Nejlahodnější pokrmy z filmů, které milujeme!
Čokoláda s Johnny Deppem, Jíst, meditovat, milovat s Julií Roberts, Julie a Julia s Meryl Streep a Amy Admas... To jsou jen tři z mnoha oblíbených filmů o jídle, na které se tak rádi díváme. Užijte si je tentokrát stylově, zároveň s potěšením z dobrého jídla, které si podle našich receptů připravíte.
- Tenhle "sladký" romantický film z roku 2000 s Johnny Deppem a Juliette Binoche v hlavních rolích určitě vaší pozornosti neunikl. Celý je doslova nabitý čokoládou, která jak je dokázáno, obsahuje fenyletylamin. Ten zvyšuje hladinu endorfinu, tedy látky, která odpovídá za pocit štěstí. Věděli jste, že pozvolna se rozpouštějící čokoláda na jazyku vzbuzuje mnohem silnější reakci v mozku než při vášnivém líbání?
Čokoláda (2000)
Čokoládové lanýže s chilli a koňakem
Budete potřebovat:
- 300 g kvalitní čokolády (obsah kakaa nejméně 70 %)
- 4 lžíce másla
- 3 dl smetany ke šlehání
- 3 lžíce koňaku (můžete použít i rum)
- čtvrt až půl lžičky drcených chilli papriček
- kvalitní kakaový prášek na obalení
Postup:
Ve vodní lázni nechte pomalu rozpustit kousky nalámané čokolády se smetanou a máslem. Metličkou rozšlehejte dohladka. Nakonec přidejte alkohol a vmíchejte chilli koření. Připravenou čokoládovou směs nalijte do nízké ploché misky a asi na hodinu dejte do mrazničky. Ze ztuhlé čokolády lžičkou "vykrajujte" malé kousky, které následně prsty vytvarujte do kuliček a obalujete je v hořkém kvalitním kakau. Hotové čokoládové lanýže "usaďte" do malých papírových košíčků. - Přiznejte se, komu z vás nebyla sympatická ta část romantického filmu s Julií Roberts, ve které poznávala v Itálii prosté potěšení z dobrého jídla? Snímek Jíst, meditovat, milovat, který byl natočen na motivy skutečného a pozoruhodného příběhu, dokazuje, že existuje více způsobů, jak si užívat a poznat svět. A dobré jídlo k nim rozhodně patří!
Jíst, meditovat, milovat (2010)
Pizza Margherita
Budete potřebovat:
- 1/2 kg hladké mouky
- 2 lžíce oleje extra virgin
- 1/2 kostky droždí
- 250 ml vlažné vody
- sůl
- 150 g loupaných rajčat v plechovce
- 150 g mozzarelly
- pár lístků bazalky
- špetka cukru
- špetka soli
- olej extra virgin
Postup:
Nejdříve si připravte pizza těsto. Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě a smíchejte s hladkou mouku, olivovým olejem a špetkou soli. Dobře propracujte. Vzniklé těsto rozdělte na dva bochánky, zabalte do folie a nechte alespoň 12 hodin odležet v lednici. V míse rozmixujte loupaná rajčata a ochuťte je solí, kapkou olivového oleje a lžící cukru. Pečící plech vymažte olivovým olejem, odleželé těsto prsty roztáhněte po celém plechu a potřete rajčatovou směsí. Ozdobte plátky mozzarelly a lístky bazalky. Vše zakápneme olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě na maximum. Okraje těsta musí být upečené do zlatova. - Další ze snímků pro milovníky jídla pojednává o životě kuchařky Julie Child, autorky klasické kuchařky "Mastering The Art Of Frech Cooking". O šedesát let později se třicetiletá sekretářka z Queens Julie Powell jednoho dne rozhodne, že během jednoho roku uvaří všech 524 receptů z ní. Nakoupí kila másla, na internetu rozjede blog s názvem Julie/Julia project a pustí se do toho...
