7 tipů, jak omezit cukr v jídelníčku a zahnat chuť na sladké
Po Vánocích jsme se všichni pěkně rozmlsali. Místo toho, abychom cukru měli po krk, tak nás stále přepadá nezvladatelná chuť na sladké. I když víme, že nám neprospívá, nedaří se nám odolat pokušení. Tyhle tipy vám pomůžou cukr v jídelníčku omezit.
Jezte pravidelně
Autor: iStockChuť na sladké nás přepadá tehdy, když hladovíme. Tělo potřebuje co nejrychleji dodat energii, kterou mu sacharidy poskytnou. Rychlé cukry jsou pro něj pak okamžitou záplatou. Těmto stavům zamezíte jedině tak, že budete jíst pravidelně. Někteří odborníci dále radí, abyste jedli menší porce a častěji.
VIDEO: Jak přestat sladit ve velkém? Tady jsou 2 jednoduché triky.
Video se připravuje ...Ubírejte postupně
Autor: iStockNevyškrtněte z jídelníčku cukr úplně a raději ho omezujte postupně. Toho nejlépe docílíte, když budete pokrmy doslazovat sami. Množství cukru přitom pokaždé snižujte. Klasický cukr můžete také nahradit medem nebo sladkým ovocem jako třeba banánem, jablkem nebo mandarinkami.
Sladké nápoje nahraďte
Autor: iStockJedním z prvních kroků je určitě úplný přechod ze slazených limonád na neslazené nápoje. Obsahují kolikrát víc cukru než sladké pokrmy, a navíc se z nich cukr vstřebává mnohem rychleji. Jen pro srovnání: pouze 0,5 l ochucené minerálky může obsahovat až 20 g cukru, což se rovná 30 g mléčné čokolády. Takový jeden litr coly obsahuje až 27 kostek cukru a v ovocném džusu ve stejném množství to pak je zhruba 25 kostek cukru. Pro začátek alespoň snižte porci slazeného nápoje a řeďte tyto nápoje vodou.
Zkuste sladidla
Autor: iStockV postupném zvykání si na méně sladkou chuť vám pomůžou i sladidla. Patří mezi ně třeba stévie, která sladí 200krát až 300krát silněji než cukr. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi, má téměř nulovou kalorickou hodnotu a tělem projde podobně jako voda nebo vláknina. Dále můžete zkusit sukralózu, která má až 600krát vyšší sladivost než cukr, nebo erythritol, který je zase o něco méně sladký než řepný cukr.
Jezte méně sladkostí
Autor: iStockPokud jste zvyklí dopřávat si po obědě sladkou tečku, zkuste zdravější varianty v podobě ovesných sušenek s medem a tmavou čokoládou s vyšším podílem kakaa. Nekupujte si laskominy do zásoby „na horší časy“. Pokud budou ve spíži chybět, nebudete muset čelit pokušení.
Dbejte na vyvážený jídelníček
Autor: iStockPokud váš jídelníček bude obsahovat dostatek komplexních sacharidů, bílkovin a vlákniny, nebudou vás tolik přepadat chuť na sladké a pocit, že byste se ještě „něčím dojedli“. Řiďte se přitom zásadou zdravého talíře, kdy půl talíře tvoří zelenina nebo ovoce, čtvrt talíře komplexní sacharidy a čtvrt talíře bílkoviny.
Dobroty si upečte sami
Autor: iStockPokud si přece jen chcete dopřát něco sladkého, připravte si to sami a přidejte co nejméně cukru, případně med nebo sladidla. Nekupujte slazený jogurt a místo toho smíchejte bílý jogurt s ovocem, skořicí a čokoládou. Kupované müsli nahraďte vločkami a sušeným ovocem s oříšky.