Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Seriál Blesk.cz - Odhalujeme slavné anorektičky: Řekli byste to do nich?

Fotografie
25. října 2011 | 05:00

Co je ještě rozumná askeze, hladovění za účelem očisty? A co už lze označit za mentální anorexii? Je racionální odpírání si jídla v pořádku, byť ničí psychiku, přináší nervozitu? Kde vlastně začíná porucha příjmu potravy? Kolik populárních krásek z showbyznysu jí trpí či trpělo a kolik z nich ji rozumně drží na uzdě?

Kdekdo se přece v jídle omezuje, řeší kalorie v souvislosti s hmotností. Slavní i bezejmenní, tlustí i štíhlí, kteří chtějí být štíhlejší. Spousta lidí utrácí nesmyslné peníze za zázračné pilulky, jež mají bez velkého odříkání nastartovat rychlé spalování, přinést úbytek na váze.

Spousta lidí se cpe chrómem, jablečným octem, karnitinem schopným na sebe vázat mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, z nichž je vytvořená energie, kterou tělo spotřebuje při fyzické námaze. Karnitin navíc zvyšuje výkonnost...Tak trochu s jistými výhradami posvěcená obdoba kokainu, chtělo by se říci s nadsázkou.

Standard abnormality

Spousta mužů a žen neváhá dát šest, sedm pracně vydělaných tisícovek za akupunkturní jehlu do ucha, jež eliminuje pocit hladu, chuti na jídlo a jistě vybuzuje i vůli k maximálním výkonům. Protože bez ní si těžko někdo bude po tři týdny chystat speciální dávky jídla hodné mnicha v Tibetu.

O řadě zaručených, často dosti kontroverzních a zdraví poškozujících dietách ani nemá smysl se zmiňovat. Stále se o nich píše. Stále se praktikují. Většinou bez velkého, zejména trvalého efektu.. Buď rovnou končí prohrou a depkou, že malá vůle převálcovala nastavený ideál. Anebo se kila sice shodí, ale díky sladké euforii, pocitu, že si konečně mohu dát k jídlu něco normálního, se zase časem naberou. Známé jo-jo efekty provázené rozčarováním z neschopnosti si tvrdě vydřenou váhu udržet...

Na hraně

K charakteristickým projevům mentální anorexie mimo jiné patří neustálé sledování hmotnosti, neschopnost mít rád své tělo, jaké je. Neustálé myšlenky na jídlo, věčné výčitky při jeho konzumaci a věčné obavy, že člověk přibere. Netřeba snad zdůrazňovat, že tohle všechno snižuje kvalitu života, přináší mindráky ovlivňující lidské chování.

Nejsem odborník, ale i tak si troufám tvrdit, že podle uvedených znaků téměř polovina žen a stoupající počet mužů s mentální anorexií bojuje. Psychicky se její vinou trápí jedinci s normální hmotností i ti s nadváhou. Mentální anorexie a s ní leckdy spojená bulimie totiž nejsou jen výsadou vychrtlých. A ne každý hubený člověk má poruchu příjmu potravy.

Většina lidí dokáže udržet mentální anorexii na uzdě – ať už z pudu sebezáchovy či slabé vůle jídlo odmítnout. To, ale neznamená, že se duševně netrýzní. O to víc je tato psychická úchylka nebezpečná a někdy stačí málo, aby se rozjela naplno.

Nikdo to opravdu nemá lehké - včetně půvabných, veřejnosti známých žen, u nichž je štíhlost předpokladem popularity, profesního úspěchu. Která z nich se umí s kultem hubenosti zdravě poprat a kdo je odstrašujícím příkladem?

Modelka Pavla Sudová

1054139:gallery:true:trueMiss Sympatie ČR 2004 Pavla Sudová se chtěla v modelingu prosadit ze všech sil. Za rok skončila tak, že při výšce 174 cm vážila pouhých 34 kg! Její foto z nemocnice, kdy táhne stojan s kapačkou, se svého času stalo mementem. Pavla svůj boj s anorexií pod dohledem lékařů vyhrála. Ale i tady jako u vyléčených alkoholiků, narkomanů platí, že riziko recidivy existuje do konce života.

1054112:gallery:true:trueModelka a herečka Dominika Kadlčková

Dominika, která si kdysi v nekonečné televizní Ulici zahrála anorektičku, poruchu příjmu potravy tvrdošíjně, byť nepřesvědčivě popírá, stejně jako v časopise Spy probírané nařčení, že si k hubenosti pomáhá kokainem, jehož je na večírcích jisté společnosti vždycky dost. Transplantace umělých ňader, kterou podstoupila, pak její dekadentně bizarní půvab ještě podtrhla.

1054119:gallery:true:trueModelka Kateřina Průšová

Kateřina byla sice zvolená Miss ČR 2003, ale přesto se svým zjevem spokojená nebyla. Možná proto, že řada lidí nechápala, proč právě ona korunku královny krásy dostala. Nechala si tedy výrazně zvětšit ňadra, jemně vylepšit tvář. A začala mít problém s anorexií, který zvládla. V manželství přibrala a nyní po rozvodu opět výrazně zhubla. V zákulisí se znovu spekuluje o anorexii, ale Kateřina ji popírá s tím, že její míry jsou pro zahraniční modeling ideální. Což je pravda.

