Pozor na tyto potraviny: Tváří se dietně, ale zhubnout vám nepomohou!

  • Pozor na tyto potraviny: Tváří se dietně, ale zhubnout vám nepomohou!
    29. června  2015 
     06:15

    Držíte dietu a rozmýšlíte se, čím zahnat chuť na sladké? Co byste si dali raději: sušené banánové chipsy, nebo čokoládu s velkým obsahem kakaa? Mnozí by nejraději sáhli po banánech – ovocem se přece nedá nic zkazit! I když se tváří zdravě, banánové chipsy rozhodně nejsou vhodným kandidátem na dietní jídelníček. Jaké další potraviny se tváří dietně, a přitom mají opačné účinky?

  • Banánové chipsy

    Banánové chipsy
    Autor: Shutterstock.com
    Banánové chipsy se tváří jako ideální svačinka do dietního jídelníčku. Obsahují ale velké množství nasycených tuků, což znamená více kalorií. Mnohdy také bývají doslazované, což jsou další kalorie navíc. A k tomu ta představa, že je to vlastně ovoce a toho se může sníst více... Pokud máte chuť na banán, dejte si ho raději čerstvý. A i tak počítejte s tím, že obsahuje překvapivě mnoho cukru, odpovídá to dle velikosti konkrétního ovoce šesti až osmi kostkám. 

  • Müsli

    Pokud chcete hubnout, jsou pro vás zdravé sacharidy nezbytné.
    Autor: profimedia.cz
    Müsli je téměř synonymem pro zdravou snídani. Dodáte tělu energii po dlouhé noci, dodáte mu vlákninu... To je pravda. Ovšem pokud si pořizujete müsli smíchané už předem v obchodě, čtěte pořádně obal: nezřídka to bývá kalorická bomba! Kromě vloček a sušeného ovoce totiž velice často obsahuje neskutečné množství cukru! Pokud chcete mít svou váhu pod kontrolou, namíchejte si müsli sami. V ideálním případě použijte ovoce, které si nasušíte sami doma bez doslazování. I tak je to hladová snídaně, aby fungovala lépe, doplňte ji bílkovinami. 
  • Džusy

    Citrusová šťáva
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

    Čerstvě vymačkané ovocné šťávy? Ano. I když během diety s nimi také šetřete. Džusy kupované v obchodech? Zase pozor: pořádně se podívejte na obal, kolik energie se v nich skrývá. Mnohé džusy se dokážou energeticky vyrovnat sladkým limonádám a velká sklenice džusu vyjde kaloricky skoro nastejno jako rohlík.

  • Salát se zálivkou

    Autor: profimedia.cz
    Zeleninový salát je bezpečný, ten se dá jíst neomezeně. To v podstatě platí, ovšem pokud ho jíte bez olejové zálivky. Pokud si ho dopřáváte pěkně prosycený olivovým olejem – nebo ještě hůře dresinky s obsahem majonézy – pak se ze superbezpečného jídla může stát kalorická bomba. Myslete na to a zálivkou šetřete. A spíše salát doplňte bílkovinami, ať už to budou vejce, kuřecí maso nebo tuňák. 
  • Nízkotučné výrobky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vypadá to báječně – nízký obsah tuku v tom, co jím, rovná se nízký obsah tuku v mém těle! Tahle jednoduchá rovnice ale neplatí. Mnohdy jsou tuky nahrazeny cukry, a tak se klidně může stát, že nízkotučný jogurt má více kalorií než ten běžný. I u těchto výrobků se vyplatí sledovat obaly, kde je vypsáno jejich složení a uvedena energetická hodnota.

/
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji