Parmazán, smetana i olivy: Co má v ledničce štíhlá Ivana Jirešová?

  • Co mají v lednici skutečně hubení lidé?
    21. března  2017 
     06:00

    Bůček ani gothaj u nich nenajdete. Zato jiné dobroty, které budou lahodit vašemu mlsnému jazýčku, ano. Co si dopřávají ženy, které se naučily žít zdravě a – aniž by někdy držely dietu – jsou pěkně štíhlé? 

  • Lucie Königová, koučka

    Lucie Königová
    Už dávno si v hlavě nastavila pravidlo, že když se bude zdravě a lehce stravovat, tak jí bude dobře a lehce na těle i duši. A funguje jí to prý na sto procent. I to je důvod, proč se většinou stravuje bezlepkově. Lepek jí prý zbytečně bere energii. Bez čeho se tedy neobejde?

    1. Citrony

    Citrony miluju ve vodě – nejraději mám čistou bez bublinek právě s příchutí čerstvého citronu, máty a třeba okurky. Citron mi nemůže chybět ani jako pár kapek do salátu, který denně jím v různých variantách i v zimě.

     

    2. Zeleninu

    Právě kvůli tomu, že mám ráda saláty, nikdy v mé lednici nechybí dostatek zeleniny všeho druhu. Ráda si vytvářím různé kombinace zelenin, sýrů a ořechů, abych salát nejen příjemně osvěžila, ale aby mě i zasytil. Zeleninu mám ráda i na másle nebo kokosovém tuku s různým kořením nebo zapečenou v troubě. Pravidelně si večer dávám do salátů česnek, pokud tedy nevyrážím nikam do společnosti.

     

    3. Kvalitní sýry

    Chutnají mi na „zobnutí” se zeleninou, olivami, k vínu nebo na plátek okurky, takové "zeleninové minijednohubky". Ráda si je dávám do salátů nebo k rýžovým těstovinám, luštěninám a vytvářím s jejich pomocí další jídelní kombinace.

     

    4. Máslo nebo kokosový tuk

    Obojí používám pro výrobu pokrmů ze zeleniny na pánvi, na zapečení a podobně.

    5. Smetanu (30%)

    Používám ji do kávy, kterou už nedoslazuji. A výčitky opravdu nemám. Tělo potřebuje tuk pro správnou funkci mozku, tak mu dodávám, co potřebuje.

  • Ivana Jirešová, herečka, jogínka

    Ivana Jirešová
    Ví se o ní, že je posedlá jógou (miluje bikram jógu, která se cvičí při 42 stupních Celsia) i zdravou stravou. Řízky ani omáčky byste v jejím jídelníčku opravdu nenašla.

    1. Olivy

    V lednici mám skoro vždy olivy (nejraději s mandlí), které zobu večer k vínu.

    2. Sušená rajčata

    Když nestihnu nakoupit, dávám si je do kuskusu. Nikdy nezklamou.

    3. Máslo ghí (přepuštěné máslo)

    To mám buď na smažení palačinek, nebo ho používám místo tuku.

    4. Vajíčka

    Jsou můj životabudič, když jsem hodně unavená. To si je pak dávám k snídani.

    5. Parmazán nebo kozí sýr

    Spolu se salátem a cherry rajčátky jsou sýry má první pomoc proti večernímu hladu, když přijdu z večerního představení.

    720p 480p 360p 240p
    Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! • VIDEO: 
  • Petra Řehořková, wellness koučka

    Petra Řehořková
    Petra ráda vaří zdravě – nejčastěji italskou kuchyni a zdravější variantu středomořské kuchyně, ale miluje i českou klasiku. Tu ale sobě i rodině dopřává jen občas. I když občas nestíhá, nikdy nejí jednoduché cukry včetně pečiva. V její lednici úplně chybějí kečup, kupované pomazánky a tavené sýry. Naopak v ní má…

    1. Feferonky

    Vždycky mám v lednici minimálně dvě sklenice feferonek a piri-piri papriček, které zbožňuju úplně ve všem. Už je jedí i mé děti.

    2. Bílý jogurt

    Samozřejmě velké balení a jogurt by měl být kvalitní.

    3. Čerstvé borůvky a maliny

    Ty si přidávám právě do jogurtu, když potřebuji rychlou a vyváženou snídani nebo svačinu.

    4. Kvalitní šunku

    Samozřejmě musí mít obsah minimálně 96 % masa.

    5. Zeleninu

    Vždycky mám v zásobě dost zeleniny. I kořenové. Když nestíhám, tak takové zeleninové smoothie je božské. Z ovoce ho dělám minimálně, člověk neohlídá množství kalorií a cukru a v domnění, že je zdravé, se vlastně přejídá.

  • Olga Bušková, specialistka na feng-šuej

    Olga Bušková
    Není sice úplný vegetarián, ale maso moc nejí. A když už, tak nejradši ryby. „Možná to souvisí s vařením, že preferuji pokrmy, které se dají rychle připravit, a já tak netrávím tolik času v kuchyni přípravou,“ říká Olga, která jí v létě saláty, v zimě polévky. Ale někdy prý dojde i na kachnu nebo steak.

    1. Sýry

    Miluji sýry k těstovinám, vínu nebo jen tak. Má oblíbená trojka jsou parmazán, mozzarella, niva.

    2. Mléko

    I když se stále učím pít kávu černou, tak s mlékem mi chutná víc.

    3. Dijonskou hořčici

    Proč? Protože mám ráda pikantní a nevšední chutě.

    4. Máslo

    S teplou houskou nebo čerstvým chlebem máslo tvoří tu nejlepší dvojici.

    5. Světlo a vzduch

    Ty jsou v lednici vždycky, když první čtyři věci nemůžu najít nebo tam vůbec nejsou.

  • Lenka Černá, koučka a lektorka zdravého životního stylu

    Lenka Černá
    Jako Býk je velká požitkářka, takže jí dlouho trvalo, než přišla na to, jak jíst zdravě, nezatěžovat tělo a zároveň si pochutnat. Naučila se i u zdravých potravin vybírat to, co jí opravdu chutná, a dává si pozor, aby její jídlo vypadalo hezky.

    1. Ovoce a zeleninu

    Je to má každodenní potrava. Ráno si dělám čerstvě lisované šťávy z ovoce, odpoledne většinou zeleninové.

     

    2. Kvalitní kozí sýry

    Nejím kravské mléčné produkty, a pokud sáhnu po sýru, je vždy kozí nebo ovčí.

     

    3. Dýňový olej lisovaný za studena

    Mám ho ráda do salátů nebo i na čerstvě upečený chléb. Je to pro mě alternativa klasického másla.

     

    4. Arašídové máslo

    To je můj hřích, který ale není tak nezdravý. Když mě honí mlsná, dám si pár lžiček.

    5. Datlový nebo agávový sirup

    V kuchyni vůbec nepoužívám bílý cukr a pomocí sirupů sladím většinou kaše po ránu nebo kozí jogurt.

/
Autor: Majka Dvořáková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji