Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Karel Zich: Zpíval jako Elvis Presley a v pětapadesáti zemřel při potápění

13. července 2018 | 06:00

Dnes je to čtrnáct let od předčasné smrti zpěváka, který dokázal zazpívat téměř cokoli – blues, folk, pop či divoký rock. Jeho hlas měl na ženy doslova zázračné účinky. Talentu měl na rozdávání, jeho popularita ale nikdy nevystoupala až úplně nahoru. Přesto toho za svůj muzikantský život stihl dost.

Karel Zich se narodil v roce 1949 v Praze do hudební rodiny. Vyrůstal ve čtvrti, kde se to umělci doslova hemžilo. Žili tu Miroslav Horníček, Jiří a Ladislav Štaidlovi nebo Michal Prokop. Karlův dědeček byl operní skladatel Otakar Zich a dědeček z maminčiny strany hrál zase skvěle na housle ve varšavské filharmonii. Tatínek hrál na violoncello a na návštěvu k nim chodil dirigent Kubelík. Není divu, že se muzikantské geny v Karlovi projevily.

Vedle hudby ho bavil i sport

Od pěti let se učil hrát na klavír, v jedenácti začal s kytarou. Vedle toho ho zajímal sport – házená, hokej, kolo i atletika. Možná by se jeho život vyvíjel jinak, kdyby si nezranil čéšku a se sportováním nemusel přestat. Už od mládí bylo jasné, že z něj roste krásný kluk – vysoký, tmavé vlasy a jiskrné hnědé oči. I na pódiu působil aristokraticky.

Během mutace přišel málem o hlas, když mu začaly krvácet hlasivky, zachránil ho Přemysl Kočí. Karel začal studovat konzervatoř, skladbu a harmonii. Zároveň studoval na filozofické fakultě sociologii a estetiku. Na konci šedesátých letech se dostal Karel do Spirituál Kvintetu a po dvou letech nazpíval hit Elvise Presleyho In The Ghetto – a nazpíval ho stejně skvěle jako samotný Presley.

Říkali mu český Elvis

Presley byl Karlův vzor a ne nadarmo se o něm říkalo, že je český Elvis. Podle svých slov z toho ale Zich nebyl dvakrát nadšený, Elvise sice rád hrál a zpíval, ale byl raději, když se o něm mluvilo jako o českém Zichovi. Jeho hlasový rozsah byl výjimečný, projev temperamentní a naprosto muzikální. Když ho v sedmdesátých letech slyšely v pražském vysokoškolském klubu mladé Američanky, prý je doslova pobláznil. Tak moc jim připomínal Elvise.

Většinu úspěšných písní si napsal sám, ovšem zpíval i převzaté melodie. Vždy si je ale dokázal přetvořit k obrazu svému, například Alenka v říši divů byla v jeho podání naprosto dokonalá. Stejně tak milostná skladba Micka Jaggera Angie – i tu zazpíval Karel vroucně.

Vždycky byl považován za kluka z dobré rodiny, který je až moc slušný. Možná i proto se nestal členem muzikantské extraligy. Nikdy ovšem neměl nouzi o koncerty. Pokud jde o jeho lásku ke sportu, zůstala mu. Nesnášel konflikty, hodně se angažoval v charitě. Tvrdil, že lidé by měli pomáhat.

Dvě dcery a dvě manželky

Jeho první ženou byla dcera kulturního redaktora Natálie, s ní měl dvě dcery – Adélu a Karlu. V roce 2001 se spolu rozvedli, to už ho ale srdce táhlo k jiné ženě. S Janou se vzali v roce 2002. Byla to právě ona, kdo ho přivedl k další sportovní lásce – potápění. Udělal si mezinárodní potápěčský kurz a začal se potápět. Podmořský svět považoval za něco úchvatného.

Potápění mu přineslo štěstí i smrt

V roce 2004 vyrazili na Korsiku s potápěčskou skupinou. A právě tam bohužel přišel 13. července o život. Hodně se spekulovalo o tom, jestli nebyl Zich v dobré fyzické kondici, nebo udělal nějakou chybu. Pitva ale prokázala, že Karla postihl rozsáhlý infarkt. Český Elvis Presley, který prodal více než milion desek, zemřel v pouhých pětapadesáti letech.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Další příběhy herců a hereček nejen z doby první republiky najdete na webu Blesk pro ženy ZDE

Autor: aši