Pravá francouzská cibulačka nebo hřejivé kari: Lahodné recepty z filmu Láska na kari

  • Francouzská cibulačka z filmu Láska na kari
    12. září 2014 | 06:00

    V souvislosti s premiérou gastroromance Láska na kari uvolnila nejprestižnější francouzská škola vaření Le Cordon Bleu, ve které studovala i slavná americká kuchařka Julia Child, sérii klasických receptů na nejvyhlášenější galské speciality. Další recepty pro film připravil známý šéfkuchař indického původu Floyd Cardoz a řada dalších kuchařských celebrit. Vybraly jsme pro vás ty nejlepší, které zvládnete i bez vysoké školy vaření.

  • Francouzská cibulačka (pro 6 osob)

     

    Recept na klasickou francouzskou cibulačku podle slavné kuchařské školy Le Cordon Bleu je korunován portskýcm vínem. Vyzkoušejte a nebudete už chtít jinou!

     

    Francouzská cibulačka z filmu Láska na kari

     

    Doba přípravy: 10 minut

     

    Doba vaření: 60 minut

     

    Ingredience:

     

    • 1 kg cibule
    • 150 g nesoleného másla
    • 60 g mouky
    • 250 ml suchého bílého vína
    • 1,5 vody
    • 50 g glace de viande (silný masový vývar) 
    • Bouquet garni – svazeček bylinek převázaných provázkem, obsahující např. petržel, tymián a bobkový list
    • Sůl a bílý pepř
    • Polovina francouzské bagety
    • 100g sýra Gruyere, nastrouhaného
    • 120 ml zakysané smetany 
    • 30 ml portského vína 
    • 100 g másla

     

    Postup:
    Předehřejte troubu na 205°C. Oloupejte cibule a nakrájejte na tenké plátky. Máslo rozpusťte ve velkém hrnci na středním ohni a opékejte cibule, až změknou a lehce zezlátnou. Přidejte mouku a opékejte, až se také zbarví Přibližně 1-2 minuty.
    Přilijte bílé víno a redukujte tekutinu na polovinu objemu. Přidejte vodu, vložte bouquet garni, okořeňte podle chuti a vařte na mírném ohni 45 minut. Pro lepší barvu můžete přidat silný vývar glace de viande.
    Nakrájejte bagetu a lehce ji opečte v troubě. Jednotlivé krajíčky lehce pomažte máslem a posypte sýrem nejlépe Gruyere. Krajíčky vraťte zpátky do trouby a nechte sýr roztéct. Pozor, aby nezačal měnit barvu. Následně je nechte stranou.  Z polévky vyndejte svazek bylinek.  Portské víno můžete všlehat do zakysané smetany, do které kápnete trochu horké polévky, aby se prohřála a následně nesrazila. Polévku odstavte z ohně a smetanu do ní vmíchejte. Servírujte v zapékacích miskách. Na hladinu položte připravené toasty a ještě zasypte strouhaným sýrem. Misky vložte na plech a zapečte až sýr lehce zhnědne. Ihned podávejte.

     

  • Zelené fazolky s vlašskými ořechy, kozím sýrem a brusinkovou vinaigrette (6-8 osob)

     

    Vynikající salát se zelenými fazolkami a kozím sýrem zaujme netradiční kombinací s brusinkovým dresinkem.

    Fazolový salát s kozím sýrem z filmu Láska na kari

     

    Doba přípravy: 30 minut

     

    Ingredience:

     

    • 250 g zelených fazolek
    • ½ šálku čerstvých nebo mražených brusinek
    • 1 ½ polévkové lžíce octa balsamico
    • 1 malá šalotka, jemně pokrájená
    • 1 čajová lžička dijonské hořčice
    • 1, 5 polévkové lžíce cukru
    • šálek olivového oleje
    • sůl, pepř
    • 70 g kozího sýra, rozdrobeného
    • ¾ šálku hrubě nasekaných vlašských ořechů

     

    Postup:
    Přiveďte k varu osolenou vodu v hrnci, pak oheň ztlumte, aby se vařila jen mírně. Připravte si velkou misku s ledovou vodou. Očistěte fazolky, vhoďte je do vroucí vody a vařte al dente. Když jsou uvařené, děrovanou lžící je přendejte do misky s ledovou vodou. Pak vodu slijte a fazolky osušte papírovou utěrkou.
    Připravte dresink. Rozmixujte brusinky, přidejte balsamico, šalotku, hořčici a cukr. Mixujte do hladka. Pomalu přidávejte olej, až vše vytvoří hladká směs. Dochuťte solí a pepřem.
    K fazolkám přidejte kozí sýr a vlašské ořechy a zakapejte dresinkem.

     

  • Zeleninové kari s kokosovým mlékem (pro 4-6 osob)

     

    Tohle jednoduché kari vás za chladných podzimních dnů doslova zahřeje. Je zdravé, levné a za chvilku hotové.

