Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Týden s chřestem: Delikatesa s holandskou omáčkou

Zelený chřest
19. dubna 2010 | 13:16

V české kuchyni lahodná zelenina jménem chřest příliš zastoupena není. O to víc je žádoucí ji poznat v různých úpravách. Nejlépe nyní, kdy její sezóna začíná.

Oslava chřestu v čase trvá do června, tedy tři měsíce. A tento seriál vás s touto křehkou lahůdkou blíže seznámí. Poradí s výběrem. Nabídne recepty na předkrmy, přílohu i hlavní chod.

Proč právě chřest?

Pro svou falickou podobu byl a je považován za afrodisiakum. Jeho léčivé a regenerační účinky jsou nepopiratelné. Obsahuje velké množství vitaminů i stopových prvků. Díky vysokému obsahu draslíku působí preventivně proti zvyšování krevního tlaku. Chrání buňky proti volným radikálům. Posiluje imunitu. Podporuje vylučování vody a vyplavování kyselin z těla. Pro vysoký obsah vody a minimum tuků je ideální i pro redukční diety.

Bílý, fialový a zelený

V obchodech se nabízí tři barevné variace. Nejde o různé odrůdy. Barvu chřestu ovlivňuje způsob pěstování. Bílý roste v naprosté tmě, jen pod valem z hlíny a má nejjemnější chuť. Působením slunečních paprsků se z něj stává chřest fialový. Pokud ze země  vyroste úplně, je zelený a chuťově se považuje za nejzajímavější.

Pravidla výběru

Čerstvý chřest má svěží barvu. Bez náznaků nažloutlého nebo nahnědlého zbarvení. Je dokonale pevný. Hlavičky jsou uzavřené. Vůně příjemně jemná. Po zatlačení nehtem na řeznou plochu z něj vytéká šťáva. Nikdy chřest nekupujte, pokud jsou stonky zvadlé, hlavičky ulámané, místo odříznutí oschlé nebo dokonce plesnivé.

Chřest omyjte, oloupejte a uvařte ve slané vodě, do které jste přidala kostku cukru. Vařte 10 až 15 minut.
Autor: z knihy Recepty ze života 16, vydavatelství Ringier Slovakia

Na skladování záleží

Pokud se chřest nezpracujete v den nákupu, musí se uložit do do ledničky. Zabalený ve vlhké utěrce vydrží při teplotě 2 až 4 °C přibližně čtyři dny. Může se i zamrazit - oloupaný se krátce spaří vroucí vodou, prudce zchladí a uloží do mrazáku. Při teplotě -20 °C vydrží zhruba půl roku. Sterilizovaný a nakládaný je samozřejmě k dispozici kdykoliv.

Zásady kuchyňské úpravy

Výhonky se musí dobře opláchnout. Zdřevnatělé či oschlé spodní konce se podle potřeby odříznou. Chřest se loupá od hlavičky směrem dolů škrabkou na brambory. Bílý se začněte loupat asi dva centimetry pod hlavičkou. Zelený i fialový jen v dolní třetině.

Před vařením se svazek chřestu sváže nití. A otýpky se hlavičkami vzhůru vloží do vroucí vody. Její hladina by měla sahat těsně pod vrcholky. Ochucuje se solí, cukrem, citrónovou šťávou. Je možné přidat i česnek nebo bobkový list. Vaří se bez poklice. Bílý přibližně dvanáct minut, zelený a fialový minut deset. Záleží jak jsou výhonky silné a tvrdé. Svěží barvu se zachová prudkým zchlazením ledovou vodou.

Tip na výlet

Chcete se o chřestu dozvědět víc? Vypravte se do Německa. Čeká vás tam Bádenská chřestová cesta. Dlouhá je přibližně 136 kilometrů. Začíná v nejznámějším městě chřestu na světě, Schwetzingenu. Vede podél chřestových polí přes Reilingen, Karlsruhe, Rastatt až do Scherzheimu. Můžete pozorovat sklizeň, dokonce přiložit ruku k dílu. Podél celé trasy se konají slavnosti této zeleniny. Restaurace lákají nejrůznějšími specialitami.

Chřest s holandskou omáčkou

Spojení čerstvého křupavého chřestu s žloutkovo-máslovým přelivem

Doba přípravy: přibližně 40 minut

Chřest s holandskou omáčkou
Autor: z knihy Recepty ze života 16, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

1 kg chřestu
2 lžičky soli
2 kostky cukru
2 l vody

na omáčku:
5 žloutků
250 g másla
1 cibuli
2 lžíce vinného octa
chilli koření nebo tabasco
pár kapek citronové šťávy

Postup:

1. Chřest omyjte, oloupejte a uvařte ve slané vodě, do které jste přidali kostku cukru. Vařte 10 až 15 minut.

2. Máslo rozpusťte na páni a odstavte. Do mělké nádoby dejte žloutky, špetku soli a mletý bílý pepř. Nádobu postavte do hrnce s horkou vodou (nesmí se vařit) a směs šlehejte do zhoustnutí. Z vodní lázně pak misku vyjměte a za stálého míchání postupně přidávejte rozpuštěné máslo a najemno nakrájenou cibuli.

3. Omáčku ochuťte octem, špetkou chilli koření nebo kapkou tabasca a citronovou šťávou. Hotovou omáčkou přelijte uvařený chřest a ihned servírujte.