Středa 18. prosince 2024
Svátek slaví Miloslav, zítra Ester
Oblačno, déšť 9°C

K nedělní kávě: Osvědčené recepty na bleskové hrnkové koláče

  • Hrnkové koláče připravíte bleskovou rychlostí, bez zbytečného nádobí a chutnat budou všem.
    4. května 2014 | 09:02

    Jednoduché koláče, které upečete bez vážení jakýchkoliv surovin, zaručeně splní účel – připravíte je bleskovou rychlostí, bez zbytečného nádobí a chutnat budou všem.

  • Jablečný s karamelovým přelivem

    Obrácený koláč
    Autor: z knihy Recepty ze života (14)
    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 30 až 40 minut

    Budete potřebovat (na 8 až 10 kusů):

    na těsto:
    6 vajec
    půl hrnku cukru krupice
    1 hrnek změklého másla (250 g)
    1 a 1/2 hrnku cukru moučky
    4 lžíce citronové šťávy
    2 hrnky polohrubé mouky
    2 lžičky prášku do pečiva
    4 větší nakyslá jablka
    tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu

    na karamelovou omáčku:
    4 lžíce cukru krupice
    4 lžíce vody

    Postup:

    1. Troubu předehřejte a plech vyložte pečicím papírem. Bílky oddělte od žloutků a spolu s cukrem krupicí ušlehejte tuhý sníh.

    2. Máslo, cukr moučku, žloutky a citronovou kůru vymíchejte do pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přidejte k máslové směsi. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Plech vymažte, vysypejte moukou a naplňte těstem.

    3. Jablka oloupejte, rozpulte, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké měsíčky. Jednotlivé kousky vyskládejte na těsto těsně vedle sebe. Plech dejte do trouby a pečte dozlatova při teplotě 180 °C. Upečený koláč nechte vychladnout.

    4. Cukr krupici nasypejte na pánev a za stálého míchání nechte zkaramelizovat, přelijte trochou vody a rozmíchejte dohladka. Vychlazený koláč polijte karamelovou omáčkou, naporcujte na kostky a podávejte.

  • Mramorové řezy

    Doba přípravy: 20 minut
    Doba pečení: 60 minut

    Budete potřebovat
    (na malý pekáč nebo čtvercovou formu o hraně 28 cm):

    4 hrnky polohrubé mouky
    1 hrnek změklého másla (250 g)
    3/4 hrnku cukru krupice
    1 lžíci prášku do pečiva
    5 vajec
    půl lžičky soli
    1 hrnek + 3 lžíce mléka
    4 lžíce kakaa
    máslo na vymazání pekáčku nebo formy
    cukr moučku na posypání

    Postup:

    1. Máslo, cukr a sůl ušlehejte do pěny, postupně vešlehejte vejce. Mouku a prášek do pečiva smíchejte, spolu s hrnkem mléka přidejte k máslové směsi a vypracujte hladké těsto. Pokud bude husté, přilijte ještě trochu mléka.

    2. Pekáč vymažte a troubu předehřejte na 180 °C. Dvě třetiny těsta vlijte na pekáč. Na zbylé těsto prosejte kakao, přilijte 3 lžíce mléka a dobře promíchejte. Tmavé těsto navrstvěte na světlé a točitým pohybem vidličky opatrně smíchejte obě těsta tak, aby vznikl mramorový efekt.

    3. Koláč upečte dozlatova ve vyhřáté troubě při teplotě 160 °C a nechte vychladnout. Povrch posypejte cukrem moučkou.

  • Tvarohový koláč

    Mřížkový koláč
    Autor: z knih Slovenské jedlá, Recepty ze života (16), Ringier Slovakia
    Budete potřebovat:

    Na těsto:

    2 hrnky polohrubé mouky
    1 hrnek cukru krystal
    1 balíček prášku do pečiva
    1 vejce
    půl hrnku vlažné vody
    půl hrnku oleje
    3 lžíce másla
    tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu

    na náplň:

    2 kelímky tvarohu
    2 vejce
    1 vanilkový cukr
    mléko podle potřeby

    Postup:
    Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr, vejce a postupně přilévejte vodu a olej. Ze všech surovin vymíchejte hladké těsto. Tři čtvrtiny těsta odeberte a nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech. Tvaroh vymíchejte s vejci, vanilkovým cukrem a podle potřeby mírně nařeďte trochou mléka. Náplň naneste na připravené těsto a zalijte zbývajícím těstem. Navrch dejte plátky másla a pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C.

    RECEPT od čtenářky z Bíliny

  • Piškotový s ovocem a se skořicí

    Budete potřebovat:

    1 hrnek cukru krystal
    4 vejce
    1 balíček vanilkového cukru
    půl balíčku prášku do pečiva
    1/2 hrnku oleje
    1/2 hrnku vlažné vody
    1 a 1/2 hrnku špaldové mouky
    mletou skořici podle chuti
    špetku soli
    ovoce (sezonní nebo kompotované)
    olej na vymazání plechu
    cukr moučku na posypání

    Postup:
    Cukr krystal, vanilkový cukr a skořici ušlehejte se žloutky do pěny. Přilijte olej a vodu. Ke směsi prosejte mouku s práškem do pečiva a se špetkou soli. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zlehka vmíchejte do těsta. Plech vymažte, vysypejte moukou a naplňte těstem. Na těsto rozložte ovoce. Pečte asi 35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

    RECEPT od čtenářky Evy z Prahy

  • Rychlá bublanina s ovocem

    Koláč
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    1 hrnek polohrubé mouky
    1 hrnek hladké mouky
    1 hrnek cukru krystal
    2 vejce
    1 hrnek mléka
    půl hrnku oleje
    1 balíček prášku do pečiva
    700 g ovoce (čerstvého, mraženého nebo kompotovaného)
    půl hrnku džemu (podle druhu ovoce)
    tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu

    Postup:

    Žloutky s cukrem vymíchejte do pěny, přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva, přilijte olej, mléko a promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto vlijte na vymazaný a moukou vysypaný plech. Povrch těsta poklaďte ovocem a pečte asi 30 minut při 180 °C. Upečený koláč nechte mírně zchladnout, nakrájejte na kousky a potřete rozmíchaným džemem (nejlépe ze stejného druhu ovoce, jaké jste použila) a podávejte.

    RECEPT od čtenářky Magdaleny z Chrudimi