10 superpotravin: Budete díky nim hubenější i zdravější

  • 10 superpotravin: Budete díky nim hubenější i zdravější
    12. října  2015 
     06:00

    Zatímco venku je stále chladněji, vy byste měli jíst tak, aby vás jídlo tím spíše zahřálo. A ne, nemyslí se tím talíř horké polévky či porce svíčkové, po které se ani nehnete. Zahřát vás může i ovoce, když víte, jak ho upravit. Výsledek? Pevnější postava, pevnější zdraví. Když si budete zároveň hlídat denní energetický příjem a budete se hýbat, nemusíte na podzim přibrat ani deko, spíše naopak. Podívejte se, jaké tipy na podzimní superpotraviny přináší magazín Health.com. 

  • 1. Jablka

    ...
    Autor: Shutterstock
    Syrová – nebo ještě lépe pečená – jablka, to je ideální podzimní potravina. Rozhodně si je dejte i se slupkami, pod nimi je nejvíce flavonoidů, které zpomalují stárnutí buněk. Navíc jediné průměrně velké jablko obsahuje čtyři gramy vlákniny. 

  • 2. Růžičková kapusta

    ...
    Autor: Shutterstock

    Neošklíbejte se, růžičková kapusta může chutnat výborně, pokud narazíte na správný recept na její přípravu. Mírně nahořklá chuť se skvěle doplňuje jak s octem balsamico, tak s různými pikantními omáčkami. Je navíc skvělým zdrojem železa, kyseliny listové a vitaminu K.

  • 3. Pastiňák

    ...
    Autor: Shutterstock
    Vypadá podobně jako kořenová petržel, ale je sladší a chutná mírně po ořeších. Dá se jíst pečený, ale můžete díky němu zajímavě ochutit rýži nebo bramborovou kaši, hodí se i do polévek a omáček. Plusem je vysoký obsah draslíku a vlákniny.

  • 4. Hrušky

    odpolední svačina
    Autor: Shutterstock.com

    Dejte si je syrové, třeba s kouskem sýra. Nečekaně dobré jsou pečené, klidně s masem.  Jsou dobrým zdrojem vitaminu C a mědi, jediná hruška obsahuje čtyři gramy vlákniny. 

  • 5. Tuřín

    ...
    Autor: Shutterstock

    Zemitou chuť tuřínu si musíte nejdřív oblíbit, nicméně určitě to zkuste. Přidávejte ho k pečené zelenině, do pyré i do polévek. Výborný je například pečený se zázvorem. Tuřín je skvělým zdrojem vlákniny i vitaminu C. 

  • 6. Květák

    Květák
    Autor: profimedia.cz

    Lehce nasládlá a mírně oříšková chuť květáku z něj činí ideální přílohu pro chladnější dny. Dá se jíst celý, ale klidně ho rozmixovaný přidejte do bramborové kaše nebo z něj udělejte pyré, případně ho zapečte jako nákyp se sýrem a vajíčky. Vědci tvrdí, že obsahuje sloučeniny, které mohou snížit riziko rozvoje rakoviny, platí také na vysoký cholesterol, zanedbatelný není ani obsah vitaminu C.  

  • 7. Tykev

     

    Máslová dýně
    Autor: Shutterstock.com

     

    Že nevíte, jaký je rozdíl mezi dýní a tykví? Tak vězte, že pravověrnou dýní je jen ten jeden velký druh (pumpkin), z něhož se vyřezávají halloweenská strašidla, všechno ostatní jsou tykve – platí to jak o máslových dýních, tak třeba o populárních dýních hokkaidó. Všechny tyhle tykve mají silnou slupku, a vydrží tak až několikaměsíční skladování. Při vaření jim prospěje třeba kombinace se skořicí a zázvorem. Obsahují omega-3 mastné kyseliny a jsou rovněž vynikajícím zdrojem vitaminu A. 

  • 8. Dýně

    ...
    Autor: Shutterstock

    Dá se upravovat naslano i nasladko, je to ta pravá dýně do koláčů či dýňového pudinku. Je bohatá na draslík, jedna porce vám dodá pětinu doporučeného denního příjmu vlákniny, získáte z ní také slušné množství vitaminu B. 

  • 9. Batáty

    Autor: Shutterstock

    Jsou po výživové stránce mnohem hodnotnější než brambory – batáty, neboli sladké brambory, jsou mimo jiné skvělé na pečení, díky němuž v nich může zůstat více vitaminů než při vaření. Vynikající jsou jako zdroj vitaminu A, mají slušný obsah železa a připisují se jim také protizánětlivé účinky. 

  • 10. Granátové jablko

    ...
    Autor: Shutterstock

    Mírně nakyslé ovoce proslulo jako zdroj antioxidantů, které zpomalují stárnutí buněk. Šťáva je skvělým základem pro marinády, semena se hodí do salátů. Studie Kalifornské univerzity ukázala, že šťáva z granátového jablka má vyšší hladinu antioxidantů než červené víno, ovoce je rovněž dobrým zdrojem vitaminu C a kyseliny listové. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji