Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak být během menopauzy spokojenější?

22. září 2017 | 00:00
Prezentace klienta |

Menopauza může být pro ženu začátkem nové životní etapy a lze ji přijmou s nadhledem a optimismem. Lehko se to řekne, ale jak ve skutečnosti na to? Stačí se řídit pár zásadami a zůstat během tohoto období v klidu a pohodě.

Nejedna žena potvrdí, že po padesátce se cítí lépe, než kdy dříve. V tomto věku je snazší mít sama sebe, své zdraví a pohodu jako prioritu. S novou životní fází také přichází mnoho výzev… Jak zůstat v období menopauzy ve formě?

Hýbejte se

Pohyb vám zlepší náladu a prospěje i vašim kostem a svalům, které v tomto období slábnou. Nemusíte se hned vypravit na tenis nebo do posilovny. Stačí jen jednoduchý pohyb typu plavání, chůze nebo jógy. Ta je ideální, protože zlepšuje pohyblivost kloubů a pružnost svalů a zároveň může pomoci zmírnit touhu po jídle či kouření, zvládat emoce a celkově hledět na svět pozitivněji.

Upravte si jídelníček

Do jídelníčku je ideální zahrnout fytoestrogeny, které jsou obsaženy v mnoha potravinách rostlinného původu – např. v sóji, lněném semínku nebo cizrně. Dále není od věci přidat více vlákniny, která zlepšuje správnou funkci střev. Základem je také omezit kofein, alkohol a kořeněná jídla, protože mohou zhoršovat návaly horka.

Autor: Getty Images

Dobrý spánek je základem spokojeného života

Můžete se snažit být sebevíce pozitivní, ale když se špatně vyspíte, tak to jde horko těžko. Během menopauzy můžete trpět nočním pocením nebo návaly horka, které jsou způsobeny hormonálními změnami. Proto si přizpůsobte ložnici tak, aby se vám lépe spalo. Ideální je chladná, tichá a tmavá místnost.

Starejte se o sebe

I když péče o pleť může být v tomto období komplikovaná, rozhodně se jí nebojte. Kvůli ztrátě elasticity potřebuje pleť vodu. Zvolte tedy krém, který má za cíl obnovit hydrataci a pevnosti pleti, např. Neovadiol od Vichy, který je určený přímo ženám v období menopauzy. Protože i zdravě vypadající pleť vám pomůže ke šťastnějšímu a spokojenějšímu životu.