Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Seriál Blesk.cz - Slavné anorektičky: I hvězdy se trápí hlady

20. října 2011 | 06:10

Ve filmech pro pamětníky zářily herečky, jejichž tvary měly do dnešního trendu daleko. Pak se ale v šedesátých letech objevila na scéně šestnáctiletá modelka Twiggy a svou chlapeckou postavou odstartovala kult extrémní štíhlosti. Koho tato módní vlna stáhla až do hlubin anorexie?

.
Autor: profimedia.cz
Twiggy byla pravým opakem toho, co se do té doby považovalo za ženský ideál. Vážila 41 kilo, byla ostříhaná na kluka a její chlapecká postava postrádala veškeré ženské tvary. Jenže tehdejší společnost se už začala vzpamatovávat z traumatu hladu a bídy, který vyvolala druhá světová válka.

Hubená Twiggy se stala novým vzorem a spustila mánii hubnutí, která vedla až k rozšíření anorexie, sama žádnou poruchou příjmu potravy netrpěla. Byla štíhlá od přírody a měla rychlý metabolismus. To ale neplatilo pro většinu jiných žen. Které slavné hvězdy trpěly anorexií?

Jane Fonda

Jane Fonda byla v 80. letech horlivou propagátorkou aerobiku (vpravo). Ke cvičení se ve svých 72 letech vrací.
Autor: Isifa
Herečku Jane Fonda, která má na poličce dva Oscary, dnes vnímáme jako propagátorku zdravého životního stylu. Přesto právě ona trpěla anorexií a bulimií a vypěstovala si na cvičení těžkou závislost. Nemoci u ní propukly už na střední škole. "Dávalo nám to falešný pocit, že máme pod kontrolou svůj vzhled a hmotnost. Neuvědomovaly jsme si, že si hrajeme s něčím, co nás může zničit," vzpomíná dnes Fonda.

Princezna Diana

Princezna Diana s Charlesem nebyla šťastná
Autor: ČTK
Křehká a citlivá Diana začala anorexií trpět údajně poté, co zhubla těhotenská kila po porodu mladšího syna Harryho. Život na očích veřejnosti a nešťastné manželství s princem Charlesem přispěly k psychickým problémům a anorexie a bulimie provázely princeznu až do její tragické smrti.

Kate Moss

Bettina Rheims Modern Lover Kate, Londres, 1989, série “Modern Lovers”
Autor: La Galerie de l´Instant
Velmi štíhlá Kate Moss se stala hvězdou v éře zdravě vypadajících topmodelek jako Cindy Crawford nebo Claudia Schiffer. V době své kariéry byla několikrát nařčena z anorexie, sama to ale popírá.

"Dlouhou dobu jsem nejedla, ale nebylo to schválně. Byla jsem na focení, kde nepodávali dobré jídlo, anebo v letadle, a to jídlo bylo tak odporné, že jsem ho nemohla sníst. Byla jsem na různých akcích, kde nebylo vůbec žádné jídlo, takže když následovala jedna akce za druhou, zapomněla jsem jíst," vysvětluje. Nedávno však vyvolala další skandál, když se objevila na veřejnosti v tričku s nápisem Nic nechutná tak dobře, jako pocit hubenosti.

Geri Halliwell

Geri bojovala s podvýživou a málem zemřela
Autor: profimedia.cz
Bývalá Spice Girl Geri byla v době největší slávy oplácaná, přesto si získala přezdívku Sexy Spice. Po rozpadu skupiny a úpadku hvězdné slávy ale začala s přísnou dietou a denně tři hodiny tvrdě cvičila. Pak přestala jíst skoro úplně a cokoliv pozřela, vyzvracela. Po porodu dcery v roce 2006 ale tvrdí, že je z nemoci venku a udržuje se ve formě zdravou stravou s převahou proteinů.

Calista Flockhart

Na premiéře filmu Cowboys & Aliens se ukázal herec Harrison Ford i se svou křehkou a stále mladistvě vypadající manželkou Calistou Flockhart.
Autor: Profimedia.cz
Představitelka neurotické právničky Ally McBeal po letech konečně přiznala to, z čeho byla několikrát nařčena. Jen během natáčení stejnojmenného seriálu zhubla o dvě konfekční velikosti. "Tenkrát jsem neustále trpěla hladem, prootože jsem se bála, že každé sousto se okamžitě mění v tuk, který mi zkazí postavu," vzpomíná. Dnes je prý z nemoci venku a jí zdravě. Rozum dostala poté, co začala randit se starším a rozumným Harrisonem Fordem.

Isabelle Caro

Isabelle začala s modelingem ve třinácti letech. Jeden módní návrhář jí tehdy řekl, že musí shodit deset kilo, pokud chce uspět ve světě módy. Isabelle proto přestala jíst, až vážila jen 31 kilogramů. Pózovala pro kampaň "Ne anorexii", kterou podpořilo i italské ministerstvo zdravotnictví, přesto ale nakonec anorexii podlehla a stala se jedním z mnoha odstrašujících příkladů.

