Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dáme si kuře, krůtu, husu...

14. října 2008 | 12:36

Drůbež není v českých domácnostech žádný nováček. Její příprava je rychlá a jednoduchá. S našimi radami ji zvládne opravdu každý.

* Nejoblíbenější drůbeží je kuře, které bývá v prodeji i pod názvem brojler, což znamená vykrmené kuře. Maso jednotlivých druhů drůbeže se od sebe liší zejména v závislosti na krmivu, hmotnosti a věku.

* Dnešním trendem je vykrmovat drůbež co nejpřirozenějším způsobem, to znamená ve volných výbězích. Kuřata z přirozených chovů se ve velké míře dovážejí, což se odráží i na jejich vyšší ceně. Chuť a kvalita masa však hovoří samy za sebe.

* Chlazeným kuřatům dávejte přednost před mraženými. Můžete si tak lehce ověřit jejich čerstvost nebo případné nedostatky.

Skladování

Čerstvé očištěné kuře bez vnitřností můžete skladovat v lednici dva dny. Kuře vyjměte z plastového obalu, položte na velkou mísu a volně zakryjte.

Mražené kuře rozmrazujte v lednici. Rozmražené jej však neskladujte déle než dva dny.

Tepelně upravenou drůbež uchovávejte v lednici volně zabalenou a spotřebujte ji nejpozději do tří dnů.

Čerstvé očištěné kuřecí díly můžete skladovat v lednici dva dny.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Pečení

Z hlediska zdravé životosprávy je nejvhodnější drůbež dusit, vařit nebo péct. Při pečení se do masa dostává velké množství tuků a úprava v mikrovlnné troubě není vyhovující, poněvadž nedosahuje dostatečně vysokou teplotu a čas přípravy se v ní zkracuje.

Před úpravou drůbeže vždy odstraňte všechny mazové žlázy na zadní části. Pokud tak neučiníte, maso bude mít nepříjemnou pachuť.

Pokud pečete drůbež vcelku a chcete, aby si zachovala svůj tvar, doporučuje se svázat ji. Křídla zahněte za hřbet a nohy přivažte k tělu.

Maso bude šťavnatější, když ho před pečením pokapete citronovou šťávou.

Při pečení můžete konce křídel a nohou ochránit kousky alobalu. Drůbež pečte nejprve prsíčky dolů, potom ji v polovině času pečení obraťte.

Pokud maso při pečení nechce zhnědnout, po upečení je potřete směsí sójové omáčky a medu (1:1) a dejte krátce zapéct při vysoké teplotě.

Pokud chcete, aby kuřecí nebo krůtí maso bylo chutnější, pokapejte je před dopečením studenou vodou. Křupavé kůrky dosáhnete tak, že budete kuře v průběhu pečení potírat tmavým pivem.

 

Křupavé kůrky dosáhnete tak, že budete kuře v průběhu pečení potírat tmavým pivem.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jak dlouho je péct?

Druh

Teplota

Čas

Kuře

200 °C

20 základních minut + dalších 20 minut na každých 500 g masa

Kachna

200 °C

30 minut na každých 500 g masa

Husa

180 °C

30 základních minut + dalších 30 minut na každých 500 g masa

Krůta

180 °C

podle velikosti – 3 hodiny na 3 kg až 5 hodin na 7 kg

Autor: luc, lap, rz
Související články