K nedělní kávě: Osvědčené recepty na bleskové hrnkové koláče
Jednoduché koláče, které upečete bez vážení jakýchkoliv surovin, zaručeně splní účel – připravíte je bleskovou rychlostí, bez zbytečného nádobí a chutnat budou všem.
Jablečný s karamelovým přelivem
Obrácený koláčAutor: z knihy Recepty ze života (14)
Doba pečení: 30 až 40 minutBudete potřebovat (na 8 až 10 kusů):
na těsto:
6 vajec
půl hrnku cukru krupice
1 hrnek změklého másla (250 g)
1 a 1/2 hrnku cukru moučky
4 lžíce citronové šťávy
2 hrnky polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
4 větší nakyslá jablka
tuk na vymazání a mouku na vysypání plechuna karamelovou omáčku:
4 lžíce cukru krupice
4 lžíce vodyPostup:
1. Troubu předehřejte a plech vyložte pečicím papírem. Bílky oddělte od žloutků a spolu s cukrem krupicí ušlehejte tuhý sníh.
2. Máslo, cukr moučku, žloutky a citronovou kůru vymíchejte do pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přidejte k máslové směsi. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Plech vymažte, vysypejte moukou a naplňte těstem.
3. Jablka oloupejte, rozpulte, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké měsíčky. Jednotlivé kousky vyskládejte na těsto těsně vedle sebe. Plech dejte do trouby a pečte dozlatova při teplotě 180 °C. Upečený koláč nechte vychladnout.
4. Cukr krupici nasypejte na pánev a za stálého míchání nechte zkaramelizovat, přelijte trochou vody a rozmíchejte dohladka. Vychlazený koláč polijte karamelovou omáčkou, naporcujte na kostky a podávejte.
- Doba přípravy: 20 minut
Mramorové řezy
Doba pečení: 60 minutBudete potřebovat
(na malý pekáč nebo čtvercovou formu o hraně 28 cm):4 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek změklého másla (250 g)
3/4 hrnku cukru krupice
1 lžíci prášku do pečiva
5 vajec
půl lžičky soli
1 hrnek + 3 lžíce mléka
4 lžíce kakaa
máslo na vymazání pekáčku nebo formy
cukr moučku na posypání
Postup:1. Máslo, cukr a sůl ušlehejte do pěny, postupně vešlehejte vejce. Mouku a prášek do pečiva smíchejte, spolu s hrnkem mléka přidejte k máslové směsi a vypracujte hladké těsto. Pokud bude husté, přilijte ještě trochu mléka.
2. Pekáč vymažte a troubu předehřejte na 180 °C. Dvě třetiny těsta vlijte na pekáč. Na zbylé těsto prosejte kakao, přilijte 3 lžíce mléka a dobře promíchejte. Tmavé těsto navrstvěte na světlé a točitým pohybem vidličky opatrně smíchejte obě těsta tak, aby vznikl mramorový efekt.
3. Koláč upečte dozlatova ve vyhřáté troubě při teplotě 160 °C a nechte vychladnout. Povrch posypejte cukrem moučkou.
Tvarohový koláč
Mřížkový koláčAutor: z knih Slovenské jedlá, Recepty ze života (16), Ringier SlovakiaNa těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krystal
1 balíček prášku do pečiva
1 vejce
půl hrnku vlažné vody
půl hrnku oleje
3 lžíce másla
tuk na vymazání a mouku na vysypání plechuna náplň:
2 kelímky tvarohu
2 vejce
1 vanilkový cukr
mléko podle potřebyPostup:
Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr, vejce a postupně přilévejte vodu a olej. Ze všech surovin vymíchejte hladké těsto. Tři čtvrtiny těsta odeberte a nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech. Tvaroh vymíchejte s vejci, vanilkovým cukrem a podle potřeby mírně nařeďte trochou mléka. Náplň naneste na připravené těsto a zalijte zbývajícím těstem. Navrch dejte plátky másla a pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C.RECEPT od čtenářky z Bíliny
- Budete potřebovat:
Piškotový s ovocem a se skořicí
1 hrnek cukru krystal
4 vejce
1 balíček vanilkového cukru
půl balíčku prášku do pečiva
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku vlažné vody
1 a 1/2 hrnku špaldové mouky
mletou skořici podle chuti
špetku soli
ovoce (sezonní nebo kompotované)
olej na vymazání plechu
cukr moučku na posypáníPostup:
Cukr krystal, vanilkový cukr a skořici ušlehejte se žloutky do pěny. Přilijte olej a vodu. Ke směsi prosejte mouku s práškem do pečiva a se špetkou soli. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zlehka vmíchejte do těsta. Plech vymažte, vysypejte moukou a naplňte těstem. Na těsto rozložte ovoce. Pečte asi 35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.RECEPT od čtenářky Evy z Prahy
Rychlá bublanina s ovocem
KoláčAutor: Shutterstock.com1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek cukru krystal
2 vejce
1 hrnek mléka
půl hrnku oleje
1 balíček prášku do pečiva
700 g ovoce (čerstvého, mraženého nebo kompotovaného)
půl hrnku džemu (podle druhu ovoce)
tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu
Postup:
Žloutky s cukrem vymíchejte do pěny, přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva, přilijte olej, mléko a promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto vlijte na vymazaný a moukou vysypaný plech. Povrch těsta poklaďte ovocem a pečte asi 30 minut při 180 °C. Upečený koláč nechte mírně zchladnout, nakrájejte na kousky a potřete rozmíchaným džemem (nejlépe ze stejného druhu ovoce, jaké jste použila) a podávejte.RECEPT od čtenářky Magdaleny z Chrudimi