Pátek 15. března 2024
Svátek slaví Ida, zítra Elena / Herbert
Oblačno 12°C

Zlatá Ester! Co dokázala jako úplně první žena olympijské historie?

24. února 2018 | 07:30

Ester Ledecká (22) se jednoznačně dnešním finálovým vítězstvím pasovala na titul královny olympijských her. V paralelním obřím slalomu žen na snowboardu se od ní skvělý výsledek očekával – na rozdíl od zlata v superobřím slalomu na lyžích, které vyfoukla těm největším favoritkám. Získat dvě zlaté olympijské medaile ve dvou odlišných disciplínách se podařilo získat v historii jen třem sportovcům a ona je jedním z nich! Bravo Ester!

Dosud dokázali podobným způsobem zvítězit na olympiádě jen dva muži sdruženáři – tedy ti, kdo běhají a pak skáčou na lyžích – a to už před skoro sto lety. Kromě severské kombinace tehdy vyhráli i samostatný běh. Teď podobně dokázala zvítězit první žena.

Rozhovor s Ester Ledeckou poté, co vyhrála druhé zlato na ZOH 2018, naleznete ZDE >>>

Snad konečně umlknou ti, kdo Ester Ledecké a jejímu týmu vyčítali, že se závodnice drží stranou a nebaví se s novináři či fanoušky. Zjevně lidé kolem ní věděli, co a proč dělají. Ester se výzvy nezalekla a ve svém hlavním závodě dostála pověsti favoritky. 

Vedle fenomenální Ester Ledecké  se do olympijské historie letos zapsalo ještě několik Češek, které ve svých disciplínách také podaly mnohdy životní výkony a dosáhly na medailové pozice. Nešokovaly sice svět způsobem, jak to předvedla Ester před týdnem v super G, což není její hlavní disciplína, ale tolik medailí celkem se prostě nečekalo. 

Zatímco čeští olympionici zatím získali jedinou medaili – v biatlonovém sprinterském závodě – české olympioničky jich vezou celkem šest. Přidat další mohou dnes hokejisté v boji o bronz s Kanadou. 

Letošní první olympijskou medaili pro sebe a Česko získala biatlonistka Veronika Vítková, a to bronzovou ve sprintu na 7,5 kilometru. Fantastickým finišem k bronzové medaili dosvištěla i snowboardistka Eva Samková ve snowboardcrossu. Dokázala tak, že není závodnicí jedné olympijské medaile, před čtyřmi lety v Soči byla zlatá. 

Rychlobruslařka Martina Sáblíková si připsala na své konto již šestou olympijskou medaili, a to stříbrnou v závodě na pět kilometrů, o které prohlásila, že pro ni má cenu zlata. Celou ženskou plejádu ukončíme gratulacemi pro další skvělou rychlobruslařku Karolínu Erbanovou. Ta v závodě na pět set metrů potvrdila své kvality a dosprintovala si pro bronz. Podívejte se na naši galerii úžasných medailistek.