Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bramborová omeleta s pancettou a sušenými rajčaty

Bramborová omeleta s pancettou a rajčaty
2. dubna 2010 | 15:35

Pro naše předky byl Velký pátek dnem přísného postu. Dovoleno bylo sníst pouze jedno velké bezmasé jídlo. My trochu zamhouříme oči nad italskou slaninou a připravíme si tradiční italské velikonoční jídlo - frittatu. Vynikající bramborovou omeletu.

Bramborová omeleta s pancettou a sušenými rajčaty

Budete potřebovat (na 4 porce):

250 g brambor
2 - 3 velké červené cibule
6 stroužků česneku
4 lžíce olivového oleje
150 g pancetty (italské slaniny)
100 g sušených rajčat
6 vajíček
troška smetany nebo mléka
bylinky (oregáno, tymián)
parmezán
pepř a sůl

Postup:

1. Brambory uvařte ve slupce do poloměkka, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Nakrájejte cibuli, rajčata, česnek a natrhejte pancettu.

2. Na velké pánvi se silným dnem rozehřejte olej, postupně přidejte cibuli, česnek a brambory a opečte. Přidejte na kostičky nakrájenou pancettu, sušená rajčata a nasekané bylinky. Osolte a opepřete.

3. Snižte teplotu a zalejte vajíčky (třeba rozmíchanými s trochou smetany či mléka), nechte chvíli na plotně a pak přesuňte do vyhřáté trouby. Vyndejte, až bude mít pokrm zlatavou barvu. Na závěr ještě posypte parmezánem a čerstvými bylinkami. Podávejte nakrájené na dílky jako koláč.

Náš tip: Omeletu můžete připravit i bez následného zapékání v troubě. Připravovaný pokrm je však třeba zakrýt pokličkou, aby vajíčka nezůstala syrová.