Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zdeněk Řehoř: Slušňák na první pohled, měl ale pletky s vdanou Švorcovou

27. června 2018 | 06:00

Prý o něm nekolovaly žádné drby a o jeho soukromí se nevědělo skoro nic. Tak trochu tajuplný herec s plachým úsměvem nebyl žádný prvoplánový krasavec. Ovšem přesto na něj ženské letěly. Není divu, že se do něj zamilovala i vdaná herecká kolegyně Jiřina Švorcová.

Narodil se v roce 1920 v Jičíně v rodině živnostníka. O herectví zpočátku nepřemýšlel, vystudoval učitelský ústav a pak strávil dva semestry na filozofické fakultě. Nikdy však neučil, prodával noviny a pracoval jako statista v Divadle E. F. Buriana. Tehdy už se mu herectví zalíbilo, netrvalo dlouho a začal hrát. Po válce hrál dva roky v zájezdovém divadle a pak tři roky v Burianově divadle D46. Nejdelší jeho štací bylo Divadlo na Vinohradech.

Filmových rolí moc nevytvořil, zato v televizi byl jako doma. Na obrazovkách se objevoval od roku 1953 a mezi jeho nejslavnější role patří určitě role nesmělého otce Hanáka v seriálu Taková normální rodinka. Výtečný byl i v roli hajného ve večerníčku Krkonošské pohádky či jako vodník Alois Vodička v komedii Jak utopit doktorka Mráčka, kde zaskočil za náhle zemřelého Jana Libíčka. Vynikající byl zejména v charakterních a historických rolích.

Přestože byl nesmělý a spíše plachý, o ženy nouzi neměl. Poprvé se oženil s Věrou Krpálkovou, ale po dvou letech se rozvedli. Druhou manželkou byla Jana Semrádová, s níž si adoptoval dceru. I když působil jako velký slušňák, přece jen měl i on nějaké slabosti. Tou se stala v 70. letech herecká kolegyně Jiřina Švorcová, s níž hrál nejen v divadle, ale taky v seriálu Žena za pultem. Jejich seriálový románek pokračoval i v reálném životě. Teprve mnohem později vyšla pravda najevo, prozradila ji sama Švorcová ve své knize.

Odmítnutí a nenávist až za hrob

Švorcová a Řehoř se do sebe zamilovali, a Zdeněk dokonce přesvědčoval Jiřinu, aby se rozvedla. Ona o něm řekla svému manželovi, ale nakonec se nerozvedla. Odmítnutí nesl Řehoř špatně, a poté, co se Švorcová rozvedla kvůli herci Valovi, ji začal dokonce nenávidět. Se Švorcovou si zřejmě Řehoř rozuměl i kvůli tomu, že oba byli levicově smýšlející a členové komunistické strany. On ale v roce 1968 ze strany vystoupil. Citlivý a klidný herec milující rybaření a známky zemřel v roce 1994.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Jaké byly jejich osudy? Další příběhy hereček a herců najdete na webu Blesk pro ženy ZDE.


Autor: aši