Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Losos s chřestem a mandlovým máslem

Losos s chřestem je dietní, přesto delikátní záležitostí.
1. dubna 2010 | 15:31

SERIÁL: Na Zelený čtvrtek se na talíři našich předků objevovalo vše zelené. Konzumovalo se zelí, špenát, hrách, zvláštní význam měly první jarní byliny, z nichž se vařily polévky.

I když čtyřicetidenní půst drží dnes už asi málokdo, tradice velí sníst něco zeleného. Připravte si proto delikatesu, která takovou jarní ingredienci obsahuje. A ne jen tak ledajakou. Je jí samotný král zeleniny chřest.

Ten pomáhá udržet tělo v dobré formě a přináší mu vitalitu. Obsahuje velké množství vitaminů skupiny B včetně kyseliny listové, vitamin C, betakaroten a minerální látky (například draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek, železo).

Neopomenutelná je i jeho nízká energetická hodnota. Obsahuje velké množství vody, bílkoviny i vlákninu a hodně málo tuků i sacharidů. Jíst se tedy může do sytosti, 100 g chřestu má jen 22 kcal (94 kJ).

A když ho doplníte lososem, máte dokonale vyváženou večeři.

Losos s chřestem a mandlovým máslem

Budete potřebovat (na 4 porce):

500 g zeleného chřestu
500 g bílého chřestu
4 porce lososa (á 200 g)
100 g másla,
30 g mandlových lupínků
1 limeta
olivový olej
cukr
sůl
pepř

Postup:

1. Chřest dokonale omyjte. Zelený chřest oloupejte ve spodní třetině, bílý oloupejte celý. Dřevnaté konce odkrojte. Do mírně oslazené vroucí vody vložte nejdřív bílý chřest, po 4 minutách přidejte zelený a vařte ještě 8 minut. Pak vyjměte, propláchněte studenou vodou a udržujte v teple.

2. Porce lososa omyjte, osušte, osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej a rybu na něm opékejte 3-4 min., otočte a opékejte další 3 minuty.

3. Rozehřejte máslo, přidejte mandle a lehce opražte. Limetu pečlivě omyjte horkou vodou, kůru oloupejte a nakrájejte nadrobno. Z oloupané limety vymačkejte šťávu. Obojí přidejte do rozpuštěného másla, lehce osolte a opepřete.

4. Na připravené talíře položte chřest, na něj porci lososa a pokapejte mandlovým máslem.