Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zdena Studenková: Vedle mladšího muže nemůžu žít s nenabarvenými vlasy

24. června 2015 | 06:00

Herečka Zdena Studenková se netají tím, že si pomocí zkrášlovacích metod udržuje mladistvý vzhled. Ale za štíhlou postavu vděčí také své silné vůli. Už roky má mladšího partnera a fascinuje ji energie, kterou jí dává soužití s ním. Jak si dlouhých jednadvacet let pěstuje vztah s o sedmnáct let mladším mužem – muzikantem Braňo Kostkou – a čím to, že se stále milují? 


Máte nádherně štíhlou postavu, jak si ji udržujete?
Záleží především na pohybu. Člověk se zároveň nesmí přejídat, protože já doma normálně vařím a dvakrát týdně peču. Kamarádka mi vždycky říká: já kdybych to upekla, hned to sním, a to je ten problém. Já to upeču, dva kousky sním a zbytek odnesu do divadla, mamince nebo to sní Branko. Musíte vědět, že to, co do sebe dostanete, ze sebe také musíte dostat – doma mám kolo, dříve jsem pro jednu cestovní kancelář předcvičovala klientům, takže toho docela dost o cvičení a stravování vím. Nejdřív si to napracuji ve fitku a pak vím, že si můžu dát koláč!

Měla jste takovou vůli celý život?
Měla jsem to takhle nastavené, co pamatuji.

V kuchyni vás to, zdá se, baví. Jaká je vaše specialita?
Já zkouším všechno a s ničím nemám problém. Branko už je tak zvyklý na domácí kuchyni, že když se vrací z nějaké delší pracovní cesty, má vždycky problémy se žaludkem a už se těší na moje jídla. Takže já si ho rozmazluji a vím, že se mi domů na to dobré jídlo vždycky vrátí.

Jste spolu už dvacet jedna let. Jaký je váš recept na dlouholetý, spokojený vztah? Je to ta láska, která prochází žaludkem?
Žádné recepty neexistují, každý by se měl vždycky chovat tak, jak si myslí, že je to přirozené. Nevěřím tomu, že si někdo přečte radu v časopise – jako třeba "udělejte mu překvapení v novém spodním prádle" – a uspěje. Myslím si, že kdyby přišel domů chlap z práce, a najednou by se na něj vyřítila manželka jen v sexy prádle, myslel by si, že se asi zbláznila.

Nejdůležitější je, abyste neurazili jeden druhého tak, že by se to už nedalo vrátit. Když někdy slyším, co si lidé dokážou říct! A to já si servítky neberu a rozhodně nejsem anděl, ale v životě bych partnerovi neřekla sprostou nadávku. Druhá důležitá věc je projevit zájem o jeho práci a dokázat si s ním o ní povídat. Muž potřebuje mít práci, být v ní úspěšný, potřebuje se o ní bavit a musí vědět, že si ho jeho žena za to, co dělá, váží. Já se nemusím ani snažit, já to tak mám přirozeně, protože Branko je mimořádný talent. Stali se nejlepší kapelou na Slovensku, mají za sebou obrovské úspěchy a on jde stále dál a má nové a nové projekty, to je úžasné. Já jsem své období slávy už měla a jsem strašně šťastná, že teď může být na vrcholu on.

Video se připravuje ...
Zdena Studenková • VIDEO: Adam Balažovič

Co by měl dělat muž pro ženu?
Pro mě je nejdůležitější cítit, že mě muž opravdu miluje. Vím, že existují manželství, která jedou po nějaké době tak nějak na setrvačnost a ten vztah je spíš přátelský, ale já to mám nastaveno tak, že potřebuji neustále cítit to, že je to láska.

Co je pro vás nejpozitivnějšího na vztahu s mladším mužem?
Kdybych měla dneska o deset let staršího muže, kterému by tedy bylo sedmdesát jedna, bylo by to určitě jiné. Jednoduše dostávám pořád energii, která patří k projevům mladosti, navíc jsme obklopeni spoustou mladých přátel. To je důležité také v tom, aby člověk celkově nezestárnul a nezlenivěl a nezůstával jenom doma. Že by si pak žena řekla, že se jí ani nevyplatí se o sebe hezky starat, učesat se, namalovat se nebo hezky obléknout, to jsou začátky konců. Stále musíme mít na mysli, že jsme tu pro někoho, a starat se o sebe. Dorazilo by mě, kdybych se podívala ráno do zrcadla a tam by stála unavená ženská bez energie, s nenabarvenými vlasy!

Není náročné chodit na večírky?
Já nechodím na náročné večírky. Máme partu kamarádů a já jsem ten, kdo všechny sešlosti organizuje. Obvolám je a jdeme všichni do kina nebo si uděláme večírek. Ráda takové věci organizuji.

Co je pro vás ten nejlepší relax?
Možná byste si mysleli, že to bude ležet někde v Karibiku a dívat se na moře a užívat si slunko – ale pro mě ne. Já nejraději relaxuji doma, kde si pustím krásnou hudbu, jsem fanoušek opery. Takže si pustím něco pěkného s pocitem, že mám doma čisto, všude uklizeno, terasu připravenou. V ten okamžik si užívám, že ještě dokážu procítit tu hudbu. To jsou momenty, které mě dobíjejí. Potom hudba skončí a já si řeknu: „Tak co bych si uvařila?“ A jdu do kuchyně a pustím se do vaření.

Říkala jste, že jezdíte do lázní s přáteli. Máte to raději než cestování do ciziny?
Já strašně ráda cestuji, kromě Piešťan jedeme také do Barcelony a do Říma. Snažím se každý rok vidět nějaké velké město a trochu ho poznat.

Takže nejezdíte dvakrát na stejné místo?
Do Barcelony jedu už podruhé, byla jsem tam letos v lednu a absolutně mě to město okouzlilo a říkala jsem si, že tam musím jet ještě jednou, takže v srpnu se těším!

Čeká vás v létě nějaká zajímavá práce? Třeba pokračování seriálu První republika?
Bohužel nebude. Je nám to všem velice líto, protože to byl opravdu úžasný seriál. Vypadá to, že se zatím nenašly finance. Jinak na Slovensku točím seriál Bouřlivé víno a také pořad, který se u vás jmenuje Hádej, kdo jsem a u nás je to Inkognito.

Video se připravuje ...