Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prevence anorexie? Motivujte dívky, že jsou krásné, jaké jsou, radí odborníci

Fotografie
4. listopadu 2011 | 14:03

Jak poznat, že někdo trpí anorexií, co s tím dělat a kam se obrátit pro pomoc? Ptali jste se na otázky, které souvisejí s poruchami příjmu potravy. V chatu na ně odpovídali Filip Budák a Patricie Arlethová z centra pro poruchy příjmu potravy Anabell.cz

Jak poznat anorexii a bulimii?

Řada čtenářů si dělá starost o své blízké, dcery, kamarádky, ale dokonce i matky. Jak poznat, že trpí poruchou příjmu potravy? "Anorexie se projevuje například postupným vynecháváním tučných či kalorických potravin, dalším příznakem je velký úbytek váhy, stálé myšlenky na jídlo, počítání kalorií, časté vážení se, strach z přibývání na váze. Dále se projevuje častými změnami nálady a zdravotními následky," vysvětloval Filip Budák z centra Anabell.

Závažnou poruchou příjmu potravy je i bulimie, který se projevuje záchvatovitým přejídáním a následným zvracním. "Jedna z charakteristik mentální bulimie je velký výkyv váhy," dodala Patricie Arlethová z centra Anabell.

Přestože odborníci varovali před zdravotními riziky bulimie, našly se i čtenářky, které hrozby neodradily. "Já bych ráda měla bulimii, protože jsem obézní a nemám pevnou vůli nežrat. Ale jak si bulimii vypěstovat? To by mě teda zajímalo," ptala se čtenářka Renata. "Radeji hubněte pozvolna a zdravě, poraďte se s odborníkem," doporučili Filip Budák a Patricie Arlethová.

Občanské sdružení Anabell vzniklo v roce 2002 a nabízí pomoc a podporu osobám, postiženým i ohroženým poruchami příjmu potravy hledat a nalézat východiska k řešení problémů, spojených s neplnohodnotným nebo nevhodným stravováním.

V současné době Anabell poskytuje sociální a zdravotnické služby v Kontaktních centrech Anabell - v Brně (současně sídlo organizace), v Praze (s dislokovanými pracovišti v Příbrami a Mladé Boleslavi), Ostravě, Bratislavě a v Plzni. V roce 2010 Anabell otevřelo další Kontaktní centrum, a to v Olomouci. Toto centrum až do odvolání vyvíjí pouze přednáškovou činnost.

Neziskové občanské sdružení Anabell můžete v jeho boji proti poruchám příjmu potravy podpořit dárcovskou SMS ve tvaru: DMS ANABELL nebo DMS ROK ANABELL na číslo 87777.

Další informace najdete na stránkách Anabell.cz.

 

 

Autor: zuf