Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Léto s Kluky v akci: Lehký salát Caesar a báječné Belgické mušle

29. července 2012 | 07:04

Líbí se vám televizní cooking show Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny? Nachystali pro vás své nejbáječnější recepty, které vám připomenou dovolenou u moře. A po Filipu Sajlerovi se trochu podíváme na zoubek i Ondřejovi Slaninovi.

Co si pro nás "kluci" připravili tentokrát?

Salát Caesar

Salát Caesar má stabilní místo ve většině amerických menu. Je vyhlášenou specialitou, ale má-li mít pravou císařskou úroveň, musí se připravovat podle původní geniální receptury, což se vždycky nedaří. Přišel na ni údajně italský kuchař žijící v mexické Tijuaně.

K naší “žravější“ verzi jsme přidali slaninu a špetku kari. Zásadní je použít římský salát, což je šťavnatější a křupavější listový salát s výraznou chutí, stejně tak krutony z bílého pečiva a parmazán.

Ondřej Slanina vaří na zámku
Autor: archiv Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny
Suroviny:
* 2 kuřecí prsa
* špetka kari
* mletý pepř
* sůl
* olivový olej
* 4 plátky anglické slaniny
* 1 římský salát
* 150 g parmazánu
* 2 žemle (veka nebo bageta)

Na dresink:
* 2 žloutky
* střik vinného octa
* lžička dijonské hořčice
* lžička krystalového cukru
* 100 ml oleje
* stroužek česneku
* 4 ančovičky
* sůl a mletý pepř

Postup:
Očištěná kuřecí prsa osolte, posypte pepřem a špetkou kari. Lehce zakápněte olejem a vše vetřete do masa, které opečte na oleji, ve kterém právě rozpékáte proužky slaniny. Pečivo pokrájené na centimetrové kostičky vysušte ve středně vyhřáté troubě do křupava.

Žloutky s vinným octem, cukrem, hořčicí, pepřem a solí pořádně rozmíchejte a za stálého míchání přilévejte v malých dávkách olej. Vytvořte hustou emulzi, do které přimíchejte ještě ančovičky nadrobno pokrájené s česnekem. Než vložíte misku do ledničky, přetáhněte ji potravinářskou fólií (česnek dokáže svoje).

Vychlazený dresink promíchejte s natrhaným salátem, naaranžujte z něj na talířky hnízda, do kterých vložíte maso se slaninou a krutony. Nakonec ozdobte hoblinami parmazánu.

Doba přípravy: 25 minut
Počet porcí: 4

Salát Caesar
Autor: archiv Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny

Belgické mušle

Turista v ulicích belgických měst snadno získá představu, že Belgičané ani nejedí nic jiného. Papírový kornoutek s hranolky a slávkami koupíte na každém rohu. Mohli by ho mít ve státním znaku. Co je dobré pro Belgičany, bude dobré i pro nás. Říká se přece, že jsme si hodně podobní.

Suroviny:
* 2 kg slávek
* pórek
* 2 červené cibule
* 2 řapíky řapíkatého celeru
* 2 mrkve
* 4 stroužky česneku
* 2 lžíce másla
* sůl a bílý pepř¨

Na dip:
* majonéza
* dijonská hořčice
* citronová šťáva
* bílý pepř
* pažitka
* mořská sůl

Belgické mušle
Autor: archiv Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny

Postup:
Slávky důkladně vyperte pod tekoucí studenou vodou. Bez milosti vyhoďte ty, které jsou už otevřené. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou zeleninu, osolte a opepřete.

Do vařící tekutiny přidejte slávky, přiklopte pokličkou a vařte 5 minut. Pak obsah v hrnci energicky protřeste a vařte dalších 5 minut. Slávky jsou připraveny ke konzumaci.

Servírujte je se širokými „stejkovými“ bramborovými hranolky, listovým salátem a majonézou ochucenou hořčicí, citronovou šťávou, bílým pepřem, mořskou solí, vše posypte čerstvou pažitkou.

Doba přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Ondřej Slanina
Autor: archiv Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny
Ondřej Slanina

Věk: 27 let
Stav, děti: ženatý, syn Ondřej
Kde můžete ochutnat jeho kuchyni: V zámecké restauraci wellness&golf hotelu Chateau st. Havel v Praze 4
Nejoblíbenější pokrm: Těch je…
Tři ingredience, bez kterých se v kuchyni neobejde: Kvalitní panenský olej, sůl a pepř
Tip na letní výlet a dobrou restauraci: Pěšky nebo na kole po Krkonoších, určitě horský hotýlek Kladenka v Peci pod Sněžkou a restaurace Tři knížata v Jihlavě.
Letošní dovolená: Ještě nevím, asi na Kladence.
Nejbližší plány: Pracovat a věnovat se synovi.

Autor: ot, Kbak