Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Evergreeny ve zdobení nehtů? Kořeny najdeme i před 5 tisíci lety!

10. dubna 2017 | 00:00
Prezentace klienta |

Snad každá žena si alespoň jednou v životě nechala udělat francouzskou manikúru nebo si sama nalakovala nehty červeným lakem na nehty. Víme ale, odkud tyto trendy pochází? A vůbec - kde se vzalo zdobení nehtů jako takové?

Červené nehty najdeme poprvé v Číně

Rudé nehty sice proslavila hollywoodská herečka Rita Hayworthová, kořeny tohoto způsobu zdobení najdeme ale už před více než 5 tisíci lety v Číně. K dosažení růžových až sytě červených odstínů používaly Číňanky drcené okvětní lístky orchidejí a růží, které míchaly do tehdejší obdoby laku na nehty, který mimo jiné obsahoval vaječné bílky nebo včelí vosk. Tato směs ale musela být nanášena na nehty dlouhé hodiny, aby se dosáhlo sytých červených odstínů. V dnešní době tak mohou být ženy vděčné za moderní laky na nehty, které nejenže rychle schnou, ale také se vyrábí v mnoha červených a růžových odstínech.

Autor: NaniNails s.r.o.

Nail art tak, jak ho známe

Kdo by řekl, že krásné obrazce, které dnes ženy nosí na nehtech, pochází od Inků? Ve středověku sice bylo zdobení nehtů ojedinělé, právě Inkové ale představovali světlou výjimku, když v 15. století vytvořili nail art tak, jak ho známe - nosili totiž na nehtech dechberoucí obrazce orlů! V moderní době se ale zdobení nehtů přece jen něčím liší! Dnes dává velké procento nehtových designérek přednost nehtové modeláži UV gely před obyčejnými laky na nehty. Má totiž tu výhodu, že složité zdobení zapečetí, takže obrazce na nehtech vydrží dokonalé až celý měsíc!

Autor: NaniNails s.r.o.

Je francouzská manikúra ve skutečnosti z Hollywoodu?

Dnes se jedná o nejpopulárnější nail art v historii, jeho původ je ale minimálně nejasný. Boom francouzské manikúry přišel v 70. letech 20. století, kdy převálcovala v popularitě všechny ostatní nehtové designy. Podle hollywoodského maskéra Jeffa Pinka to byl právě on, kdo první přišel s tímto nail artem, když se snažil vymyslet univerzální úpravu nehtů, která by šla ke každému outfitu. Nový způsob zdobení pak pojmenoval francouzská manikúra na počest přátel z okruhu pařížských módních návrhářů. Jiné zdroje ale tvrdí, že za populární nail art vděčíme vizážistovi jménem Max Factor, který působil v  Paříži ve 30. letech 20. století. V průběhu let popularita francouzské manikúry kolísala, letos na jaře se ale vrací v podobě barevných variací. Ani v tomto případě není nutné spolehnout se na laky na nehty, protože UV gely se vyrábí v nepřeberném množství barevných odstínů! Není proto problém vybrat si ten, který se hodí právě vám.

Autor: NaniNails s.r.o.

Shrnuto a podtrženo - nail art se sice hřeje na výsluní popularity teprve několik desítek let, jeho tradice má ale překvapivě hluboké kořeny. Je tedy vysoce nepravděpodobné, že by se zdobení nehtů stalo ohroženým uměním.