Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hvězda Pomády Olivia Newton-John podlehla rakovině. Bojovala s ní 30 let

9. srpna 2022 | 06:00

Olivia Newton-John, kterou proslavila role Sandy v kultovním muzikálu Pomáda, podlehla v pondělí, ve věku sedmdesáti tří let, rakovině prsu. Za posledních třicet let se třikrát dozvěděla od lékařů tuto strašlivou diagnózu. Naposledy se jí rakovina vrátila v roce 2017 a ona se rozhodla proti ní bojovat přírodní cestou. 

Olivia Newton-John se narodila v Anglii. Její matka byla dcerou držitele Nobelovy ceny za fyziku, otec pracoval pro tajnou službu MI5. Když jí bylo pět, přestěhovala se rodina do australského Melbourne. Svou kariéru začala právě v Austrálii, zpočátku zpívala folk a koncem šedesátých let se vrátila do Anglie. Tam pak rozjela sólovou dráhu. Za píseň I Honestly Love You z roku 1974 získala cenu Grammy. Od roku 1975 se začala věnovat country.

Vedle zpěvu bylo jasné, že má i taneční a herecké nadání. To ostatně prokázala v roce 1978 v muzikálu Pomáda, kde to rozjela s Johnem Travoltou. Ve filmu sice hrála středoškolačku Sandy, v té době jí už ale bylo třicet. Film měl neuvěřitelný úspěch a katapultoval ji mezi hvězdy. O dva roky později si zahrála v dalším hudebním filmu Xanadu, opět po boku Travolty.

S Travoltou jen hrála

Přestože je všichni dávali dohromady, spojovalo je pouze herecké přátelství. Slušelo jim to, ale nikdy spolu nechodili. V roce 1984 se provdala za italského herce Matta Lattanziho, který byl o jedenáct let mladší. Svatba se konala před Vánocemi a nezúčastnila se jí žádná hollywoodská celebrita. Po roce a půl se jim narodila dcera Chloe Rose, která se stejně jako její matka dnes věnuje zpěvu.

Video se připravuje ...
Trailer k filmu Pomáda z roku 1978 • VIDEO: Youtube

Už v té době se Olivia věnovala meditacím a zajímala ji alternativní medicína. Manžel se zase zajímal o kamarády a rybaření. Měli jiné zájmy, a přestože jim to neklapalo, ve chvíli, kdy se Olivia dozvěděla o rakovině prsu, manžel ji podržel a stál jí po boku. Absolvovala chemoterapii a částečně přišla i o prsa. Nemoc porazila, manželství ale skončilo.

Jejím druhým manželem se stal australský podnikatel John Easterling, mladší jen o čtyři roky. Zdálo se, že tenhle muž je pro ni ten pravý. Bohužel v roce 2013 se rakovina vrátila – a herečka nad ní opět zvítězila. Nedávno však pro australskou televizi prozradila, že jí lékaři našli loni další nádor v oblasti beder.

Rakovinu chtěla porazit přírodní cestou

V květnu 2017 Newton-John oznámila, že jí byla diagnostikována rakovina prsu, která metastázovala do křížové kosti. Její tým uvedl, že Olivia dokončí vedle přirozených wellness terapií i terapii fotonovým zářením, a to po konzultaci s lékařským týmem v Olivia Newton-John Cancer Wellness and Research Center v Melbourne v Austrálii.

Olivia byla velkou průkopnicí bylinné a přírodní léčby a také neskutečnou bojovnicí. Neustále tvrdila, že i přes svůj mnoholetý boj s rakovinou prožila plnohodnotný život. Odešla obklopena rodinou na svém ranči v Kalifornii. "Olivia byla symbolem triumfů a naděje více než 30 let a sdílela svou cestu životem s rakovinou prsu. Její léčebná inspirace a průkopnické zkušenosti s rostlinnou medicínou pokračují s nadačním fondem Olivia Newton-John Foundation, který se věnuje výzkumu rostlinné medicíny a rakoviny. Místo květin rodina žádá, aby byly na její památku věnovány jakékoli dary na pomoc nadaci @onjfoundation," toto ohlášení vydala její rodina po zpěvaččině smrti. 

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Další příběhy herců a hereček nejen z doby první republiky najdete na webu Blesk pro ženy ZDE

Autor: aši, roh