Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Italské velikonoční čokoládové lanýže

Italské velikonoční čokoládové lanýže
3. dubna 2010 | 15:00

Připravte pro koledníky tentokrát kromě vajíček ještě netradiční sladkou lahůdku. Čokoládové lanýže nejsou složité. Přesto jsou vynikající. Na jazyku se rozplynou. Zůstane jen božská chuť čokolády s kapkou rumu.

Italské velikonoční čokoládové lanýže

Budete potřebovat:

100 ml smetany ke šlehání
100 g mléčné čokolády
100 g hořké čokolády
40 g mletých lískových oříšků
1 lžíce holandského kakaa
3 lžíce rumu
papírové košíčky na cukroví

Na obalení:

holandské kakao
sezamová semínka
najemno nasekané mandle a pistácie
najemno nasekaná hořká a mléčná čokoláda

Postup:

1. Smetanu svařte a odstavte.

2. Čokoládu nalamájte na menší kousky a za stálého míchání ji ve smetaně rozpusťte. Hmotu necháme při pokojové teplotě chvíli vychladnout.

3. Mezitím mleté oříšky na sucho opražte na teflonové pánvi, přesypejte na pečící papír a nechte vychladnout. Oříšky s kakaem a rumem lehce vmíchejte do vychlazené směsi. Dobře umíchanou hmotu uložíte na půl dne do ledničky.

4. Lžičkou ze ztuhlé hmoty vykrajujte kuličky, rukama je rychle vytvarujte a obalujte v kakau, semínkách, čokoládě, mandlích či pistáciích.

5. Hotové lanýže vložte do papírových košíčků. Uchovávejte uložené v chladu.