Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

TOP 10 skvělých vychytávek v kuchyni podle Jamieho Olivera!

5. listopadu 2012 | 16:00

Už se nemůžete vymlouvat na to, že na vaření nemáte čas. Vyzkoušejte skvělé nápady slavného britského šéfkuchaře a uvidíte, že vařit můžete jednoduše, rychle a efektivně.

1. „Když dělám polévku, nejraději ji potom i v tom samém hrnci podávám,“ říká Jamie. Vyberte si tedy nějaký přiměřené velikosti a nebudete se pak zdržovat umýváním talířů.

2. Vždy se ujistěte, že používáte opravdu čerstvé potraviny a zralé ovoce i zeleninu. Když budete vařit z kvalitních ingrediencí, vychutnáte si tak maximálně jejich chuť a nemusíte do jídla přidávat žádná dochucovadla.

Vařte vždy z čerstvých surovin, radí Jamie.
Autor: Profimedia.cz


3. Zvykněte si dávat přezrálé ovoce do mrazáku. Můžete ho pak použít k rychlé výrobě ovocných koktejlů - smoothies. Smíchejte hrst zmražených malin s džusem, 2 lžícemi jogurtu a kapkou medu. Anebo vymyslete vlastní kombinace podle vaší chuti!

4. Mějte v kuchyni vždy po ruce velký výběr koření. Obyčejné jídlo pak v mžiku změníte ve výborný pokrm. Zkuste například toust s rajčaty a špetkou worcesterové omáčky nebo toust s chilli pomazánkou a míchanými vejci.

5. Nevíte, co s rajčaty? Můžete je usušit, dát zmrazit, opéct, udělat z nich čalamádu, kečup, použít je do omáčky anebo si třeba připravit koktejl Bloody Mary…

6. Jak dochutit kuře nebo rybu? Je to překvapivě snadné. Smíchejte šlehačku, chilli a mátu a výborná omáčka je na světě!

7. „Chápu, proč si ně
Svérázný mistr kuchař Jamie v akci
Autor: Profimedia.cz
kteří zaneprázdnění rodiče myslí, že smažené nuggety z fastfoodu jsou tím nerychlejším řešením pro večeři. Ale kousek čerstvého lososa stojí relativně málo a lze ho připravit za pár minut! Má dcera Poppy ho miluje a budou ho milovat i vaše děti,“ je přesvědčen Jamie.

8. Nákup si vždy plánujte dopředu. Kupujte jen to, co opravdu nutně potřebujete. Jeden den si například upečte kuře, další den použijte zbylé maso do tortilly a ze zbytků uvařte poctivý vývar.

9. Jak udělat výborné těstoviny tagliatelle doma? Stočte nebo položte na sebe uvařené plátky lasagní a nakrájejte na tenké proužky. Ano, je to takhle lehké!


10. „Nedávno jsem si znovu pořídil toustovač. Nevím proč, ale nějak jsem si tousty znovu oblíbil.  Pokud je dobře naplníte a upečete dokřupava, nemůžete šlápnout vedle,“ doporučuje Jamie.

Svérázný mistr kuchař Jamie v akci
Autor: Profimedia.cz

Autor: sim
Video se připravuje ...