I když čtyřicetidenní půst drží dnes už asi málokdo, tradice velí sníst něco zeleného. Připravte si proto delikatesu, která takovou jarní ingredienci obsahuje. A ne jen tak ledajakou. Je jí samotný král zeleniny chřest.
Ten pomáhá udržet tělo v dobré formě a přináší mu vitalitu. Obsahuje velké množství vitaminů skupiny B včetně kyseliny listové, vitamin C, betakaroten a minerální látky (například draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek, železo).
Neopomenutelná je i jeho nízká energetická hodnota. Obsahuje velké množství vody, bílkoviny i vlákninu a hodně málo tuků i sacharidů. Jíst se tedy může do sytosti, 100 g chřestu má jen 22 kcal (94 kJ).
A když ho doplníte lososem, máte dokonale vyváženou večeři.
Losos s chřestem a mandlovým máslem
Budete potřebovat (na 4 porce):
500 g zeleného chřestu
500 g bílého chřestu
4 porce lososa (á 200 g)
100 g másla,
30 g mandlových lupínků
1 limeta
olivový olej
cukr
sůl
pepř
Postup:
1. Chřest dokonale omyjte. Zelený chřest oloupejte ve spodní třetině, bílý oloupejte celý. Dřevnaté konce odkrojte. Do mírně oslazené vroucí vody vložte nejdřív bílý chřest, po 4 minutách přidejte zelený a vařte ještě 8 minut. Pak vyjměte, propláchněte studenou vodou a udržujte v teple.
2. Porce lososa omyjte, osušte, osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej a rybu na něm opékejte 3-4 min., otočte a opékejte další 3 minuty.
3. Rozehřejte máslo, přidejte mandle a lehce opražte. Limetu pečlivě omyjte horkou vodou, kůru oloupejte a nakrájejte nadrobno. Z oloupané limety vymačkejte šťávu. Obojí přidejte do rozpuštěného másla, lehce osolte a opepřete.
4. Na připravené talíře položte chřest, na něj porci lososa a pokapejte mandlovým máslem.