Nejlepší recepty z brambor: Rychlé, levné a delikátní!
Nové brambory jsou ještě drahé a pozdní už pomalu nestojí za nic? Přestaňte je používat jako přílohu a dejte jim hlavní roli! Jedině tak z nich snadno dostanete to nejlepší!
- Na 4 porce budete potřebovat:
Bramborová polévka s krutony
Bramborová polévka se sýrem a krutonyAutor: shutterstock.com- 2 lžíce rostlinného oleje
- 3 hrnky nakrájených neloupaných brambor
- 2 nakrájené cibule
- 80g hrášku
- 1 litr zeleninového vývaru
- 200g nastrouhaného sýra Gruyére
- sůl a pepř
Na krutony:
- 3 lžíce másla
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 silný krajíc světlého chleba
Postup:
V hrnci rozehřejte olej, přidejte brambory a cibuli a za stálého míchání je zvolna opékejte asi 5 minut. Poté přisypte hrášek a promíchejte. Přilijte vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu a zvolna vařte asi 25 minut, až brambory změknou.
Mezi tím si připravte krutony. Chléb nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte do něj česnek, petrželku a kostičky chleba a za častého míchání opékejte asi 2 minuty, dokud nezezlátne.
Do polévky vmíchejte sýr, osolte, opepřete a zahřívejte, až se sýr začne rozpouštět. Polévku rozdělte do misek, posypte krutony a ihned podávejte.
- Na 4 porce budete potřebovat:
Špenátové gnocchi
Bramborové gnocchi se špenátemAutor: shutterstock.com- 2 hrnky nakrájených moučných brambor
- 180g špenátu
- 1 žloutek
- 1 lžička olivového oleje
- 1 hrnek hladké mouky
- sůl, pepř
Na omáčku:
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 nakrájené šalotky
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1 hrnek rajčatového pyré
- 2 lžičky třtinového cukru
Postup:
Brambory uvařte doměkka, zceďte a rozmačkejte na kaši. V jiném hrnci vařte 1-2 minuty špenát, poté jej zceďte a nakrájejte.
Rozmačkané brambory přendejte na pomoučený vál a udělejte v nich dolík, do kterého rozklepněte vaječný žloutek, olej, špenát a trochu mouky. Osolte, opepřete a rychle promíchejte. Postupně přidávejte mouku, dokud nevytvoříte hladké, pevné těsto, ze kterého tvarujte malé noky.
Na omáčku pozvolna vařte rajčatové pyré, olej, šalotky a česnek, po dobu asi 15-20 minut.
Noky vařte asi 5 minut v mírně osolené vroucí vodě, vyndávejte děrovanou lžící a nechte okapat. Na nahřátých talířích je přelijte rajčatovou omáčkou, ozdobte lístky špenátu a podávejte.
- Na 4-5 porcí budete potřebovat:
Pastýřský koláč
Pastýřský koláčAutor: shutterstock.com- 700g mletého jehněčího nebo hovězího masa
- 2 najemno nakrájené cibule
- 230g mrkve nakrájené na kostičky
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 hrnek hovězího vývaru
- 200g krájených rajčat z konzervy
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 750 - 1000g brambor
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce mléka
- sůl a pepř
Postup:
Maso za častého míchání opékejte nasucho v pánvi se silným dnem, až začne hnědnout. Přidejte cibuli, mrkev a česnek a zvolna opékejte asi 10 minut. Vmíchejte mouku ba zahřívejte 1-2 minuty. Postupně zapracujte vývar a rajčata a přiveďte k varu.Přidejte worcesterskou omáčku, sůl a pepř a za občasného míchání zvolna duste pod pokličkou asi 25 minut. Poté přendejte do zapékací mísy.
Brambory nakrájejte na kostky, uvařte doměkka a rozmačkejte na kaši. Vmíchejte máslo, sůl, pepř a mléko. Kaší přikryjte celý povrch masové směsi a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 30 minut dozlatova. Ihned podávejte.
- Na 4 porce budete potřebovat:
Paštika z uzené makrely a brambor
- 4 hrnky moučných brambor
- 300g uzené makrely, vykostěných a natrhaných na kousky
- 80g vařeného angreštu
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce kaparů
- 1 nastrouhaná kyselá okurka
- 1 lžíce nakládané zeleniny
- 1 lžíce nadrobno nasekaného kopru
- sůl, pepřPaštika (pomazánka) z brambor a uzené makrelyAutor: shutterstock.com
Brambory uvařte doměkka a spolu s makrelou mixujte asi 30 sekund na poměrně hladkou kaši. Přidejte angrešt, citronovou šťávu a zakysanou smetanu a směs znovu mixujte asi 10 sekund.
Vmíchejte kapary, okurku, nakládanou zeleninu a kopr, osolte a opepřete. Paštiku podávejte s čerstvým pečivem, ozdobené nasekanou pažitkou.
- Na 4 porce budete potřebovat:
Španělské zapékané brambory
Zapečené španělské bramboryAutor: shutterstock.com- 4 hrnky lojovitých brambor nakrájených na kostičky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 nakrájená cibule
- 2 prolisované stroužky česneku
- 400g krájených rajčat z konzervy
- 80g klobásy chorizo
- 4 na kolečka nakrájená rajčata
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 1/4 hrnu vypeckovaných přepůlených černých oliv
- 8 vajec
- sůl, pepř
- lžíce nasekané petrželky
Postup:
Na velké pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli, česnejk a na mírném ohni je 3 minuty opékejte doměkka. Přidejte konzervovaná rajčata a zvolna duste asi 10 minut, až směs mírně zhoustne.
Přisypte doměkka uvařené brambory, chorizo nakrájené na kolečka, mletou papriku a olivy. Osolte, opepřete a 5 minut zahřívejte. Pak směs přendejte do zapékací mísy a udělejte do ní 8 jamek, do kterých rozklepněte vejce. Poklaďte na kolečka nakrájenými čerstvými rajčaty a pečte v předehřáté troubě při teplotě 220°C asi 5 minut. Posypte petrželkou a ihned podávejte.
Zdroj: Brambory - jednoduché recepty pro každého vydalo nakladatelství Slovart
- Na 4 porce budete potřebovat:
Bramborové kroketky se šunkou
Bramborové kroketyAutor: shutterstock.com- 2 a půl hrnku nakrájených oloupaných brambor
- jeden a půl hrnku mléka
- 2 lžíce másla
- 4 najemno nakrájené jarní cibulky
- 3/4 hrnku nastrouhaného čedaru
- 3/4 hrnku nakrájené šunky
- 1 nadrobno nakrájený řapík celeru
- 1 rozšlehané vejce
- 1/2 hrnku hladké mouky
- sůl, pepř
- rostlinný olej na smažení
Na obalení:
- 2 rozšlehaná vejce
- 130g strouhanky
Postup:
Brambory zalijte mlékem, přiveďte k varu a zvolna vařte až jsou měkké. K bramborám přidejte máslo a rozmačkejte je. Vmíchejte cibulku, sýr, šunku, celer, vejce a mouku. Osolte, opepřete a nechte zchládnout.
Z hmoty vytvořte asi 8 kuliček a obalte je ve vejci a ve strouhance. Smažte po dávkách v oleji rozehřátém na 180°C. Pak je osušte na papírových utěrkách a podávejte společně se zeleninovým salátkem.
Zdroj receptů: Brambory - jednoduché recepty pro každého Vydalo nakladatelství Slovart