8 nejhorších potravin, které ničí vaše zdraví

  • 8 nejhorších potravin, které ničí vaše zdraví
    20. srpna  2014 
     06:00

    Až vás zase přepadne chuť na něco nezdravého, možná vám pomohou vědecké argumenty, proč kalorické bomby jako koblihy nebo brambůrky už nikdy nejíst. Víte, že slazená limča nebo kopec hranolků mohou přivodit rakovinu?

  • Masné výrobky

    Párekv rohlíku děti milují, ale zdravé to není
    Autor: scom
    Uzeniny a masné výrobky jsou nejméně zdravou formou masa, kterého navíc obvykle mnoho neobsahují. Za to v je v nich hojně soli, tuku a chemických přísad. Podle Amerického institutu, který se zabývá výzkumem rakoviny (American Institute for Cancer Research) má konzumace masných výrobků konzervovaných uzením, solením a obsahujících chemické konzervačních látky přímou souvislost se vznikem rakoviny tlustého střeva.

    Když už si nemůžete čas od času párek či jiné uzeniny odepřít, kupujte raději u prověřeného řezníka nebo na farmářských trzích. Případně dbejte na to, aby výrobek obsahoval minimálně 80 procent masa a co nejméně soli a éček.

  • Podvody na obalech

    Ne každý sýr je opravdu sýr
    Autor: Shutterstock.com
    Výrobky, kde vás prodejci zcela jasně balamutí. Najdete je třeba v regálech s mléčnými výrobky. Například nápis sýrový výrobek naznačuje, že není vyroben z mléka, jak byste čekali, ale z rostlinných tuků. Stejně tak asi budete překvapeni, pokud si koupíte ovocné cereálie s velkým nápisem borůvkové. Při podrobnějším pročtení složení velmi pravděpodobně zjistíte, že pravého ovoce je tam tak pět někdy i ještě méně procent. Nenechte se napálit a pozorně si prohlížejte informace na obalu. Jen tak vás nenachytají.

  • Slazené limonády

    Limonáda je plná cukrů
    Autor: scom
    Asi nemusíme připomínat, že průměrná slazená limonáda obsahuje až 10 čajových lžiček cukru (v půllitru), což zvyšuje riziko vzniku nemocí srdce a cév a cukrovky. Navíc chemické konzervaty používané v limonádách můžou mít podle některých studií negativní vliv na nádorová onemocnění. Když už si je nemůžete odpustit, vyhněte se alespoň těm levným, které jsou opravdu jen obarvená voda. V žádném případě ale nepočítejte s tím, že je v pořádku vypít jich denně litr a půl. Zvláště pokud sedíte celý den u počítače.
  • Nízkotučné výrobky

    Nízkotučné potraviny obvykle obsahují místo tuku přehnané množství cukru, škrobu a dalších nezdravých zahušťovadel
    Autor: Shutterstock
    Nenechte se balamutit nálepkami á la „0 % tuku". Sýry, jogurty, sušenky a další potraviny, které se chlubí sníženým obsahem tuku jsou mnohdy dochucovány větším množstvím cukru, škrobem a dalšími nezdravými zahušťovadly a dochucovadly. Kupujte tedy běžné „tučné", ale šetřete jimi.

  • Smažené bramborové lupínky

    Chipsy zvyšují riziko onemocnění rakovinou
    Autor: Shutterstock.com
    To, že jsou chipsy pohromou pro štíhlou linii bezesporu víte. Co ale asi nevíte, že smažené hranolky a bramborové chipsy obsahují acrylamid, což je karcinogen, který vzniká při smažení či pražení za vysokých teplot. Profesor Clarkovy univerzity Dale Hattis dokonce ve své studii tvrdí, že tato látka má ročně v Americe za následek tisíce případů rakoviny. 
  • Koblihy

    Koblihy jsou kalorická bomba s mizivou nutriční hodnotou
    Autor: policie
    Donuty, neboli koblihy známé u nás především z amerických filmů, jsou doslova kalorickou bombou ze samých nezdravých složek. Nenasycené tuky, bílá mouka a spousta cukru = dobrých 300 prázdných kalorií. A co si budeme namlouvat, ty naše české jsou na tom stejně.

  • Mražené hotovky

    Mražené hotovky obsahují hodně soli a dochucovadel.
    Autor: Shutterstock
    Mražené hotovky sice mohou působit dojmem plnohodnotného jídla, ale obvykle jde o vysoce kalorické pokrmy s nezdravě vysokým obsahem tuku a soli. Mražená pizza zkrátka do vašeho nákupního košíku nepatří.

  • Margarín

    Běžný margarín zdraví neprospívá
    Autor: Shutterstock
    Ačkoli jsou nabízeny jako zdravější alternativa másla, ve skutečnosti některé margaríny obsahují transmastné kyseliny, které mají nepříznivý vliv na hladinu cholesterolu a poškozují cévy.  Nutno podotknout, že dnes již řada margarínů obsahuje tyto kyseliny jen ve stopovém množství, ale stále jsou na trhu ty „špatné“, proto pozorně čtěte nutriční údaje na obalu. Tělu rozhodně prospějete, když do jídelníčku zařadíte kvalitní  olivový olej.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji