Neděle 20. září 2020
Svátek slaví Oleg, zítra Matouš
Polojasno 22°C

Připravte dokonalou svatomartinskou hostinu!

9. listopadu 2012 | 06:20

Na svatého Martina nesmí na stole chybět dozlatova upečená husa s poctivým domácím knedlíkem a zelím. Blýskněte se svým uměním!

Nabízíme vám úžasné menu na fantastický sváteční rodinný oběd, které musíte vyzkoušet! Přesvědčte se, že upéct křehkou pečínku a vlastnoručně vyrobit nadýchaný knedlík, není vůbec těžké.

Husa s jablky a cibulí

Budete potřebovat (pro 6 osob):
1 husu
2 větší jablka
3 cibule
sůl a drcený kmín
2 až 3 lžičky sádla

Postup:
Husu oberte a omyjte pod tekoucí studenou vodou. Osolte a okmínujte ji zvenku i zevnitř. Cibuli i jablka oloupejte, nakrájejte na větší kousky, promíchejte a nádivkou naplňte husu. Vidličkou propíchejte kůži, aby při pečení mohl vytékat tuk. Husu přeložte do pekáče, přidejte sádlo, přiklopte poklicí nebo přikryjte alobalem a dejte péct do trouby na 180 až 200 °C na 2 hodiny. Během pečení přelévejte výpekem a propichujte vidličkou, aby vytékal tuk. Po dvou hodinách odklopte poklici nebo odstraňte alobal a dopečte dokřupava (trvá to asi hodinu).

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 3 hodiny

Medové zelí

Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
2 sklenic

e červeného sterilovaného zelí
2 lžíce medu
2 až 3 lžíce cukru
1 lžičku soli
1 lžičku celého kmínu
120 ml červeného vína

Postup:
Zelí nalejte i s nálevem do hrnce, podle chuti osolte, přidejte cukr a kmín a podlejte červeným vínem. Duste pod pokličkou asi 50 minut. Když je zelí měkké, dochuťte medem a podávejte.

Bramborové knedlíky

Budete potřebovat (pro 4 osoby):
800 g brambor
200 g hrubé mouky
asi 180 g hrubé krupice
1 vejce
sůl

Postup:
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Slejte je, nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte najemno. Přisypejte hrubou mouku, krupici, přidejte vejce a sůl a z hmoty vypracujte ručně polotuhé těsto. Z těsta tvarujte kuličky a vařte je ve vroucí osolené vodě.

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut

Autor: sim