Meloun čtyřikrát jinak! Vyzkoušejte netradiční letní recepty | Pro ženy | Blesk.cz

Meloun čtyřikrát jinak! Vyzkoušejte netradiční letní recepty

6. srpna 2012 | 14:09

Milujete je stejně jako my? Jsou symbolem léta, skvěle osvěží, zaženou žízeň a hlavně po nich nepřiberete! Ochutnejte je netradičně s masem a medem, připravte z nich pikantní salsu, lehký dezert nebo ledové mojito.

Kachní stehna s melounem a medem

Doba přípravy: 25 minut

Budete potřebovat (pro 2 osoby):
2 kachní stehna            
2 lžíce medu
1 lžíci sojové omáčky
oregáno podle chuti
20 vykrájených kuliček z melounu (nejlépe bezpeckového)

Postup:
Na pánvi s nepřilnavým povrchem orestujte bez tuku kachní stehna. Nejdříve asi 6 minut ze strany s kůží, pak slejte veškerý tuk, který stehna pustila, a otočte je. Smažte další 4 minuty z druhé strany. Přidejte med a sojovou omáčku. Z melounové dužiny vykrájejte kuličky a smažte je na pánvi asi minutu. Pak vypněte plamen, pánev odstavte a nechte odpočinout, aby stehna a meloun zkaramelizovaly. Servírujte ozdobené oreganem.

Lívancové sendviče

Doba přípravy: 15 minut

Budete potřebovat (pro 2 osoby):
8 vychladlých lívanců
1 šálek smetanové zmrzliny
6 plátků melounu
čerstvé borůvky na ozdobu

Postup:
Usmažte lívance, jak jste zvyklá. Nechte je zchladnout na pokojovou teplotu. Na každý lívanec naneste stejnoměrně smetanovou zmrzlinu. Dva z nich položte na talíř zmrzlinou nahoru. Na každý zmrzlinový lívanec dejte plátek melounu a střídejte vrstvy, dokud nebudete mít sendvič složený ze 4 lívanců a 3 kusů melounu. Na vrchní lívanec přidejte lžičkou zmrzlinu a ozdobte borůvkami. Ihned servírujte nebo přikryjte a nechte zchladit v mrazničce do doby, než budete servírovat.

NÁŠ TIP: Delikatesa bez pecek

Zbožňujete melouny ale vadí vám pecky? Pak se poohlédněte po melounech Bouquet. Do Čech je dováží ze slunného Španělska společnost Anecoop. V těchto plodech najdete jen nedozrálá bílá semínka, které při jídle vůbec nepocítíte. Bouquet melouny najdete téměř ve všech super a hypermarketech.
www.nejmelouny.cz

Ohnivo-ledová salsa

Doba přípravy: 20 minut
Doba odležení: 2 hodiny

Budete potřebovat (pro 2 osoby):
3 šálky najemno nakrájeného vodního melounu
1/2 šálku nadrobno nakrájené zelené papriky
2 lžíce limetkové šťávy
1 lžíci nakrájeného koriandru
1 lžíci najemno nakrájené zelené cibulky
2 lžíce nadrobno nakrájených jalapeňos papriček

Postup:
Všechny suroviny nakrájejte a vložte do misky. Společně dobře promíchejte a zakryjte folií. Dejte do chladničky minimálně na dvě hodiny odležet.  Servírujte chlazené k masu nebo grilovaným pochoutkám.

Melounové Mojito

Doba přípravy: 10 minut

Budete potřebovat (pro 2 osoby):
60 ml světlého rumu
2 limety
12 až 14 lístků máty
4 lžičky třtinového cukru
400 g dužiny z vodního melounu
sodu na dolití sklenic
drcený led
 
Postup:
Do mixéru vložte meloun a rozmixujte. Do dvou sklenic rozdělte na plátky pokrájené limety, lístky čerstvé máty a po dvou lžičkách třtinového cukru. Vše rozmačkejte a přidejte rozmixovaný meloun. Po okraj sklenic nasypejte drcený led, přilejte světlý rum a sklenice dolejte sodou. Na každou sklenici naaranžujte srpek melounu a dozdobte snítkou máty.

Autor: připravila Simona Procházková, Klena
Klíčová slova: recept, meloun
Diskuse ke článku
.