Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pozor! Čokoládoví zajíčci nejsou z čokolády

Nebezpečí čokoládových zajíčků: Nejsou z čokolády
2. dubna 2010 | 06:38

Chcete připravit dětem velikonoční výslužku a chystáte se nakoupit čokoládové figurky? Pak si raději přečtěte jejich složení. Mnoho z nich totiž z čokolády není, i když se tak tváří…

Pokud jste pravidelnými čtenáři Blesku, asi už díky seriálu o náhražkách v potravinách víte své… Bohužel se fígle výrobců týkají i sladkostí pro děti. Ani zajíci a vajíčka, které automaticky považujeme za čokoládové, většinou z čokolády nejsou. Místo kakaa totiž obsahují levné tuky a barviva. A něco takového se podle zákona jako čokoláda označovat nesmí.

Výrobci to dobře vědí, takže si vypomáhají označením »kakaová hmota či poleva, sladká pochoutka«. Prodejci už to až tak neřeší, takže tukové dobroty najdete pod cedulí »čokoládové Velikonoce«. »Velikonoce s rostlinným tukem« by jistě tak dobře nezněly.

Reklamace s nulovým úspěchem

Případná reklamace zajíčka s nízkým obsahem kakaa je problém, protože pokud prodávající výslovně netvrdil, že jde o čokoládu, nemáte šanci na vrácení peněz z důvodu nekvalitního složení. Ještě méně uspějete u trhovců, kteří vám mnohdy nevydají účet, pokud si o něj sami nepožádáte. Cena figurek z pravé čokolády a náhražek se přitom výrazně neliší. Všechny velikonoční dobroty ale měly stejnou chybu, a to velmi nečitelné složení. Snahu ověřit si složení vám rozhodně žádný z výrobců neulehčí. Potisk staniolu je nečitelný z podstaty a na přelepky by bylo zapotřebí nosit lupu.

Zdravotně nezávadné, ale…

Pochoutky mají vysoký obsah nasycených mastných kyselin. Ty zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Mají také vysoký obsah tuku a cukru. U dětí to má samozřejmě horší dopady – kromě nadváhy i potíže se srdcem a cévami.
Rám

Jak rozpoznat kvalitní čokoládové sladkosti?

•    podle obsahu kakaa nebo kakaového prášku (mléčná musí mít min. 25 %, hořká min. 35 %)

•    pomaleji se rozpouští (není z rostlinných tuků)

•    při zlomení slyšitelně křupne

•    má nízký obsah cukru

•    má čitelný obal, velké logo výrobce a výrazné datum minimální  trvanlivosti

Autor: Jitka Pekařová