    Zeleninové kari z filmu Láska na kari

     

    Doba přípravy: 15 minut

     

    Doba vaření: 20 minut

     

    Ingredience:

     

    • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
    • 1 středně velká žcibule, nakrájená na půlkolečka silná půl centimetru
    • 4 stroužky česneku, utřené nebo prolisované
    • 2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru
    • 1 cuketa, rozpůlená a nakrájená
    • 1 šálek květáku (asi ¼ hlávky) rozděleného na růžičky
    • 1 velká paprika
    • 1 sladká brambora(batát), oloupaná a nakrájená
    • 1 plechovka (420 g) cizrny, slité a opláchnuté
    • 1 plechovka (340 g) kokosového mléka
    • 1 šálek zeleninového vývaru
    • 2 polévkové lžíce hnědého cukru
    • 1 polévková lžíce práškového žlutého kari
    • ¼ – ¾ polévkové lžíce chili 
    • sůl a pepř 

     

    Postup:
    V hrnci na středním plameni rozpalte olivový olej. Přidejte cibuli, česnek a zázvor. Opékejte asi dvě minuty, až se vůně rozvine. Přidejte cuketu, květák, batát, cizrnu, kokosové mléko, vývar, hnědý cukr,prášek kari, chili, a vše přiveďte k varu. Zakryjte pokličkou, snižte plamen a na mírném plameni vařte asi 20 minut. Osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s rýží.

     

     

     

  • Bylinková omeleta (4 - 6 porcí)

    Nadýchaná francouzská omelete není zdaleka tak snadná, jak by se na první pohled zdálo. Známe fígl, jak na ni.

    Bylinková omeleta z filmu Láska na kari

    Doba přípravy: 10 minut

    Doba vaření: 10 minut

     

    Ingredience:

     

    • 12 vajec (ideálně z volného nebo podestýlkového chovu)
    • 120g přepuštěného másla
    • Bylinky (5 snítek kerblíku, 5 snítek pažitky, 5 snítek estragonu, 5 snítek petržele), na jemno nasekané
    • 30g přepuštrěného másla k servírování
    • Sůl a pepř

     

    Postup:

     

    Nejprve petrželi, kerblíku a estragonu ořežte přebytečné stonky až k začátku lístků. Bylinky ponořte do vroucí osolené vody a pak je hned ochaďte ve míse studené vody. Nechte okapat a nasekejte na jemno.

     

    Připravte si talíř, ideálně nahřátý, který ve středu pomažte přepuštěným máslem, lehce osolte a opepřete a odložte stranou na teplé místo.

     

    Vejce rozklepněte do velké mísy, našlehejte metličkou a přidejte nasekané bylinky. Lehce osolte a opepřete.

    Na pánvičce rozehřejte přepuštěné máslo na středním plameni. Když je horké vlijte ideálně velkou sběračkou směs vajec a bylinek do pánve. Vidličkou opatrně odlepte přilepené okraje vajíček, tak, aby dosud tekutá směs vtekla pod již ztuhlá. Tím získáte jedinečnou nadýchanou texturu. V okamžiku, kdy se jsou vejce už skoro hotová, opatrně překlopte omeletu na půl. Můžete ji na pánvi frajersky prohodit nebo si pomoci vidličkou či plochou vařečkou.

    Přesuňte omeletu na připravený talíř, položte na ni papírovou utěrku a odsajte přebytečný tuk ze smažení. Před servírováním potřete ještě přepuštěným máslem.

    Směs by měla podle velikosti pánve vystačit na 4-6 omelet.

  • Kuřecí Tikka (4-6 porcí)

    Tento oblíbený indický pokrm podle receptu šéfkuchaře Floyda Cardoze si dozajista získá své místo ve vašem jídelníčku. Kdo jednou ochutnal, musí znovu.

    Chicken Tikka z filmu Láska na kari
    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 20 minut

    Ingredience:

    • 1,4 kg steheních kuřecích řízků bez kůže, pokrájené na plovinu
    • sůl
    • štáva ze 3 limetek
    • 3 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
    • 8 velkých stroužků česneku
    • 2 hrnky řeckého jogurtu
    • 1/2 celé skořice, jemně nadrcená
    • 4 hřebíčky, jemně nadrcené
    • 4 polévkové lžíce sladké papriky (případně jemně pálivé)
    • 1 čajová lžička mletého cayenského pepře
    • 4 zelené kardamony, jemně nadrcené
    • 4 polévkové lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje

    Postup:

    Maso osolte a opepřete zalijte polovinou šťávy z limetek a nechte 20 minut odležet. Mezi tím smíchejte v misce zázvor, česnek, 1,4 hrnku řeckého jogurtu, zbývající limetkovou šťávu a olej a vyšlehejte metličkou do hladka. Ve velké míse pak smíchejte tuto směs se zbytkem jogurtu a kořením. Vložte do ní kousky kuřecích stehen a důkladně opatlejte marinádou. Vše dejte na minimálně 4 hodiny odstát do ledničky.  Následně grilujte na rozpáleném grilu cca 6-8 minut z každé strany. Servírujte na talíři s kousky limetky.

     

     

Diskuse ke článku
.
DesktopMobile