Italské velikonoční čokoládové lanýže
Budete potřebovat:
100 ml smetany ke šlehání
100 g mléčné čokolády
100 g hořké čokolády
40 g mletých lískových oříšků
1 lžíce holandského kakaa
3 lžíce rumu
papírové košíčky na cukroví
Na obalení:
holandské kakao
sezamová semínka
najemno nasekané mandle a pistácie
najemno nasekaná hořká a mléčná čokoláda
Postup:
1. Smetanu svařte a odstavte.
2. Čokoládu nalamájte na menší kousky a za stálého míchání ji ve smetaně rozpusťte. Hmotu necháme při pokojové teplotě chvíli vychladnout.
3. Mezitím mleté oříšky na sucho opražte na teflonové pánvi, přesypejte na pečící papír a nechte vychladnout. Oříšky s kakaem a rumem lehce vmíchejte do vychlazené směsi. Dobře umíchanou hmotu uložíte na půl dne do ledničky.
4. Lžičkou ze ztuhlé hmoty vykrajujte kuličky, rukama je rychle vytvarujte a obalujte v kakau, semínkách, čokoládě, mandlích či pistáciích.
5. Hotové lanýže vložte do papírových košíčků. Uchovávejte uložené v chladu.