Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Video: Babicův test velikonočních beránků

Video se připravuje ...
Velikonoční beránky z pohledu televizního kuchaře jiřího Babici
VIDEO: Blesk.cz
1. dubna 2010 | 05:00

Nestíháte přípravu Velikonoc, nebo se vám prostě nechce péct? Jestli bude hlavní ozdobou a pochoutkou na velikonočním stole kupovaný beránek, mohl by se vám hodit jejich test.

Sladká sousta po zkušeném jazyku poválel televizní kuchař Jiří Babica (48).

Blesk vzal šest beránků ze šesti velkých obchodních řetězců, zabalil je do krabice a odvezl je pro ortel do Pyšel. V místním dětském domově totiž právě včera pekl pro místní děti beránky Jiří Babica. Blesk toho využil a požádal ho o »degustaci« beránků, které si letos můžete koupit i vy. „Mám sladké rád, tak to nebude problém,“ přistoupil na návrh Babica a pustil se do hodnocení – samozřejmě anonymního, protože původ a tím pádem i výrobce před ním Blesk pečlivě utajil.

Mezitím, co ochutnával, přišla řeč i na jeho rivala za televizní plotnou, Zdeňka Pohlreicha (52). Ten ho totiž ve svém posledním pořadu opět parodoval, když »babicovsky « huhňal: „Kupujte jenom ty dobrý, nekupujte ty špatný. Protože ty špatný jsou fakt špatný…“ Jiří Babica to komentoval konstatováním, že Pohlreich se přiživuje na jeho sledovaném pořadu.

Šest vzorků, zapíjených čajem, bylo ohodnoceno asi za dvacet minut. „Jsou hodně podobné, dokonce se i dají jíst, ale tenhle bílý, ten je nejlepší,“ shrnul svůj posudek známý kuchař. Blesk dodává, že jde zároveň o výrobek patřící mezi ty dražší a pochází z Billy.

Jak si správně udělat velikonočního beránka podle Jiřího Babici?

➤ Musíte mít formu, protože když nemáte formu, tak to nejde

➤ Těsto samotné se musí pořádně třít a hlavně se toho nebát

➤ Nejlepší je zeptat se babiček, které v pečení beránků mají praxi desítky let a podle jejich receptu postupovat

➤ Většinou se ten beránek dobře povede až napotřetí nebo napočtvrté, takže tak za čtyři roky se můžete těšit, že budete mít doma dobrého beránka…

Celkové hodnocení

„Velikonoční beránci, které jsem měl možnost ochutnat, se dají konzumovat. Když si k tomu dáte ještě pět litrů čaje...“

Autor: val, Eva Tušková