Levné večeře od pondělí do pátku
Také doma nikdy nedostanete odpověd na otázku, "Co byste si dali k jídlu"? Vyzkoušejte naše tipy na levné a zároveň rychlé večeře. Vybírejte z těstovin, rizota či zapékaných brambor.
PONDĚLÍ - Těstoviny s brokolicí a šunkou
Těstoviny s brokolicí, šunkou a parmezánemAutor: ShutterstockDoba pečení: 20 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):3 hrnky těstovin
1 brokolici
5 plátků šunky
1 hrnek smetany
1 vejce
1 hrnek nastrouhaného sýra
máslo
sůl, pepřPostup:
Těstoviny uvařte podle návodu. Brokolici rozdělte na růžičky uvařte doměkka a ihned propláchněte studenou vodou. Pak ji nasekejte na menší kousky. Šunku nakrájejte na kousky a smíchejte s těstovinami a brokolicí. Smetanu smíchejte s vejcem, osolte a opepřete. Zapékací nádobu vymažte máslem a dejte do ní připravenou směs. Zalejte smetanou, posypejte sýrem a pečte, dokud povrch nezezlátne.ÚTERÝ - Houbové rizoto
Houbové rizotoAutor: Shutterstock.com
Doba vaření: 30 minutBudete potřebovat
(pro 4 osoby):300 g rýže na rizoto
150 g másla
50 ml olivového oleje
1 cibuli
200 ml bílého vína
4 lžíce parmazánu
600 ml zeleninového vývaru
60 g sušených hub
2 lžíce nasekané petrželkyPostup:
Houby namočte předem do studené vody. Cibuli nakrájejte a nasekejte najemno. V hrnci nechte rozpustit 100 g másla s olejem a opečte cibuli. Přidejte rýži, promíchejte a podlejte trochou vývaru. Přidejte houby, víno a za stálého míchání vařte do doby, než se tekutina odpaří. Podlejte zbytkem vývaru a vařte pod pokličkou na mírném ohni 15 minut. Hotové rizoto zjemněte máslem. Vmíchejte nasekanou petrželku a posypejte parmazánem.STŘEDA - Farmářské brambory
Zapečené bramboryAutor: Shutterstock.comDoba pečení: 30 minut
Budete potřebovat
(pro 4 až 6 osob):1 kg brambor uvařených ve slupce
500 g mletého vepřového masa
1 cibuli
sůl, pepř, mletou papriku
mletý kmín
300 ml smetany
3 vejce
3 rajčata
olej
50 g uzného sýraPostup:
Cibulu oloupejte a nasekejte najemno. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Oloupané brambory nakrájejte na kolečka a sýr nastrouhejte. Ve vysoké pánvi na oleji opečte cibuli. Přidejte maso a důkladně ho opečte. Osolte, opepřete a podle chuti přidejte kmín a papriku. Vmíchejte rajčata, brambory a vše opatrně promíchejte. Směs přemístěte do zapékací mísy. Zalejte smetanou, posypejte sýrem a pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 190 °C.ČTVRTEK - Špagety s ančovičkami
Těstoviny ala PuttanescaAutor: ShutterstockDoba vaření: 15 minut
Budete potřebovat
(pro 4 osoby):1 konzervu ančoviček
1 balíček špaget
1/3 hrnku olivového oleje
5 stroužků česneku
5 lžic oregana
sůl, pepř
1/2 hrnku strouhaného parmezánu
1/2 hrnku olivPostup:
Na oleji orestujte na plátky nakrájený česnek. Přidejte ančovičky, nechte je rozpustit, posypejte sušeným oreganem a vmíchejte olivy. Směs promíchejte rovnou s uvařenými špagetami. Podle chuti opepřete a před podáváním posypejte parmezánem. Můžete ozdobit lístkem bazalky.PÁTEK - Cuketovo-mrkvové placičky
Mrkvovo cuketové placičkyAutor: Shutterstock
Doba pečení: 10 minutBudete potřebovat
(pro 4 osoby):350 g cukety
100 g mrkve
150 g strouhaného sýra
2 housky
1 cibuli
2 vejce
3 stroužky česneku
sůl, pepř, majoránku
3 lžíce strouhanky
trochu mléka
olej na smaženíPostup:
Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle a jemně z ní vyždímejte tekutinu. Mrkev také nastrouhejte. Housky nakrájejte na kostičky a dejte do misky s mlékem. Cibuli nasekejte najemno a česnek prolisujte. Ve velké míse smíchejte cuketu, mrkev, vyždímanou housku, sýr, cibuli, česnek, vejce, strouhanku. Směs pořádně propracujte a dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Vytvarujte placky a opečte je na oleji. Servírujte s bramborem a zakysanou smetanou.