Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Nejlepší recepty z brambor: Rychlé, levné a delikátní!

  • Brambory jsou ideální surovinou, ze které můžete připravit prakticky cokoliv
    12. dubna 2014 | 06:00

    Nové brambory jsou ještě drahé a pozdní už pomalu nestojí za nic? Přestaňte je používat jako přílohu a dejte jim hlavní roli! Jedině tak z nich snadno dostanete to nejlepší!

  • Bramborová polévka s krutony

    Na 4 porce budete potřebovat:
    Bramborová polévka se sýrem a krutony
    Autor: shutterstock.com

    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 3 hrnky nakrájených neloupaných brambor
    • 2 nakrájené cibule
    • 80g hrášku
    • 1 litr zeleninového vývaru
    • 200g nastrouhaného sýra Gruyére
    • sůl a pepř

    Na krutony:

    • 3 lžíce másla
    • 1 prolisovaný stroužek česneku
    • 1 lžíce nasekané petrželky
    • 1 silný krajíc světlého chleba

    Postup:

    V hrnci rozehřejte olej, přidejte brambory a cibuli a za stálého míchání je zvolna opékejte asi 5 minut. Poté přisypte hrášek a promíchejte. Přilijte vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu a zvolna vařte asi 25 minut, až brambory změknou.

    Mezi tím si připravte krutony. Chléb nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte do něj česnek, petrželku a kostičky chleba a za častého míchání opékejte asi 2 minuty, dokud nezezlátne.

    Do polévky vmíchejte sýr, osolte, opepřete a zahřívejte, až se sýr začne rozpouštět. Polévku rozdělte do misek, posypte krutony a ihned podávejte.

  • Špenátové gnocchi

    Na 4 porce budete potřebovat:
    Bramborové gnocchi se špenátem
    Autor: shutterstock.com

    • 2 hrnky nakrájených moučných brambor
    • 180g špenátu
    • 1 žloutek
    • 1 lžička olivového oleje
    • 1 hrnek hladké mouky
    • sůl, pepř

    Na omáčku:

    • 1 lžíce olivového oleje
    • 2 nakrájené šalotky
    • 1 prolisovaný stroužek česneku
    • 1 hrnek rajčatového pyré
    • 2 lžičky třtinového cukru

    Postup:

    Brambory uvařte doměkka, zceďte a rozmačkejte na kaši. V jiném hrnci vařte 1-2 minuty špenát, poté jej zceďte a nakrájejte.

    Rozmačkané brambory přendejte na pomoučený vál a udělejte v nich dolík, do kterého rozklepněte vaječný žloutek, olej, špenát a trochu mouky. Osolte, opepřete a rychle promíchejte. Postupně přidávejte mouku, dokud nevytvoříte hladké, pevné těsto, ze kterého tvarujte malé noky.

    Na omáčku pozvolna vařte rajčatové pyré, olej, šalotky a česnek, po dobu asi 15-20 minut.

    Noky vařte asi 5 minut v mírně osolené vroucí vodě, vyndávejte děrovanou lžící a nechte okapat. Na nahřátých talířích je přelijte rajčatovou omáčkou, ozdobte lístky špenátu a podávejte.

  • Pastýřský koláč

    Na 4-5 porcí budete potřebovat:
    Pastýřský koláč
    Autor: shutterstock.com

    • 700g mletého jehněčího nebo hovězího masa
    • 2 najemno nakrájené cibule
    • 230g mrkve nakrájené na kostičky
    • 2 prolisované stroužky česneku
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 1 hrnek hovězího vývaru
    • 200g krájených rajčat z konzervy
    • 1 lžíce worcesterské omáčky
    • 750 - 1000g brambor
    • 2 lžíce másla
    • 3 lžíce mléka
    • sůl a pepř

    Postup:

    Maso za častého míchání opékejte nasucho v pánvi se silným dnem, až začne hnědnout. Přidejte cibuli, mrkev a česnek a zvolna opékejte asi 10 minut. Vmíchejte mouku ba zahřívejte 1-2 minuty. Postupně zapracujte vývar a rajčata a přiveďte k varu.Přidejte worcesterskou omáčku, sůl a pepř a za občasného míchání zvolna duste pod pokličkou asi 25 minut. Poté přendejte do zapékací mísy.

    Brambory nakrájejte na kostky, uvařte doměkka a rozmačkejte na kaši. Vmíchejte máslo, sůl, pepř a mléko. Kaší přikryjte celý povrch masové směsi a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 30 minut dozlatova. Ihned podávejte.

  • Paštika z uzené makrely a brambor

    Na 4 porce budete potřebovat:

    • 4 hrnky moučných brambor
    • 300g uzené makrely, vykostěných a natrhaných na kousky
    • 80g vařeného angreštu
    • 2 lžičky citronové šťávy
    • 2 lžíce zakysané smetany
    • 1 lžíce kaparů
    • 1 nastrouhaná kyselá okurka
    • 1 lžíce nakládané zeleniny
    • 1 lžíce nadrobno nasekaného kopru
    • sůl, pepř
      Paštika (pomazánka) z brambor a uzené makrely
      Autor: shutterstock.com
      Postup:

    Brambory uvařte doměkka a spolu s makrelou mixujte asi 30 sekund na poměrně hladkou kaši. Přidejte angrešt, citronovou šťávu a zakysanou smetanu a směs znovu mixujte asi 10 sekund.

    Vmíchejte kapary, okurku, nakládanou zeleninu a kopr, osolte a opepřete. Paštiku podávejte s čerstvým pečivem, ozdobené nasekanou pažitkou.

  • Španělské zapékané brambory

    Na 4 porce budete potřebovat:
    Zapečené španělské brambory
    Autor: shutterstock.com

    • 4 hrnky lojovitých brambor nakrájených na kostičky
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 1 nakrájená cibule
    • 2 prolisované stroužky česneku
    • 400g krájených rajčat z konzervy
    • 80g klobásy chorizo
    • 4 na kolečka nakrájená rajčata
    • 1/2 lžičky mleté papriky
    • 1/4 hrnu vypeckovaných přepůlených černých oliv
    • 8 vajec
    • sůl, pepř
    • lžíce nasekané petrželky

    Postup:

    Na velké pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli, česnejk a na mírném ohni je 3 minuty opékejte doměkka. Přidejte konzervovaná rajčata a zvolna duste asi 10 minut, až směs mírně zhoustne.

    Přisypte doměkka uvařené brambory, chorizo nakrájené na kolečka, mletou papriku a olivy. Osolte, opepřete a 5 minut zahřívejte. Pak směs přendejte do zapékací mísy a udělejte do ní 8 jamek, do kterých rozklepněte vejce. Poklaďte na kolečka nakrájenými čerstvými rajčaty a pečte v předehřáté troubě při teplotě 220°C asi 5 minut. Posypte petrželkou a ihned podávejte.

    Zdroj: Brambory - jednoduché recepty pro každého vydalo nakladatelství Slovart

  • Bramborové kroketky se šunkou

    Na 4 porce budete potřebovat:
    Bramborové krokety
    Autor: shutterstock.com

    • 2 a půl hrnku nakrájených oloupaných brambor
    • jeden a půl hrnku mléka
    • 2 lžíce másla
    • 4 najemno nakrájené jarní cibulky
    • 3/4 hrnku nastrouhaného čedaru
    • 3/4 hrnku nakrájené šunky
    • 1 nadrobno nakrájený řapík celeru
    • 1 rozšlehané vejce
    • 1/2 hrnku hladké mouky
    • sůl, pepř
    • rostlinný olej na smažení

    Na obalení:

    • 2 rozšlehaná vejce
    • 130g strouhanky

    Postup:

    Brambory zalijte mlékem, přiveďte k varu a zvolna vařte až jsou měkké. K bramborám přidejte máslo a rozmačkejte je. Vmíchejte cibulku, sýr, šunku, celer, vejce a mouku. Osolte, opepřete a nechte zchládnout.

    Z hmoty vytvořte asi 8 kuliček a obalte je ve vejci a ve strouhance. Smažte po dávkách v oleji rozehřátém na 180°C. Pak je osušte na papírových utěrkách a podávejte společně se zeleninovým salátkem.

    Zdroj receptů: Brambory - jednoduché recepty pro každého Vydalo nakladatelství Slovart

Autor: brig
Diskuse ke článku
.