Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Plavecká sezona je tu: Když budete pravidelně plavat, omládnete a vyspíte se do růžova

  • Plavání vám může prospívat hned v několika oblastech
    1. července 2023 | 06:00

    Konečně je to tady. Nastává horké léto a s ním mnoho příležitostí ke koupání. Kromě toho, že jde o skvělý způsob zábavy i pohybu, vás nejspíš potěší také zjištění, že má plavání na naše zdraví doslova blahodárné účinky. Co všechno může pozitivně ovlivňovat?

  • Plavete několikrát týdně? Máte vyhráno!

    Vědci přišli nedávno s výsledky výzkumů, které potěší všechny fanoušky vodních sportů. Podle všeho totiž stačí plavat pouhou půlhodinu denně třikrát do týdne a s vaší kondicí se začnou dít doslova zázraky. Tato fyzická aktivita vám totiž umí navodit psychickou pohodu i zlepšit některé tělesné funkce. Vliv má mimo jiné i na rychlost metabolismu, na míru energie nebo na kvalitu spánku. Co dalšího a jak plavání ovlivňuje?

    VIDEO: Jak děti zbavit strachu z vody? Podívejte se na rady:

    Video se připravuje ...
    Jak děti naučit, aby neměly strach z vody • VIDEO: Ladislav Novák

  • Omládnete a budete fit!

    Plavání může mít také výraznou omlazující funkci. To ocení zejména zralé ženy, které by si přály vypadat o trochu mladší. I když proud času samozřejmě nic zcela nezastaví, jeho známky dokáže pravidelný kraul nebo znak podle všeho znatelně zmírnit. Pravidelné plavání napomáhá snižovat krevní tlak, chrání zdraví srdce i cév, pomáhá nabrat svaly, zlepšuje cirkulaci a okysličování krve a mimo jiné také zlepšuje rovnováhu při problémech s pohybovým aparátem. Lidé, kteří plavou pravidelně, se navíc mohou díky tomu zbavit i silných bolestí kloubů. Plavání je tedy výbornou fyzickou aktivitou, která vás udrží stále ve formě. Díky tomu, že zrychluje metabolismus, se budete při pravidelném plavání cítit celkově lépe a budete mít více energie. V souhrnu všech zmiňovaných pozitivních účinků je jasné, že začnete vypadat svěží a mladší.

  • Zlepší se kvalita vašeho spánku

    Plavání je druhem aerobního cvičení, které prokazatelně zlepšuje kvalitu vašeho spánku. Pokud se při fyzické aktivitě potíte, bývá její efekt daleko výraznější. Podle výzkumů jde o jeden z nejprospěšnějších sportů pro zdraví. Při plavání navíc na rozdíl od jiných druhů cvičení nedochází díky pohybu ve vodě k nadměrnému pocení, přesto jsou jeho účinky podobné jako u jiných fyzických aktivit. Uvolníte při něm celé tělo, takže výsledkem bude, že večer doma potom usnete rychle jako miminko. Snazší usínání potom může změnit k lepšímu celkovou kvalitu vašeho spánku.

  • Pomůže vám s léčbou astmatu

    Plavání výrazně pomáhá také s uvolněním dýchacích cest a umí zvýšit kapacitu plic. Jde o kardiovaskulární cvičení, které spočívá v tom, že při něm srdce musí pumpovat kyslík do svalů, aby se díky jejich okysličení usnadnil celý pohyb. Protože svaly při delším plavání požadují více kyslíku, plíce se musí více namáhat, aby zásobily dostatečně celé tělo potřebným kyslíkem. Časem se tedy díky pravidelnému plavání zvětšuje jejich kapacita, takže i jejich zdraví. Pohyb ve vodě ocení také pacienti s astmatem, kteří mohou plaváním tuto nemoc výrazně zmírnit. Lidem, kteří mají astma, se může občas hůř dýchat na suchém nebo studeném vzduchu. Tyto problémy ale vlhký vzduch u vody většinou eliminuje. Dokáže nahradit vlhkost ztracenou při dýchání, což je způsobeno stažením průdušek. Pro jedince s tímto onemocněním je celkový pohyb ve vodě snazší a pohodlnější oproti jiným sportům.

  • Zbavíte se celkového napětí

    Díky plavání několikrát do týdne se můžete hravě zbavit stresu a nahromaděného napětí. Voda má schopnost vás uvolnit jak fyzicky, tak i psychicky. Pohyby ve vodě totiž uvolňují stažené napjaté svaly. Je to způsobeno tím, že při nich zapojujete téměř všechny svalové skupiny. Záleží sice samozřejmě na plaveckém stylu, dalo by se ovšem říct, že rozdíly jsou minimální. Nehledě na to, že venku v bazénu nebo v moři budete mít díky sluníčku a vodní zábavě zaručeně lepší náladu, čímž předejdete vzniku možných úzkostí a depresí.

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...