Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kůzlečí na víně s omáčkou ze žloutků

Kůzlečí maso v nejrůznějších úpravách v mnoha zemích už tradičně patří na jarní sváteční stůl.
31. března 2010 | 17:52

Kůzlečí maso je delikátní záležitostí. Sehnat ho může být zvláště pro lidi z měst složitější, stojí to však za to. Jeho chuti se totiž nic nevyrovná. Snad jen maso jehněčí.

Maso z kůzlat, stejně jako jehněčí, patří mezi ty dietní. Jeho energetická hodnota je 377 J. Má však vyšší obsah bílkovin. Je dobře stravitelné, obsahuje jen malé množství kolagenních vláken, příznivě ovlivňuje metabolismus cholesterolu.

Nejlepší kůzlečí pochází z mladých kusů vykrmovaných 40-60 dní. Maso má světle růžovou barvu, kosti musí být pokryty odpovídající vrstvou svaloviny, ledvina je obalena tukem. Ve srovnání s ostatními druhy obsahuje kůzlečí nejvíc vitamínu B2. Při nákupu se vyplatí vybranou část dobře prohlédnout. Kůzlečí je totiž na povrchu lepkavé a často zde ulpívají zbytky srsti. A právě ta je nositelem pachu, který mnoha lidem vadí.

Aby jehněčí či kůzlečí zkřehlo, nakládá se do octového láku nebo kysaného mléka. Kyseliny v nich obsažené totiž pomohou uvolnit svalová vlákna.

Kůzlečí na víně s omáčkou ze žloutků

Budete potřebovat (na 4 porce):

1 kg kůzlečího masa
1 menší cibule
200 g parmské šunky
1 PL sádla
½ sklenky suchého bílého vína
1 PL hladké mouky
sůl
pepř

na omáčku:

3 žloutky
1 citron
1 PL nasekané zelené petrželky
½ ČL majoránky

Postup:

1. Maso, parmskou šunku a cibuli nakrájejte na kostky. V hrnci rozpalte sádlo a vše na mírním plameni zvolna orestujte. Ochuťte solí a pepřem.

2. Dozlatova osmažené maso zaprašte moukou, po chvíli podlijte bílým vínem a zredukujte. Podlijte vodou a pod pokličkou duste až do zhoustnutí šťávy.

3.Omáčku začněte připravovat až asi patnáct minut před plánovaným podáváním. Do vyšší misky dejte 3 žloutky, šťávu z jednoho citronu, majoránku a jemně nasekanou zelenou petrželku. Vše metličkou vyšlehejte a nalijte na podušené maso. Na mírném plameni nechte několik minut vařit do zhoustnutí. Dejte pozor, aby se vám vaječná hmota nesrazila.

Podávejte s rýží, noky nebo šťouchanými bramborami.