Za čtyři týdny o čtyři kila méně! Pomohou vám polévky a vývary

Za čtyři týdny o čtyři kila méně! Pomohou vám polévky a vývary
14. dubna  2018 
 06:00

Poctivé vývary jsou jedinečné nejen kvůli tomu, že vás zotaví a nabudí vám imunitní systém, ale taky kvůli tomu, že vás očistí a zbaví přebytečných kilogramů. A ideální jsou právě teď na jaře, kdy se spousta lidí pokouší o detoxikaci organismu po zimě. Jako pomocník při hubnutí jsou naprosto dokonalé – zmírní návaly hladu, zasytí a naladí tělo na spalování tuků. Více se dozvíte v knize Marion Grillparzerové Léčivé polévky, kterou vydalo nakladatelství Noxi.

Autorka nabízí čtyřtýdenní program očisty pomocí zeleninových i masových polévek, díky kterým nastartujete nejen detoxikaci, ale taky rychlejší spalování tuků. Vývar je podle ní ideální lékař, protože dokáže naladit střevní bakterie na vlnu štíhlé linie a dodá vám energii a sílu. Naučíte se objevovat nejrůznější dochucovadla do vývarů a připravit lahodné polévky nejen z masa a kostí, ale taky zeleniny.

Pokud vás trápí nadváha, máte špeky na břiše, vysoký krevní tlak, jste unavení nebo máte potíže se spaním, pak jste zralí adepti právě na polévkovou kúru. Poctivá polévka totiž obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, takže s ní můžete i několik dnů (dokonce i týdnů) držet půst.

Autor: Noxi

A proč jsou polévky podle autorky dobré na hubnutí? Protože vás zasytí a přispívají k odbourávání tuků díky vysoké hustotě živin, které vaše tělo potřebuje. Tvrdí také, že z kalorií z polévky se netloustne, protože při trávení musíme vynaložit hodně energie. Ovšem v tomto směru byste měli být opatrní. Neplatí to totiž tak úplně. Toto pravidlo platí jen pro polévky, v nichž není žádná jíška. 

Pokud byste polévku zahustili jíškou, kalorie už začnou pěkně naskakovat. „Vhodné jsou zeleninové polévky doplněné bílkovinou, tedy  masem, vajíčkem nebo sýrem. Pokud bychom jedli polévky bez proteinů, měli bychom brzo hlad a začali bychom si ukládat tuk do zásoby,“ říká nutriční terapeutka Dana Šímová.

V knize najdete recepty nejen pro štíhlou linii, ale taky pro zdraví či očistu. Určitě vám přijdou vhod rady, jaké přísady, bylinky či koření lze do polévek přidat, abyste vytvořili skutečně vynikající vývar.

 

Recept na poctivý drůbeží vývar:

Budete potřebovat: 3 kg drůbežích kostí bio (křídla, krky, hřbety, stehna), 2 cibule, 2 hřebíčky, 5 kuliček bílého pepře, 5 kuliček jalovce, 2 mrkve, ¼ bulvy celeru, 1 pórek, 3 stonky řapíkatého celeru, 2 stonky petržele s natí, 2 snítky tymiánu, 3 bobkové listy, kousek kůry z bio citronu

Postup:

Drůbeží kosti vložte do síta, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Kosti nasekejte nahrubo a vložte do velkého hrnce. Do neoloupaných cibulí zapíchněte po jednom hřebíčku a přidejte je spolu s pepřem a jalovcem k drůbežím surovinám.

Obsah hrnce přiveďte k varu, snižte teplotu a odstraňte případnou pěnu z povrchu vývaru. Vývar nechte táhnout pod částečně odkrytou pokličkou a při nízké teplotě aspoň 8 hodin.

Mezitím omyjte a očistěte mrkev, celer, pórek a řapíkatý celer, vše nakrájejte na kousky. Zeleninu, petržel, bobkové listy a citronovou kůru vložte do vývaru a pomalu vařte další hodinu.

Hotový vývar přelijte přes jemné síto s čistou mokrou utěrkou do jiného hrnce. Zeleninu a kousky drůbeže vyhoďte. Vývar nechte nejlépe přes noc vychladnout a ztuhlý tuk pak úplně nebo částečně seberte. Vývar přelijte do zavařovacích sklenic, uzavřete je a uchovávejte v chladu.

 

Které divoké bylinky rostoucí teď na jaře můžete využít při detoxikaci? Podívejte se na VIDEO:

 

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji