Návod, jak zhubnout navždy. Tři rady, které musíte dodržovat

Návod, jak zhubnout navždy. Tři rady, které musíte dodržovat
11. prosince  2017 
 06:00

Kolikrát jste si už sami sobě slíbili, že se budete pravidelně hýbat a že zlepšíte svou životosprávu? A stejně jste to nakonec zase porušili? Jak tohle věčné prokletí zlomit? Odborníci vědí, jak konečně zhubnout trvale a navždy! Stačí dodržovat tyhle tři zásady.

 

Rada první: Žádné zázraky nečekejte

Častou chybou je, že když začínáme s dietou, myslíme si, že počáteční rychlost shazování kilogramů je standardní proces, který bude pokračovat stejně svižně až ke kýženým výsledkům.

„Proces redukce váhy ale neprobíhá lineárně, ale exponenciálně. V podstatě to znamená, že i když to jde zpočátku rychle, postupně se redukce výrazně snižuje.Jde o přirozený jev, k němuž dochází v důsledku fyziologických změn v těle, které je vystaveno náhlému strádání,“ říká hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours Kateřina Hollerová.

Nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví dodává: „Zdravé hubnutí by nemělo být zázračně rychlé. Úbytek jeden až jeden a půl kilogramu týdně je ideální. Pokud je váš zdravotní stav horší, je dobré hubnout ještě pomaleji.“

 

 

Rada druhá: Správně se nastartujte a připravte se na dlouhý běh

Spousta žen považuje hubnutí za krátkodobou záležitost. „Nelze doufat, že po Vánocích prostě stačí potit se tři nebo čtyři měsíce ve fitku, a tím se vše vyřeší. Je zapotřebí uvědomit si, že půjde o náročný a dlouhodobý proces,“ říká Kateřina Hollerová. Jak se tedy správně nastartovat, aby hubnutí bylo trvalé?

• Začněte pomalu. Skočit po hlavě do náročných sportovních aktivit by vám mohlo uškodit, sport tedy začleňte do svého života přirozeně, abyste si na něj mohla zvyknout.

• Nevymlouvejte se. I když se vám nechce cvičit, zvedněte se, prostě jděte. Když jednou podlehnete lenosti, nakonec vás pohltí úplně.

• Oblečte se do sportovního už doma. Tím se správně psychicky naladíte.

• Kupte si něco hezkého. Nemusí to být oblečení za tisíce, ale něco, v čem se budete sama sobě líbit.

• Nastavte si správné cíle – váš cíl by nemělo být "zhubnu o pět kilo", ale "uběhnu pět kilometrů za půl hodiny".

 

 

Rada třetí: Nebuďte v tom sami a nechte si poradit

Při radikální změně životního stylu je nejlepší investovat do odborníků. Ti budou zodpovídat za správný průběh hubnutí i za jídelníček a taky vás podpoří v motivaci. „Zásadní roli při hubnutí hrají nejen vaše cíle a přání, ale i složení vašeho těla, poměr svalů, tuků a vody. Proto je důležitý i odborník, který dokáže navrhnout trénink, který bude pro vaši postavu opravdu efektivní,“ říká fitness trenérka.

Jen pohyb ale nestačí, lepší postavu získáte jen v kombinaci se správnou stravou. I tady by měla změna probíhat za účasti někoho, kdo dokáže vaše tělo správně analyzovat a zjistit, co je pro vás nejlepší. „Metabolismus je jako otisk prstu, každý ho máme jiný, proto každý vyžaduje odlišný způsob stravování. S výživovým specialistou budete mít jistotu, že jíte skutečně to, co vaše tělo potřebuje k redukci,“ říká Monika Bartolomějová.

TIP NA VIDEO: Zjistěte také, kolik energie bychom měli denně přijmout.

Video se připravuje ...
Kolik energie je nutné každý den přijmout? • VIDEO: Vím co jím

 

 

 

 

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji