Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co je to nymfomanie? Existuje vůbec závislost na sexu?

...
25. ledna 2014 | 14:00

Slovo nymfomanka a nymfomanie je v poslední době dost často skloňovaným termínem. Celý tenhle kolotoč spustil kontroverzní snímek Larse Von Triera se stejnojmenným názvem Nymfomanka. Je opravdu možné být závislá na sexu. Co tenhle termín opravdu znamená a jaké jsou příčiny jejího vzniku?

Nymfomanie je obecný název pro ženské hypersexuální chování. Štvaní se za sexuálními zážitky, ať už přinášejí nebo nepřinášejí uspokojení, postupně může zaplnit velkou část života dotyčné ženy. Příčiny nymfomanie nebývají tělesné (např. vyšší hladiny hormonů), ale psychické. Část odborníků vidí nymfomanii jako typickou závislostní problematiku, část odborníků vnímá toto chování jako nutkavou potřebu řešit sexem duševní napětí,“ vysvětluje sexuoložka Hana Fifková.

Nymfomanie není odborný termín

Setkáváme se také s názorem, že nymfomanie je zastaralý termín, který už odborníci pro tento typ problémů nepoužívají. „Je to pravda, v medicíně se používá jako diagnosa název hypersexualita nebo nadměrné nutkání k sexu. Nymfomanie je spíš lidový výraz, když si to dáte do vyhledávače, najdete tam i původ tohoto názvu, mužská hypersexualita se neodborně nazývá satyriasa, ale to se nepoužívá vůbec,“ objasňuje Fifková.

Kladný vztah k sexu z vás nymfomanku nedělá

Pokud máte kladný postoj k sexu a potřebujete ho k životu stejně jako jídlo nebo pití, ještě to neznamená, že jste nymfomanka. Až teprve ve chvíli kdy se vaše náruživost změní v závislost, která zasahuje do vašeho života tak výrazně, že nejste schopna normálně fungovat, tedy chodit do práce, mít vztah nebo vychovávat děti, potom už je to problém, který musíte začít řešit a vyhledat odbornou pomoc.

Jak se zbavit nymfomanie?

Jakým způsobem se dá hypersexualita léčit? „Dlouhodobou spoluprací s psychoterapeuty, eventuálně s využitím některých psychofarmak,“ tvrdí sexuoložka. Objevují se i extrémní případy této poruchy. Jistá pacientky dokonce dostala invalidní důchod, protože nebyla schopna práce.