 

Mary Kate Olsen

Kdysi roztomilé blonďaté dvojče, dnes kostra potažená kůží. Mary Kate neustála tlak médií a neustále srovnávání se sestrou Ashley. V roce 2003 vyšly v médiích fotky obou sester na pláži a Mery Kate byla okomentována jako "ta tluštější." Okamžitě nasadila přísnou dietu a zhubla tak, že nenechala prostor pro pochyby, zda opravdu anorexií trpí.  Několikrát se s poruchou příjmu potravy léčila na luxusní klinice v Utahu, pořád ale nemá vyhráno.

Ana Carolina Reston

Brazilská topmodelka neustála tlak modelingového prostředí a podlehla superštíhlému ideálu krásy. Jako modelka pracovala od 13 let a držela přísnou dietu, která jí povolovala pouze rajčata a jablka. Když skončila v nemocnici s totálním vyčerpáním organismu, vážila 40 kg na 174 cm výšky. Zemřela po pár týdnech na infekci močového měchýře.

Nicole Richie

Před dvěma lety Nicol chrastila kostmi
Autor: Profimedia.cz
Dcera slavného zpěváka Lionela Richieho a party kamarádka Paris Hilton vyděsila svět svým vyzáblým tělem v roce 2006. Tehdy se objevily její fotky v modrých bikinách, ze kterých koukalo jen pár kostí a žeber potažených kůží. Nicole však byla na svých tehdejších 40 kilo hrdá a tvrdila, že je na své ideální váze. "Celému světu bych ráda vzkázala, že nemám anorexii ani jinou poruchu stravování," tvrdila. Později ale dostala rozum, stala se matkou dcery Harlow a po porodu přibrala pár kilo, takže se zase zaoblila do zdravých tvarů.

Victoria Beckham

Victoria Beckham neustále mění image. Jednou je z ní zasněná romantičky, jindy připomíná spíše nesmlouvavou dominu..
Autor: profimedia.cz
Další exSpice Girl, která se trápí hlady. Vicoria se snaží udržet si status módní ikony a má pocit, že jakýkoliv gram tuku na těle by jí mohl ohrozit. I když vždycky byla štíhlá, nechala se slyšet, jak strašně nenávidí své hrozně tlusté tělo. Bývalá chůva jejích dětí prozradila, že Victoria jí jen pár listů salátu denně a hlad zahání pitím vody s citrónem. Je s podivem, že zdravotně zvládla několikeré těhotenství a porod.

Lindsey Lohan

Profesionální celebrita Lindsay Lohan nezvládla ztrátu zájmu médií a rozhodla se, že musí zhubnout. S dietou to ale přehnala a po rozchodu s přítelkyní Samanthou shodila, už tak nezdravě hubená, ještě další kila. Podle zdrojů z okolí Lindsey se hvězdička dlouho udržovala při životě jen pitím lehké coly. Když se z anorexie konečně vyhrabala, začala hubnout její mladší sestra Ali (17), která se živí jako modelka. Anorexie je asi u Lohanových rodinným prokletím.

Eva Herzigová

Maminka dvou chlapečků Eva Herzigová vypadá přímo božsky!
Autor: Bulls press
Anorexie se nevyhýbá ani českým topmodelkám. Eva Herzigová, která dobyla svět mimo jiné díky bohatě nadmutému dekoltu v reklamě na podprsenku Wonderbra, shubla v roce 2003 tak strašidelně, že vypadala jako kostlivec. Média okamžitě začala spekulovat o její závislosti na drogách i o poruchách příjmu potravy. Situace se opakovala o pár let později. „Jsem velmi zaměstnaná pracující matka. Mám hektický životní styl, musím se starat o své batole, přitom mám velmi rušnou kariéru. Zhubla jsem bez povšimnutí, nedržím dietu a jsem zdravá. Jsem dokonale spokojená se svou váhou a je to moje přirozená postava,“ tvrdila tehdy Eva.

Petra Němcová

Díky odvážným šatům byla Petra Němcová královnou hollywoodské párty
Autor: Profimedia.cz
Petra Němcová, která dobyla titulky předních magazínů i srdce Jamese Blunta nebo Bruce Willise, čelí nařčením z anorexie po celou svou kariéru. "Ze začátku jsem si musela hlídat váhu, držet tvrdé diety. Hodně jsem užívala projímadla. Všemi praktikami anorexie jsem si prošla, jen abych byla žádaná," prohlásila kráska. Kolují ale zvěsti, že dodnes trpí poruchami příjmu potravy a podstoupila i četné liposukce. Doslova tak dostála rčení o kráse, pro kterou se musí trpět.

Kate Middleton

Nová britská princezna začala hubnout před svatbou, pak se jí ale hon za štíhlou linií vymkl z ruky a spekuluje se o tom, zda netrpí poruchou příjmu potravy. Její velmi štíhlá postava se každopádně stala pro anorektičky vzorem.

Už zítra další díl seriálu ANOREXIE: Přiber, nebo nebude svatba! Modelka překonala anorexii, aby se vdala

Ptejte se na otázky související s anorexií, poruchami příjmu potravy a výživou obecně. V úterý v 11 hodin vám na ně odpoví výživový odborník RNDr. Petr Fořt.



Autor: zuf