Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Krásný Jeremy zemřel hlady! Anorexie není jen výsadou žen

23. října 2011 | 04:00

Seriál Blesk.cz - Chorobná posedlost vlastní váhou není problémem pouze žen. Mužů, kteří trpí anorexií, rok od roku prudce přibývá. Jejich symbolem je model Jeremy Gilitzer, který nemoci podlehl v 38 letech.

"V minulých týdnech jsem poprvé za celou dobu své praxe měl víc mužských případů anorexie než ženských. Není to dlouhá doba, ale řekl bych, že tento trend v posledních dvou až třech letech neustále roste," prohlásil psychiatr Hubert Lacey, který je šéfem londýnské nemocnice pro léčbu poruch příjmu potravy.

Potvrdil tak trend, podle kterého přibývá mužů, trpících poruchami příjmu potravy. Podle jeho neoficiálních statistik vzrostl v posledních letech počet anorektiků - mužů o šedesát procent, takže teď tvoří asi desetinu jeho pacientů.

Nejčastěji propukne nemoc, stejně jako u žen, v pubertálním věku. Většina mužů ale nikdy nevyhledá pomoc, protože anorexie je společností považována za ženskou nemoc.

Anorexie není jen výsadou žen. Trpí jí i stále více mužů
Autor: Profimedia

Mužská touha po dokonalosti

S anorexií bojoval například americký herec Dennis Quaid, který je českým divákům známý třeba z filmů Past na rodiče, Den poté nebo Traffic, nadvláda gangů, exmanžel Angeliny Jolie Billy Bob Thornton nebo Ethan Hawkes, herec a exmanžel Umy Thurman.

Jeremy Gilitzer byl úspěšný model a krásný mladý muž. Než ho zabila anorexie.
Autor: Profimedia

Symbolem mužské anorexie je však bývalý americký model Jeremy Gilitzer, který chorobě v 38 letech podlehl. Měl mužné vypracované tělo, předváděl pánské spodní prádlo a zajímal se o něho i Hollywood. V 25 letech ale začal trpět anorexií, denně se vážil a nakládal si extrémní dávky sportovních aktivit. Proti mužské anorexii až do své smrti bojoval.

Smutný příběh modela Jeremyho

Jeremy se narodil v roce 1971 ve Velké Británii. Biologického otce nepoznal, jeho matka, prodavačka, se ale vdala za jiného muže a ten Jeremyho zodpovědně adoptoval.

"Měli jsme strašný vztah, otec se mnou zacházel jak s kusem hadru. Pořád jsem se doma cítil jako vetřelec," vzpomínal Jeremy na své neradostné dětství.

Jako chlapec byl lehce oplácaný dětským tukem a to bylo častým terčem urážek jeho otčíma. "Pořád mi říkal, ať zhubnu, že jsem moc tlustý," říkal Jeremy.

Ve dvanácti letech navíc Jeremy s nastupující pubertou zjistil, že je gay. Nechtěl si ani představovat, co na to řekne přísný otčím nebo konzervativní prarodiče. A právě v této nelehké době objevil "kouzlo" hladovění. "Díky hladovění jsem zhubl, jak si otčím přál a neměl jsem čas přemýšlet o své sexuální orientaci," vysvětloval Jeremy.

Po pár měsících se u něho projevily všechny klasické příznaky hladovění, byl vyhublý, neustále se třásl zimou a tělo mu pokryl porost jemných chloupků, kterými se zoufale podvyživené tělo bránilo ztrátě teploty.

Doktor dvanáctiletému chlapci s váhou necelých 35 kg určil diagnózu anorexia nervosa a poslal jej do nemocnice. Tam ho léčili metodou "Jez co chceš, ale pokud nebudeš přibírat, nebude televize ani návštěvy." Jeremy tedy přibral na přijatelnou váhu a byl z nemocnice propuštěn. O rok později se ale ke svým nezdravým stravovacím návykům zase vrátil.

Jeremy Gilitzer byl úspěšný model a krásný mladý muž. Než ho zabila anorexie.
Autor: Profimedia

Po dlouhém úporném boji, který se táhl celým Jeremyho dospíváním, se v jeho 21 letech stal zázrak a jeho stav se zlepšil. Přihlásil se na univerzitu a začal pravidelně cvičit, dokud jeho postava nenabyla přitažlivých mužských tvarů.

V té době si pohledný mladík přivydělával jako model a příležitsotný herec malých rolí. "Byla to skvělá doba," vzpomínal Jeremy. Jenže netrvala dlouho. Přišel bolestivý rozchod s jeho prvním přítelem, matka onemocněla vážnou chorobou a ke všemu stresu se ještě přidaly dvě autonehody, které v té době Jeremy prožil. A nemoc byla zpět.

Šokující záběry Gilitzerova těla, které zničila anorexie
Autor: Profimedia

Během několika let opět zhubnul na alarmujících 40 kg. Přestože si nemoc uvědomoval a snažil se vyléčit, nedařilo se. Vedl si svů blog, kterým chtěl pomoci ostatním mužům s poruchami přijmu potravy, a poskytl stovky interwiew. Nafotil sérii strašidelných fotek svého vyhublého těla, které měly odradit muže od chorobného hubnutí. Sám ale boj s nemocí nevyhrál. Zemřel vyhublý, nešťastný a osamělý ve věku 38 let.

Zítra čtěte další díl seriálu: Otevřená zpověď Františky: Kdo všechno z nás je v klubu anorektiků?

Ptejte se na otázky související s anorexií, poruchami příjmu potravy a výživou obecně. V úterý v 11 hodin vám na ně odpoví výživový odborník RNDr. Petr Fořt.


Autor: zuf