Večerní uzobávání jde na kila nejvíc! Čím nahradit sýry a chipsy

Večerní uzobávání jde na kila nejvíc! Čím nahradit sýry a chipsy
22. dubna  2015 
 06:00

Večerní jídlo je zrádnější než jakékoli jiné. Platí to jak o večeři, tak o tom, co si dopřejete po ní. Mnoho lidí se bohužel nedokáže vzdát večerního zobání různých pamlsků. Jenže pak hrozí, že ačkoli se celý den drží zkrátka, večer přijde jejich snaha vniveč. Podle odborníků z iniciativy Vím, co jím je proto dobré vědět, že příliš kalorické jsou i pamlsky, které mylně pokládáme za zdravé. 

Co dokážete jen tak sezobat třeba během večerního filmu nebo posezení s přáteli? Podle Karolíny Hlavaté z iniciativy Vím, co jím je úplně běžné, že si jejich klienti dopřejí například pět deka salámu Vysočina, pět deka hermelínu a pět deka oliv a k tomu dvakrát dvě deci vína. Součet? Celkem ohromujících 2700 kilojoulů, což je poměrně vydatný oběd pracující ženy, která se nepokouší o dietu. Nebo taky půlka denního energetického příjmu člověka, který se zrovna rozhodl, že do léta něco shodí. 

 

Právě takové chyby přitom vedou k tomu, že se lidem hubnutí přes všechnu snahu nedaří. "Příčinou neúspěchu mnohých z těch, kteří se snaží zhubnout, je večerní zobání," potvrzuje specialista na výživu Petr Havlíček, který se rovněž angažuje v iniciativě Vím, co jím. 

 

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Vím, co jím

 

Popisuje typický případ takového nešťastníka. Přes den se drží, nejí, hladoví, pak přijde domů, padne na kanape a zobe a zobe. A i když jedno dvě sousta by jistě nic nezhatila, v celkovém součtu vydají všelijaké "pokroutky" za více, než kolik by měla příliš vydatná večeře. Další příklad? Malý sáček chipsů o váze 50 gramů v sobě skrývá 2000 kilojoulů, což je taky moc. 

 

A vše je o to horší, že si člověk podobné jídlo dopřeje večer, kdy už ho nečeká žádný velký výdej energie – naopak ho za chvíli čeká spánek. Naposledy jíst byste přitom měli dvě až tři hodiny předtím, než půjdete do postele, a rozhodně něco spíše lehkého. 

Jak překonat chuť na večerní mlsání? 

Podle odborníků z iniciativy Vím, co jím vám pomohou tři zásady:

 

  • jezte pětkrát denně a mezi jídly dodržujte pauzy maximálně dvě a půl až tři hodiny
  • jezte hodně zeleniny a jídel bohatých na vlákninu, pomohou vám s pocitem zasycení 
  • dejte si poctivou a vyváženou večeři, kterou si v klidu sníte a vychutnáte; nemá cenu se na večeři ošidit a pak tlumit vlčí hlad pokradmým uždibováním něčeho nevhodného.

 

"Pokud je vaše večerní uzobávání rituálem, kterého se nedokážete zbavit, zkuste jej ve zdravější variantě," doporučuje Petr Havlíček. To znamená místo sýrů si na talířek dát pokrájenou zeleninu. Rozhodně nesahejte po oříšcích, jsou sice zdravější než chipsy, ale tučné a kalorické jsou úplně stejně. Pozor také na sušené ovoce, některé – zvláště ty proslazované – druhy jsou také příliš vydatné. Zkuste třeba sušená jablka, ta jsou celkem dietní. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji