Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Kondička dětí se zhoršila. Není divu, málo se hýbou

22. června 2023 | 06:00

Nedávné výsledky testování tělesné zdatnosti školáků nedopadly dobře. Děti jsou na tom pohybově hůř než před 30 lety a poprvé v historii městské děti porazily ty z venkova. Zlepšit se to snaží projekty, které děti baví a přirozeně rozpohybují. Příkladem je třeba fotbalový turnaj McDonald’s Cup, kterého se letos zúčastnila skoro polovina českých škol a téměř 38 tisíc dětí.

Testování tělesné zdatnosti školáků měřila Česká školní inspekce loni na podzim a jeho výsledky byly zveřejněny letos na jaře. Testy prošli žáci 3. a 7. tříd základních škol, a také studenti 2. ročníků středních škol, a to včetně rozdělení pro dívky a chlapce. Podle prezidentky Asociace školních sportovních klubů České republiky (AŠSK) Svatavy Ságnerové byl největší propad ve vytrvalosti dětí. „Tato dovednost úzce souvisí s celkovou kondicí. Výsledky zde byly velmi špatné – nejhorších výkonů pak dosáhly dívky na středních školách. Pokles výkonnosti byl konstatován i u silových disciplín, naopak překvapením byly pro organizátory výsledky ve skoku do dálky z místa, zde naopak dívky i hoši dosáhli i v celoevropském měřítku velmi dobrých výkonů. Historicky poprvé se objevil i nový výsledkový fenomén – premiérově byly výsledky testů lepší u dětí z měst oproti dětem vesnickým,“ vysvětluje Ságnerová.

VIDEO: Horoskop zdraví na rok 2023

Video se připravuje ...
Horoskop zdraví na rok 2023 • VIDEO: Videohub

Největší fotbalový turnaj pro první stupeň

Změnit se to snaží McDonald’s Cup - největší fotbalový turnaj pro žáky a žačky prvního stupně základních škol. Do jeho letošního 24. ročníku se přihlásilo 1908 škol, což je zhruba polovina škol v zemi, a 3 147 týmů z celé České republiky. Tyto počty znamenají, že se do projektu zapojilo téměř 38 tisíc dětí. McDonald’s Cup si tak titul největšího sportovního projektu pro základní školy nenárokuje nadarmo. Děti soutěžily ve třech kategoriích A (1. až 3. třída), B (4. až 5. třída) a M, letos nově vytvořené pro malotřídní školy, které to měly dosud s účastí složitější.

Finálové zápasy turnaje proběhly v Uherském Hradišti. Dvoudenní Svátek fotbalu nabídl zajímavou podívanou a vyrovnaná utkání. V kategorii A zvítězila ZŠ Kbely z Prahy, kategorii B ovládla ZŠ J. Šoupala v Ostravě a historicky první zlato v kategorii M putovalo do Zlínského kraje do ZŠ a MŠ Veselá. „Dvoudenní finále McDonald’s Cupu bylo neuvěřitelným zážitkem. Děti, jejich učitelé, ale i fanoušci předváděli skvělé výkony a postarali se o vynikající atmosféru. Letos, díky nové kategorii pro malotřídní školy, máme historicky poprvé 3 vítěze. Obrovskou radost pak mám i z toho, že ve všech vítězných týmech byli nejen nadějní fotbalisté, ale i fotbalistky,“ říká Lucia Poláčeková PR manažerka McDonald’s pro ČR a SK.

Autor: Aneta Mrazilová