibů)
100 g másla
celý kmín
sůl a mletý pepř

Postup:
Houby očistěte, omyjte a nechte okapat. Kuře omyjte, osušte a rozčtvrťte. Porce osolte a opepřete. Na pánvi osmahněte na másle nadrobno pokrájenou cibuli a houby, vše okmínujte. Kuře vložte do pekáčku a přidejte k němu houbovo – cibulovou směs. Pekáček přiklopte a pečte v troubě na 160 až 170 °C doměkka. Během pečení kuře přelévejte šťávou.

Vepřové medailonky na víně a houbách

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
600 g vepřové panenky
200 g hub
100 ml červeného vína
sůl a mletý barevný pepř
olej na smažení

Postup:
Houby omyjte a nechte okapat. Maso omyjte, osušte a nakrájejte na plátky asi 2 cm silné. Mírně je naklepejte (nejlépe přes fólii), osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olej a maso na něm z obou stran opečte. Opečené maso vyndejte z pánve a do šťávy vložte na plátky nakrájené houby. Orestujte je, podlejte červeným vínem, přidejte maso a společně poduste. Podávejte s opečenými bramborami.

Vepřová panenka v listovém těstě

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 30 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
3 špalíky vepřové panenky (podle velikosti)
1 balení listového těsta
300 g čerstvých hub
1 cibuli
1 vejce
sůl a mletý černý pepř
1 žloutek na potření

Postup:
Panenku odblaňte, osolte a lehce opepřete. Vložte ji do pekáčku a pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut na 200 °C. Houby očistěte a nakrájejte na kousky. Cibuli oloupejte a zpěňte na rozpálením oleji. Přidejte houby a společně poduste. Dochuťte solí a mletým pepřem. Na závěr přidejte rozklepnuté vejce a nechte ho ve směsi ztuhnout. Míchejte.
Listové těsto rozdělte na tři díly a rozválejte. Na každý díl těsta naneste trochu houbové směsi (asi 2 cm od okraje nechte volné) a na ni položte do středu špalík panenky. Zabalte do „závinů“, okraje zahněte dovnitř a povrch potřete rozšlehaným žloutkem. Panenky vyskládejte na plech vyložený papírem na pečení, vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 20 až 30 minut.

Autor: Klena, připravila: sim
Sdílej na facebooku

Klíčová
slova

houbyreceptyvaření

Diskuse ke článku

.

Další články z kategorie

Chat o grilování! Ptejte se odborníka, jak vybrat to správné maso

Chat o grilování! Ptejte se odborníka, jak vybrat to správné maso

Ve čtvrtek ve dvanáct hodin k nám do redakce zavítá odborník na slovo vzatý, který vám zodpoví veškeré dotazy ohledně výběru masa a jeho úpravy na…celý článek

Vagíny jsou všude, kam se podíváte! Neuvěřitelné, co vše je připomíná

Vagíny jsou všude, kam se podíváte! Neuvěřitelné, co vše je připomíná

Když se člověk rozhlédne kolem sebe, narazí na spoustu různých předmětů, které mohou připomínat úplně něco jiného, než jaký je jejich původní význam.…celý článek

Nechce se vám vstávat? 6 rad, jak zvládnout ráno lépe

Nechce se vám vstávat? 6 rad, jak zvládnout ráno lépe

Ranní vstávání dává nejednomu z nás dost zabrat a tak často hledáme způsoby, jak se ráno co nejrychleji probrat. Našli jsme pro vás šest triků, jak…celý článek

Co na vás práskne barva laku na vašich nehtech?

Co na vás práskne barva laku na vašich nehtech?

Napadlo vás někdy, že výběre barvy laku před tím, než jdete s mužem na rande, můžete vysílat nenápadné signály? Naučte se je kódovat a dostaňte ho…celý článek

Když v tom jedou ženy: Chci získat svou dceru zpět!

Když v tom jedou ženy: Chci získat svou dceru zpět!

Drogy dokáží s životem člověka pořádně zamávat. Své o tom ví i další hrdinka dokumentární cyklu Když v tom jedou ženy, za nímž stojí režisérka Theodora…celý článek

365 penisů za rok jako romantické gesto od manžela

365 penisů za rok jako romantické gesto od manžela

V únoru minulého roku, koupila manželka tohoto umělce bílou tabuli na vzkazy. Když jí řekl, že na ni bude pro ni každý den kreslit obrázek penisu,…celý článek

Nakupujte v pohodlí domova!

Nakupujte v pohodlí domova!

Nebaví vás davy lidí, se kterými musíte bojovat u regálů v obchodech? Nakupujte online! …celý článek

Zpověď redaktorky: Týden nekouřím a nenávidím celý svět

Zpověď redaktorky: Týden nekouřím a nenávidím celý svět

Nebudu vám radit, jak se odnaučit kouřit v klidu a pohodě. Já to zkouším na vlastní kůži a je to dost peklo. Ale vydržet se dá.celý článek

Buďte šťastná i v zimě: Hýbejte se a vyměňte žárovky!

Buďte šťastná i v zimě: Hýbejte se a vyměňte žárovky!

Mnoho z nás na zimním období nevidí nic pozitivního, proto nás trápí špatná nálada a sužuje únava. Zkuste naše jednoduché tipy, které vám rozzáří chladné…celý článek

Smutná úmrtí: Magda z Ordinace, Soňa z Cest domů. Stýská se vám?

Smutná úmrtí: Magda z Ordinace, Soňa z Cest domů. Stýská se vám?

Všichni seriáloví nadšenci už ví, že zítra zemře jedna z hlavních postav seriálu Ulice, Klára Pešková. Které další oblíbené postavy nechali tvůrci…celý článek