BERAN (21. 3 - 20. 4.)
Je přímý a tvrdohlavý, ale přesto otevřený experimentování.
Rebarborovo-marakujový džem
Asi 1 kg očištěné rebarbory nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce. Přidáme dřeň z 1 vanilkového lusku, špetku koriandru, 1/2 lžičky skořice, 500 g želírovacího cukru 2: 1, 200 ml marakujové šťávy, důkladně promícháme a necháme 2 hodiny odstát. Přivedeme do varu a za občasného míchání vaříme asi 3 až 4 minuty. Nakonec naplníme sterilizované sklenice, dobře uzavřeme, necháme vychladnout a uložíme na tmavé místo.
BÝK (21. 4. - 20. 5.)
Má vysoce vyvinutý smysl pro krásu života a rád si ho vychutnává!
Jahodový s čerstvou mátou
Do hrnce propasírujeme 1 kg omytých a stopek zbavených jahod. Přidáme 40 g najemno nakrájeného kandovaného zázvoru, 350 g želírovacího cukru 3:1 a 1 balíček kyseliny citronové. Přivedeme do varu a vaříme asi 3 minuty. Vmícháme čerstvě nakrájené lístky ze 2 stonků umyté máty a naplníme do sklenic.
BLÍŽENCI (21. 5. - 21. 6.)
Milují neobvyklé dobroty plné voňavých ingrediencí.
Meruňkový s levandulí
Asi 900 g meruněk nakrájíme a spolu se sušenými najemno nasekanými kvítky ze 4 stonků levandule vložíme do hrnce. Přimícháme 100 g medu, 350 g želírovacího cukru 3:1 a přikryté necháme přes noc odležet. Nakonec přidáme 4 PL nasekaných mandlí, přivedeme do varu, vaříme asi 3 minuty a hned ještě horké naplníme do sklenic.
RAK (22. 6. - 22. 7.)
Je romantický a plný fantazie. Velmi rád se stará o druhé a hýčká je, ale i sebe různými specialitami.
Višňový s čokoládou a rumem
V hrnci smícháme 900 g vypeckovaných višní spolu s 500 g želírovacího cukru 2:1 a necháme 2 hodiny odstát. Přivedeme do varu a vaříme asi 3 minuty. Nakonec přidáme 150 g nastrouhané hořké čokolády, 2 PL rumu, promícháme a hned naplníme do připravených sklenic.
LEV (23. 7. - 23. 8.)
Je extravagantní, a to se týká i kuchyně. Což může mít jednoduchou cestou, o to se nezajímá.
Rybízový se skořicí
Do hrnce připravíme 400 g na polovinu překrájených angreštů, 600 g oloupaného na kostičky nakrájeného kiwi, 1 oloupaný na kostičky nakrájený pomeranč, 350 g želírovacího cukru 3:1. Přidáme 2 celé tyčinky skořice. Přivedeme k varu a vaříme asi 3 minuty. Skořicové tyčinky odstraníme a džem naplníme do sklenic.
PANNA (24. 8. - 23. 9.)
Má velký smysl pro detail, cit, pro stylovost kombinovanou se svědomitostí a trpělivostí.
Jablečné želé s bazalkou
Asi 250 g nastrouhaných jablek spolu s 500 g želírovacího cukru 3:1 a 1 litrem jablečné šťávy přivedeme do varu, přimícháme 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku a vaříme asi 3 minuty. Nakonec přidáme 10 lístků umyté, najemno nasekané bazalky a naplníme do připravených sklenic.
Vynikající džem
Autor: Michal Protivanský
VÁHY (24. 9. - 23. 10.)
Vyznačují se velkým smyslem pro rovnováhu. Dokáží ocenit krásu, eleganci a charakter.
Jablečná marmeláda s vínem
Do hrnce vložíme 200 g oloupaných a nakrájených jablek. Přidáme 200 ml brusinkové šťávy, 150 ml červeného vína, 350 g želírovacího cukru 2:1, důkladně promícháme, přivedeme k varu a vaříme asi 4 minuty. Nakonec naplníme do připravených sklenic.
ŠTÍR (24. 10. - 22. 11.)
Tělem i duší je velký individualista. Proto se nadchne spíše pro neobvyklé chutě.
Dýňovo-ananasový džem s vínem
Potřebujeme 600 g oloupané dýně a 300 g ananasu. Dýni nakrájíme na kostičky, ananas rozmixujeme a v hrnci všechno smícháme se šťávou z 1 citronu, želírovacím cukrem 2:1 a přivedeme k varu. Vaříme asi 3 minuty a nakonec naplníme do sklenic.
Domácí marmeláda
Autor: profimedia.cz
STŘELEC (23. 11. - 21. 12.)
Je odvážný a velký požitkář. V kuchyni má rád nápadité recepty, ale má své hranice.
Zázvorový džem
Asi 250 g čerstvého zázvoru oloupeme. Slupky zalijeme 750 ml bílého vína. Zázvor nakrájíme, pokapeme citrónovou šťávou. Víno i zázvor odložíme do lednice a necháme přes noc odstát. Bílé víno přecedíme přes jemné sítko, zázvor rozmixujeme a spolu s vínem přivedeme k varu. Vaříme asi 15 minut. Přidáme želírovací cukr 1:1, 2 PL vody, promícháme, znovu přivedeme do varu, vaříme ještě 4 minuty a hned naplníme do sklenic.
KOZOROH (22. 12. - 20. 1.)
Stojí nohama pevně na zemi, je realista a umí ocenit kvalitu.
Grapefruitovo-pomerančový džem s mandlemi
Asi 3 až 4 grapefruity a 3 až 4 pomeranče opláchneme horkou vodou, nakrájíme na měsíčky, dužinu (asi 1 kg) oddělíme od slupky i od bílých blanek a vložíme do hrnce. Přidáme 350 g želírovacího cukru 3:1, přivedeme k varu a vaříme asi 3 minuty. Nakonec přimícháme 2 PL opečených nadrobno nasekaných mandlí, 2 až 3 lžíce pomerančového likéru a naplníme do sklenic.
VODNÁŘ (21. 1. - 19. 2.)
Domácí marmeláda
Autor: profimedia.cz
Je známý svou výstředností, proto je u něj exotika v kuchyni vítaná.
Fíkový džem se zázvorem
Do hrnce nakrájíme 700 g fíků, 250 g očištěných kumkvatů, 30 g oloupaného nastrouhaného zázvoru. Přidáme 5 PL jablečné šťávy, 500 g želírovacího cukru 2:1, promícháme, přivedeme do varu a vaříme 3 minuty. Nakonec naplníme do sklenic a uložíme na tmavé místo.
RYBY (20. 2. - 20. 3.)
Lidé ve znamení Ryb si nenechají ujít žádnou delikatesu.
Cidrové želé s citrónovou kůrou
Asi 3 citrony (chemicky neošetřené) opláchneme, kůru oloupeme a nakrájíme na jemné tenké proužky a povaříme s 200 ml vody asi 4 minuty. Přimícháme 100 g krystalového a 500 g želírovacího cukru 2:1. Přidáme 125 g oloupaných a na kostičky nakrájených jablek. Smícháme s 800 ml cidru (jablečného vína), citrónovou šťávou, necháme přejít varem a vaříme asi 3 minuty. Naplníme do sklenic.
Poznámka: Všechny recepty jsou na 4 sklenice po 250 ml