Jehněčí není jen chutnou delikatesou. Pro svůj vysoký obsah bílkovin, vitamínu B, železa, fosforu a vápníku je lidskému organismu prospěšné. Proto bychom jím alespoň na Velikonoce měli obohatit svůj jídelníček.
Maso má svoji specifickou vůni, která nemusí být každému příjemná. Při jeho přípravě je proto ideální do masa vetřít koření jako je mletý pepř, česnek, rozmarýn, majoránka, šalvěj nebo zázvor.
Protože má jehněčí maso tendenci být sušší, je dobré ho prošpikovat uzenou slaninou. Ta ho i příjemně ovoní, dodá chuť i šmrnc.
Pokud se obáváte, že masu zůstane i po upečení tuhé, naložte ho den předem do octového nálevu nebo do mléka s přídavkem cibule, koření a zeleniny. Křehké masíčko se pak bude jen rozpadat.
Teď už jen zbývá popřát vám dobrou chuť!
Jehněčí kolínka na bílém víně a bylinkách
Budete potřebovat:
8 jehněčích kolínek s kostí
500 g slaniny
5 stroužků česneku
3 červené cibule
500 ml hovězího vývaru
500 ml bílého suchého vína
bobkový list
petrželka
majoránka
tymián
nové koření
sůl
Postup:
1. Kolínka osolte a potřete nasekanou směsí bylinek. Narovnejte je na pekáč a proložte bobkovým listem a novým kořením.
2. Na pánvi orestujte půl kila na kostky nakrájené slaniny s na osminky pokrájenou rozebranou červenou cibulí a plátky z pěti stroužků česneku. Rovnoměrně rozložte do pekáče a vše zalijte vývarem a bílým vínem.
3. Přikrytý pekáč vložte na 2 hodiny do trouby předehřáté na 200 °C. Po hodině a půl pekáč odkryjte a pečte ještě půl hodiny. Po vyjmutí upečených kousků jehněčího výpek na sporáku zredukujte.
Jako příloha je nejlepší bramborový knedlík a červené zelí nebo šťouchané brambory s restovanou cibulkou.