Julie a Julia (2009)
Boeuf bourguignon podle Julie Child
Budete potřebovat:
- 1,5 kg hovězího masa nakrájeného na kostky 5 x 5cm
- 170 g špeku nebo slaniny, na proužky
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 mrkev, na kolečka
- 1 cibule, na proužky
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce hladké mouky
- 750 ml červeného vína (plné, mladé jako Châteauneuf-du-Pape, chianti)
- 500–600 ml silného hovězího vývaru
- 1 velká lžíce rajského protlaku
- 2 stroužky česneku, drceného
- 1⁄2 lžičky tymiánu
- 1 bobkový list
Na glazované cibulky:
- 750 g šalotek
- 30 g másla
- 1 lžíce oleje
- 200 ml hovězího vývaru nebo červeného či bílého vína
- bouquet garni (4 snítky petrželky, 1 bobkový list, 2 snítky tymiánu svázané v gáze)
Na žampiónové soté:
- 60 g másla
- 2 lžíce oleje
- 2 šalotky nebo 1 cibule
- 500 g žampionů
Postup:
Proužky špeku povařte 10 minut v horké vodě, pak je slijte a osušte. Povařením se jejich povrch zatáhne. Zahřejte slunečnicový olej a špek v něm zlehka opečte dozlatova. Vyberte ho děrovanou naběračkou a položte stranou. Olej v hrnci rozpalte na maximum a jen po několika kouscích v něm opékejte dokonale osušené maso zbavené blan a šlach. Pak ho vyjměte a odložte ke slanině. Troubu rozpalte na 230 °C. V hrnci osmahněte mrkev a cibuli, až budou hnědé. Dejte do hrnce zpět všechno maso a slaninu, poprašte moukou, solí a pepřem. Hrnec pak dejte nezakrytý na čtyři minuty do trouby. Maso promíchejte a po dalších čtyřech minutách ho vytáhněte z trouby. Teplotu snižte na 160 °C. Do hrnce vlijte víno a tolik vývaru, aby bylo maso jen tak tak zakryté. Přidejte protlak, česnek, bylinky. Na plotně přiveďte směs k varu, zakryjte a strčte do spodní části trouby. Tekutina v hrnci by měla celou dobu jemně probublávat. Za 3 až 4 hodiny budete mít hotovo – až maso budete moci jemně nakrájet vidličkou. Na cibulky neboli oignons glacés à brun oloupejte šalotky a rozdělte je na dílky podle toho, jak narostly. Až začne máslo s olejem na pánvi bublat, vhoďte cibulky a na mírném ohni je opékejte 10 minut. Průběžně je otáčejte, aby zhnědly ze všech stran. Zalijte je tekutinou, přidejte bylinkový balíček, zakryjte a nechte mírně táhnout 40 až 50 minut. Pokud se tekutina do té doby vyvaří, přilijte trochu vody, aby se cibulky nespálily. Vyjměte bylinky a můžete podávat. Na žampionové soté (champignons sautés au beurre) rozpalte v pánvi olej s máslem. Až zpění, vhoďte na větší kusy nakrájené houby a cibulku. Za stálého míchání opékejte asi 4 minuty. Až houby zhnědnou, dochuťte je solí a pepřem a můžete je podávat.Recept je převzatý z knihy Mastering the Art of French Cooking, I.+II.
Autorky: Julia Child, Louisette Bertholle, Simone Beck Karlík a továrna na čokoládu (2005)
Vynikající domácí čokoláda
Budete potřebovat:
- 90 g panenského kakaového másla
- 60 g kokosového cukru
- 60 g nepraženého kakaa
- špetka hrubozrné soli
Postup:
Kakaové máslo nakrájejte na malé kousky a nechte ve vodní lázni rozpustit. Přidejte kokosový cukr, kakaový prášek a špetku soli a vše důkladně zašlehejte. Do kakaové hmoty pak přidejte ingredience dle chuti a fantazie, např. špetku chilli, kardamom a citrónovou kůru, sušené ovoce, dřeň z pravé vanilky, ořechy, pomerančovou kůru...- Originální animovaná komedie o bizarním přátelství krysáka Remmyho, který sní o tom, že se stane vyhlášeným kuchařem v pařížské pětihvězdičkové restauraci, se stydlivým vynašečem kuchyňských odpadků Linguinim, pobaví děti i dospělé.
Ratatouille (2007)
Ratatouille
Budete potřebovat:
- 2 velké lilky
- 4 malé cukety
- 2 červené, zelené nebo žluté papriky
- 4 velká zralá rajčata
- 6 lžic olivového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžička cukru
- 3 snítky tymiánu
Postup:
Nakrájejte si zeleninu. V kastrolu rozpalte dvě lžíce oleje a nejdříve přidejte lilek. Opékejte ho ze všech stran až zezlátne. Vyndejte ho, přidejte lžíci oleje a cca pět minut opékejte cuketu. Vyndejte ji z kastrolu a opečte papriky. Pozor, zelenina nesmí při smažení ztratit barvu, stačí ji opékat opravdu jen krátce. Do kastrolu od zeleniny přidejte zbývající olej, počkejte až se rozpálí a přidejte cibuli, kterou smažte asi pět minut. Přidejte česnek a za minutu vmíchejte ocet a cukr, rajčata a čerstvý tymián. Nakonec přidejte opečenou zeleninu, osolte, opepřete a ještě asi pět minut prohřejte. Podávejte teplé jako samostatný pokrm s bagetou nebo s brambory. Dobré je ale i studené nebo jako příloha k masu.