Čím vás "kluci" tentokrát nakrmí:
Marinovaný losos
Skuteční gurmáni vědí, že nejlepší a také dražší je losos pacifický a při slavnostních příležitostech se neohlížejí po ceně. Skandinávský losos je však také neobyčejně chutný standard.
Kupte ho vcelku a trpělivě ho po 4 dny obracejte. Excelentní pohoštění bude v den příchodu vážených hostů rychle po ruce. Tenké plátky lososa podávejte s vybranými, dohladka utřenými studenými omáčkami, s míchanými vejci a s pečivem.
* 1,5 až 2 kg filetu z lososa s kůží
* 2 hrsti mořské hrubozrnné soli
* hrst krupicového cukru
* svazek kopru
* 4 cl kmínky nebo brandy (ušlechtilý koňak je, samozřejmě ještě lepší)
* sůl smíchaná s cukrem
Postup:
Pokud jste sehnali dvoukilový filet z lososa, tak ho podélně rozdělte na 2 stejné kusy. Do řezu obou zapracujte směs soli a cukru, posypte jemně sekaným koprem a zakápněte destilátem. Oba kusy složte zpět k sobě a vsuňte je do mikrotenového sáčku. Vyfoukněte vzduch, pevně uzavřete a vložte do mísy. Balíček je třeba zatížit (stačí plná krabice mléka). Tajuplný čtyřdenní proces začíná. Na nás je, abychom každé ráno balíček otočili. Páté ráno sáček rozbalíme a můžeme krájet.
Doba přípravy. 40 minut
Počet porcí: 20
Zelené kari s krevetami
Fast food je v podstatě celá thajská kuchyně. Když máte k dispozici kvalitní suroviny, příprava jde ráz na ráz. Nic složitého, pár přesných účelných pohybů a je hotovo. Tento původně úzce regionální pokrm z centrálního Thajska získal díky nadšenému zájmu turistů popularitu i u nás. Když nemáte po ruce krevety, můžete s klidným svědomím použít kuřecí nebo libové vepřové maso.
Suroviny:
* 4 lžíce oleje
* 2 lžíce zelené kari pasty
* 300 g velkých loupaných krevet
* 300 ml kokosového krému
* 300 ml kokosového mléka
* malý lilek
* 4 kafrové lístky
* 2 lžíce cukru
* 2 lžíce rybí omáčky
* hrst lístků bazalky
* chilli paprička
Postup:
Na rozpáleném oleji míchejte lžíci kari pasty, dokud se nerozvoní. Pak vložte krevety a orestujte je. Přilijte kokosový krém a mléko. Do této směsi přidejte oloupaný a na kostičky pokrájený lilek a kafrové lístky, pět minut povařte, ochuťte cukrem, rybí omáčkou, bazalkou a sekanou chilli papričkou.
Doba přípravy: 15minut
Počet porcí: 4
Filip SajlerVěk: 33 let Stav, děti: ženatý, dcera Sophie Kde můžete ochutnat jeho kuchyni: perfectcatering.cz a perfectcanteen.cz Nejoblíbenější pokrm: Jak kdy a na co mám zrovna chuť, pasta, sushi, svíčková a podobně, ale asi nejvíc vždy boduje dobře udělaný řízek. Tři ingredience, bez kterých se v kuchyni neobejde: máslo, kvalitní vývary, kořenová zelenina a cibule Tip na letní výlet a dobrou restauraci: Amalfské pobřeží, Acquapazza, Corso Garibaldi, Cetara Salerno, Itálie Letošní dovolená: Itálie a New York Nejbližší plány: Chci se maximálně věnovat dceři a rodině, otevřít novou velmi speciální restauraci a vyhrát Mezinárodní mistrovství ČR v automobilových závodech do vrchu. |