Velká houbová hostina: 7 rychlých a levných receptů

Nevíte co s nasbíranými houbami? Zkuste některý z našich receptů! • Foto: profimedia.cz
19. srpna 2012 | 06:53

Rostou! Vyplatí se si ráno přivstat a vyrazit do lesa, bohatý úlovek máte zaručen. A jak naložit s plným košem? Pro všechny milovníky hub máme originální i klasické recepty, na kterých si pochutná celá rodina.

Zlatíčka 2016

Krémová polévka s liškami

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
1 l zeleninového vývaru
100 g čerstvých lišek
250 ml zakysané smetany
1 cibuli
1 lžíci másla
250 ml bílého suchého vína
1 kořenovou petržel
1 lžičku soli
1/2 lžičky muškátového oříšku
zelenou petržeku
špetku mletého pepře

Postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, petržel očistěte a nasekejte na kousky. Cibuli i kořenovou petržel orestujte v kastrolu na rozpáleném másle. Přilejte bílé víno, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Pak zalejte vývarem a povařte asi 10 minut. Nakonec přidejte na másle orestované lišky, zelenou petrželku kudrnku a zjemněte zakysanou smetanou.

Houby

Kloboučky v sýrovém těstíčku

Doba přípravy: 20 minut
Doba smažení: 15 až 20 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
8 až 12 klobouků z hřibů
na těstíčko:
2 hrnky hladké mouky
2 vejce
najemno nastrouhaný tvrdý sýr podle potřeby
2 lžíce strouhanky
2 lžíce bílého vína
sůl a mletý bílý pepř
olej na smažení

Postup:
Klobouky z hřibů očistěte a nakrájejte na poloviny. Připravte si těstíčko tak, že dobře promícháte všechny ingredience. Podle hustoty těstíčka přidejte mouku, strouhanku nebo trochu vody. Klobouky obalujte v těstíčku a hned smažte na pánvi na rozpáleném oleji dozlatova. Podávejte samostatně jako jednohubky nebo s bramborovou kaší.

Houby
Muffiny se sýrem

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 35 až 40 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
500 g lesních hub
10 vajec
2 jarní cibulky
80 g nastrouhaného tvrdého sýra
60 g nastrouhané nivy
sůl a mletý bílý pepř
pažitku podle chuti

Postup:
Houby očistěte, propláchněte studenou vodou, nechte okapat a pokrájejte na kousky. Jarní cibulku a pažitku nasekejte nadrobno. Vejce rozklepněte do mísy, rozšlehejte a přidejte cibulku, pažitku, houby a nastrouhaný sýr. Dochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte. Těsto vlejte do košíčků nebo formy na muffiny a pečte ve vyhřáté troubě na 180 asi 35 minut.

Rychlý guláš

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
700 g vepřové plece
500 g hub (hřibů nebo žampionů)
2 velké cibule
4 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce worcesteru
2 lžíce hladké mouky
3 lžičky mleté sladké nebo pálivé papriky
sůl a mletý černý pepř
olej

Postup:
Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky. Houby očistěte, omyjte, nechte okapat a pokrájejte na kousky. Cibule oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozpalte olej a orestujte na něm cibuli. Přidejte maso a zprudka ho opečte, aby se zatáhlo. Pak přidejte nakrájené houby a duste asi 20 minut. Pak přidejte mletou papriku a mouku, zalejte několika lžícemi vody a za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte protlak, worcester, sůl a pepř a ještě poduste asi 15 minut. Jako příloha se hodí těstoviny nebo rýže.

Houby
Kuře na hříbcích

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 50 až 60 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
1 celé kuře
2 cibule
250 g lesních hub (nejlépe hřibů)
100 g másla
celý kmín
sůl a mletý pepř

Postup:
Houby očistěte, omyjte a nechte okapat. Kuře omyjte, osušte a rozčtvrťte. Porce osolte a opepřete. Na pánvi osmahněte na másle nadrobno pokrájenou cibuli a houby, vše okmínujte. Kuře vložte do pekáčku a přidejte k němu houbovo – cibulovou směs. Pekáček přiklopte a pečte v troubě na 160 až 170 °C doměkka. Během pečení kuře přelévejte šťávou.

Vepřové medailonky na víně a houbách

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
600 g vepřové panenky
200 g hub
100 ml červeného vína
sůl a mletý barevný pepř
olej na smažení

Postup:
Houby omyjte a nechte okapat. Maso omyjte, osušte a nakrájejte na plátky asi 2 cm silné. Mírně je naklepejte (nejlépe přes fólii), osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olej a maso na něm z obou stran opečte. Opečené maso vyndejte z pánve a do šťávy vložte na plátky nakrájené houby. Orestujte je, podlejte červeným vínem, přidejte maso a společně poduste. Podávejte s opečenými bramborami.

Vepřová panenka v listovém těstě

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 30 minut

Budete potřebovat
(pro 4 osoby):
3 špalíky vepřové panenky (podle velikosti)
1 balení listového těsta
300 g čerstvých hub
1 cibuli
1 vejce
sůl a mletý černý pepř
1 žloutek na potření

Postup:
Panenku odblaňte, osolte a lehce opepřete. Vložte ji do pekáčku a pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut na 200 °C. Houby očistěte a nakrájejte na kousky. Cibuli oloupejte a zpěňte na rozpálením oleji. Přidejte houby a společně poduste. Dochuťte solí a mletým pepřem. Na závěr přidejte rozklepnuté vejce a nechte ho ve směsi ztuhnout. Míchejte.
Listové těsto rozdělte na tři díly a rozválejte. Na každý díl těsta naneste trochu houbové směsi (asi 2 cm od okraje nechte volné) a na ni položte do středu špalík panenky. Zabalte do „závinů“, okraje zahněte dovnitř a povrch potřete rozšlehaným žloutkem. Panenky vyskládejte na plech vyložený papírem na pečení, vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 20 až 30 minut.

Autor: Klena, připravila: sim
Klíčová slova:  houby, recepty, vaření
Diskuse ke článku
.
DesktopMobile