Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dítě i kariéra, ale za jakou cenu?

Hodně pracujících maminek si v dotaznících postěžovalo, že na dítě mají denně průměrně jen dvě a půl hodiny času.
1. dubna 2011 | 15:11

Zatímco v dnešní době se ženy snaží mateřství oddálit kvůli kariéře a životním možnostem, v 70. a 80. letech minulého století byly priority zcela jiné. Teď už není trendem zůstávat doma několik let, ale stále častěji se ženy na mateřské snaží vrátit do práce hned, jak je to jen možné. Vystresované maminky mají později pocit, že jim něco uteklo.

Dnešní rodiče mají pocit, že si život s dětmi neužívají tak jako generace před nimi. Stres způsobuje, že ženy nemají čas na sebe a neustále pendlují mezi rodinným a pracovním životem.

Deník Daily Mail vydal zprávu o průzkumu, který probíhal mezi tisícovkou žen ve Velké Británii. Výsledky dopadly vcelku tragicky. I přes manuály, jak si zaručeně užít relaxaci ve wellness salonech a jak během pár minut načerpat síly za pomoci krátké meditace, vyšlo na povrch, že ženy samy na sebe mají průměrně tři hodiny týdně. Dále si 88 % respondentek postesklo, že netráví tolik času s dětmi, kolik by chtěly. Více jak třetina žen vypověděla, že cítila ze všech stran nátlak na to, aby plnila status "dokonalá matka" a 64 % byly podvědomě nuceny k brzkému návratu do práce po mateřské, ať už ze strany manžela nebo zaměstnavatele.

Sociální sítě pomáhají

Z průzkumu ovšem vyplývá i téměř nepatrné pozitivum, že matky teď mezi sebou můžou lépe komunikovat přes sociální sítě a rodičovské weby. Nedochází tak k dříve častému odtržení žen od společnosti během rodičovské dovolené.

 

Kate Fox, zástupkyně společnosti, která průzkum pořádala, dodává: "Matky se teď neustále pohybují v dvou životních rolích. Musejí být perfektní matky a zároveň kariéristky. Podpora žen, které jsou pod stejným tlakem, je nezbytná. Sociální sítě jsou k předávání rad a pocitů ideální."

Hodně pracujících maminek si v dotaznících postěžovalo, že na dítě mají denně průměrně jen dvě a půl hodiny času. To zahrnuje maximálně čas na primární aktivity, jako jsou krmení, přebalování, uspávání, koupání a oblékání. Na hry a procházky už moc času nezbývá. Kritici to považují brzký návrat do práce, kdy dítě skončí v jeslích nebo u chůvy, za ohrožování rodinných vztahů. Dítěti to také nedává úplně skvělý modelový příklad pro základy jeho budoucí rodiny.

Otcové se starají o děti méně

Zároveň mají ženy stále přetrvávající pocit, že jejich matky péči o děti zvládaly lépe. Už si ale nepřipouští fakt, že jejich matky nemusely do práce. Snaha vyrovnat se jim je zahání do kouta. I když dnešní ženy pracují, většinou ale tíha péče o dítě padá stále na ně, i když manžel tráví více času doma. Dle průzkumu tráví otci se svými dětmi průměrně jen hodinu denně. Tedy o hodinu a půl méně než stejně tvrdě pracující manželka.

Autor: evak, INT, Klena