Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kate po porodu vypadá zase fantasticky! Co všechno obnášel porod?

Video se připravuje ...
William a Kate představili třetího potomka!
VIDEO: Youtube/The Royal Family Channel
23. dubna 2018 | 14:00

Dnes v 11.01 se v londýnské St. Mary´s Hospital narodil v pořadí třetí potomek prince Williama a vévodkyně Kate. Jméno malého bratříčka George zatím není známo. Jako u každého malého člena královské rodiny je i s narozením tohoto chlapečka spojena spousta tradic a zvyků. Znáte je?

V sedm večer představili královští rodiče novorozeného potomka veřejnosti. Jako u předchozích porodů byla Kate krásně upravená, nalíčená, v červených šatech s bílým krajkovým límečkem vypadala fantasticky. Jediná změna oproti předchozím dvěma porodům: tentokrát stál šťastný otec po pravém boku manželky.

Dá se předpokládat, že jako u minulých porodů, tak i tentokrát Kate v porodnici navštívil její kadeřník a že šaty pro tuto slavnostní příležitost měla vybrané dávno předem.

Červené šaty na sobě jednou před porodnicí měla i princezna Diana. Když Kate rodila poprvé, zvolila modré šaty, rovněž podobné těm, v kterých se před porodnicí objevila Diana. Kate má o jedno dítě více – minule měla šaty žluté. 

Po staletí rodily ženy královské rodiny doma v posteli. Královna Alžběta II. se například narodila v soukromém domě v Londýně. Ona sama přivedla na svět své syny Charlese, Andrewa a Edwarda v Buckinghamském paláci. Princezna Diana zavedla novou tradici, oba syny porodila v soukromém křídle londýnské St. Mary's Hospital, kde porodila všechny své děti i Kate Middleton.

Žádný alkohol

U porodu Kate asistoval neuvěřitelně velký tým dvaceti doktorů. Všem bylo přitom zakázáno pít alkohol po dobu tří měsíců před plánovaným termínem a nesměli se hnout z města. Museli také přísahat, že budou stoprocentně diskrétní a neprozradí dopředu nic o pohlaví miminka ani o průběhu porodu. Všechny si vybrala přímo královská rodina a museli být k dispozici dnem i nocí.

Královští sourozenci se přijeli podívat na miminko:

Video se připravuje ...
Královští sourozenci se přijeli podívat na miminko • VIDEO: Twitter

Svědek u porodu

Po staletí bylo povinností, aby u královského porodu byl přítomen svědek, který na něj dohlédne a potvrdí, že vše probíhalo tak, jak mělo. V roce 1926, když se narodila královna, byl u porodu jako svědek ministr vnitra. Dnes královnu o narození svého třetího dítěte informoval přímo její vnuk princ William, a to prostřednictvím speciální kódované linky.

Bez otce

Až do narození prince Charlese byl porod striktně ženskou záležitostí. Otcové neměli do místnosti, kde žena rodila, přístup a museli čekat přede dveřmi ložnice. To už ale neplatí a princ William byl u porodu svého třetího děťátka s Kate v porodnici.

Jméno miminka

Jméno dítěte se skládá minimálně ze dvou až tří jmen, která kombinují jména předků a příbuzných. Už nyní se uzavírají sázky, jak se bude jmenovat třetí dítě. Až do dvacátého století nebylo nutné, aby mělo dítě jakékoli příjmení, většinou byli potomci královského rodu známi pod jménem země, které vládli.

Kojení

Královna Viktorie prý shledávala kojení odpudivým a pro mladé a intelektuální ženy zcela zničujícím. Kojení je nyní osobní volbou a královna Alžběta, princezna Diana i Kate své děti kojily.

Porodní oznámení

Oznámení o narození královského miminka bývá vystaveno na malířském stojanu před Buckinghamským palácem. Dříve se psalo ručně, dnes se již tiskne. Vévodkyně a vévoda ovšem oznamují narození svých dětí ještě dříve, a to na sociálních sítích. Lidé ale přesto chodí před palác, aby se na listinu podívali osobně.

Dělostřelba

Když se miminko narodí, vypálí se šedesát dva ran z děla na Tower Bridge. Je to bráno jako znamení respektu a uvítání dítěte do královské rodiny. Čtyřicet jedna ran z děla se střílí také v Green Parku blízko Buckinghamského paláce.

Podívejte se na nejkrásnější momenty královské rodiny: