Kachní stehna s melounem a medem
Doba přípravy: 25 minut
Budete potřebovat (pro 2 osoby):
2 kachní stehna
2 lžíce medu
1 lžíci sojové omáčky
oregáno podle chuti
20 vykrájených kuliček z melounu (nejlépe bezpeckového)
Postup:
Na pánvi s nepřilnavým povrchem orestujte bez tuku kachní stehna. Nejdříve asi 6 minut ze strany s kůží, pak slejte veškerý tuk, který stehna pustila, a otočte je. Smažte další 4 minuty z druhé strany. Přidejte med a sojovou omáčku. Z melounové dužiny vykrájejte kuličky a smažte je na pánvi asi minutu. Pak vypněte plamen, pánev odstavte a nechte odpočinout, aby stehna a meloun zkaramelizovaly. Servírujte ozdobené oreganem.
Lívancové sendviče
Doba přípravy: 15 minut
Budete potřebovat (pro 2 osoby):
8 vychladlých lívanců
1 šálek smetanové zmrzliny
6 plátků melounu
čerstvé borůvky na ozdobu
Postup:
Usmažte lívance, jak jste zvyklá. Nechte je zchladnout na pokojovou teplotu. Na každý lívanec naneste stejnoměrně smetanovou zmrzlinu. Dva z nich položte na talíř zmrzlinou nahoru. Na každý zmrzlinový lívanec dejte plátek melounu a střídejte vrstvy, dokud nebudete mít sendvič složený ze 4 lívanců a 3 kusů melounu. Na vrchní lívanec přidejte lžičkou zmrzlinu a ozdobte borůvkami. Ihned servírujte nebo přikryjte a nechte zchladit v mrazničce do doby, než budete servírovat.
NÁŠ TIP: Delikatesa bez pecekZbožňujete melouny ale vadí vám pecky? Pak se poohlédněte po melounech Bouquet. Do Čech je dováží ze slunného Španělska společnost Anecoop. V těchto plodech najdete jen nedozrálá bílá semínka, které při jídle vůbec nepocítíte. Bouquet melouny najdete téměř ve všech super a hypermarketech. |
Ohnivo-ledová salsa
Doba přípravy: 20 minut
Doba odležení: 2 hodiny
Budete potřebovat (pro 2 osoby):
3 šálky najemno nakrájeného vodního melounu
1/2 šálku nadrobno nakrájené zelené papriky
2 lžíce limetkové šťávy
1 lžíci nakrájeného koriandru
1 lžíci najemno nakrájené zelené cibulky
2 lžíce nadrobno nakrájených jalapeňos papriček
Postup:
Všechny suroviny nakrájejte a vložte do misky. Společně dobře promíchejte a zakryjte folií. Dejte do chladničky minimálně na dvě hodiny odležet. Servírujte chlazené k masu nebo grilovaným pochoutkám.
Melounové Mojito
Doba přípravy: 10 minut
Budete potřebovat (pro 2 osoby):
60 ml světlého rumu
2 limety
12 až 14 lístků máty
4 lžičky třtinového cukru
400 g dužiny z vodního melounu
sodu na dolití sklenic
drcený led
Postup:
Do mixéru vložte meloun a rozmixujte. Do dvou sklenic rozdělte na plátky pokrájené limety, lístky čerstvé máty a po dvou lžičkách třtinového cukru. Vše rozmačkejte a přidejte rozmixovaný meloun. Po okraj sklenic nasypejte drcený led, přilejte světlý rum a sklenice dolejte sodou. Na každou sklenici naaranžujte srpek melounu a dozdobte snítkou máty.