1054118:gallery:true:trueModelka Iveta Lutovská

Iveta, která si na titul Česká miss počkala až do svých šestadvaceti let, je další modelka, o níž se v poslední době mluví v souvislosti s anorexií. I když je to poněkud absurdní – Iveta se přece nedávno provdala za podnikatele Víta, chce mít co nejdřív děti, které často postavu změní. Byla snad svatba psychologický moment, který anorexii v obavě o ztrátu štíhlosti nastartoval? Mentální anorexie totiž často nemá primární logiku.

1054117:gallery:true:trueModelka Hana Svobodová

Hana, která se v očích široké veřejnosti zviditelnila vztahem s (dnes už expřítelem) Leošem Marešem také v posledních měsících pohubla. Nakolik racionálně, bez trápení a sebepoškozování je sporné jako u každé modelky, která se chce uplatnit. Získat v zahraničí nějaký, byť malý kšeft.

1054115:gallery:true:trueHerečka a modelka Alice Bendová

Alice má status české sexbomby, bývalé modelky, která uspěla jako seriálová herečka a dostává šanci i coby moderátorka. Rozvod s nevěrným manželem, na nějž evidentně nespěchá, ji nepoložil, ale donutil dát se do formy. Připravit se v plné kondici na nový život: Alice v létě hladovkou nastartovala racionální hubnutí, nechala si zeštíhlit stehna, odpírá si italské salámky, bagety. Tato pragmatická žena psychickou labilitou, jež mentální anorexii startuje, evidentně netrpí.

Herečka Kateřina Herčíková (Hrachovcová)

Kateřina, nyní už pár let Herčíková, je velmi milá, hodná, bezprostřední žena s velkým srdcem, která by mohla cit rozdávat. A právě její křehká emotivní duše, která nemá daleko k pochybám o sobě samé, ji svého času donutila k anorexii. K zoufalé touze za každou cenu zhubnout, protože měla dojem, že její váha je příčinou, proč nemá partnera. Vztah s hercem a moderátorem Petrem Vondráčkem ji z toho pekla dostal, i když se s ním rozešla. Ale nejistota osobnosti trvá i ve šťastném manželství s veterinářem Herčíkem, byť má jiné projevy.

1054138:gallery:true:trueModerátorka Adéla Banášová

Simonu Krainovou, jednu z českých modelek, které ve světě uspěly, sice svět zkultivoval, ale jadrná upřímnost holky z Havířova jí zůstala. Proto Adéle Banášové v její slovenské talk show řekla, že je anorektička.

Je Adéla, jež kdysi zkusila štěstí v modelingu a poté se etablovala coby moderátorka, opravdu anorektička, anebo je vysokou šlachovitou ženskou, které sudičky daly do vínku přirozenou hubenost? Bůh suď...

Modelka Simona Krainová

Simona, jež má i na prahu čtyřicítky v branži modelingu lukrativní zakázky, které by jí mohly mladé tuzemské kolegyně závidět, miluje kalorickou českou stravu jištěnou slepicí na paprice se smetanovou omáčkou. Simona ještě po třicítce tvrdila, že má dobré spalování a bez výčitek si dá na Václavku opečenou klobásu. Dnes už to neříká. Věk, kdy se kila snadno nabírají, ji donutil cvičit, jistě využít neinvazivní liposukci a když je nejhůř, racionálně hladovět nebo malér vykrýt nějakým volnějším modýlkem. Volné modely jsou ostatně trendy! Zkrátka rozumná honička.

Zpěvačka Dara Rolins

Dara má hlasový fond, s nímž by si při dobrém repertoáru vystačila i s postavou Arethy Franklin. Jenže doba je jiná a i světové cenami Grammy ověnčené hvězdy řeší svou postavu. Takový je showbyznys.

Darina nijak necvičí, sladkost či knedlíček si dá za odměnu. Onu sladkost a pečivo každý den. Samozřejmě pod dozorem mozku, který kalorie počítá. Stres a nasazení matky samoživitelky také udělají své.

V kritické (pro ni hraniční a jiným zřejmě nepochopitelné) chvíli nasadí rýžovou dietu. Miska rýže uvařená v bujónu k obědu a večeři. Ráno chleba s máslem, ke svačince nějaké ovoce. Spousta vody. To docela jde….

Zpěvačka Marcela Holanová

Bývalá manželka populárního moderátora a textaře Karla Šípa, Marcela Holanová, která se do povědomí posluchačů zapsala pár totalitními hity v

čele se songem Čau lásko, trpěla v době svého šlágru bulimií, o níž se nerozpakovala na diskotékových Pouštěčinách Jakoubka a Skalky, které se pro vyvolené odehrávaly ve vinohradském Déčku, u stolu vyprávět. I když byla stále holka jemně při těle. Dneska snad na takové praktiky zapomněla a v honbě za krásou si vystačí s face liftem. Ale byl to (možná dosud je) psychický boj.

Zpěvačka Bára Basiková

I zpěvačka Bára Basiková řešila mentální anorexii. Snažil se jí k ní dohnat druhý manžel Jaromír Pizinger, který Báře neustále zdůrazňoval, že by měla jíst méně, aby neměla tak mocné pozadí. Zkrátka psychický teror, domácí násilí. Naštěstí třetí muž Basikové, o řadu let mladší Petr Polák, nic takového neřeší.

Autor: Františka Čížková, zufk