Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jste sebevědomá, ale nedaří se vám? Pozor, přehnaná sebedůvěra může odpuzovat!

  • Přehnané sebevědomí může být mnohdy na škodu
    28. února 2023 | 06:00

    Říkáte si, že byste ve svém životě měla mít vše, co si zamanete, protože vám přece nechybí talent ani sebevědomí? Pozor, je dobré vědět, že na vině může být právě vaše přehnaná sebedůvěra. Proč se vyplatí být v některých případech skromnější?

    Přehnané sebevědomí někdy škodí… Okolí může doslova odpuzovat, a může vám tím poškozovat vztahy. V jakých případech tomu tak je a na co si dávat pozor?

  • Neunášíte kritiku a zapomínáte na sebereflexi

     

    Pokud si věříte příliš, může se snadno stát, že neunesete ani drobnou konstruktivní kritiku, kterou se vám přátelé či nadřízený snaží pomoct. Přitom drobné doporučení nebo malá změna vás posune kupředu, a kromě toho vám také leckdy výrazně usnadní život. „Nabubřelým“ lidem se ale stává, že zapomínají na zdravou sebereflexi, která by jim umožnila dosáhnout lepších vztahů i větších kariérních úspěchů. Často své výkony nadhodnocují a mají tendence se nijak neohlížet na jejich kvalitu. To je ale cesta do pekel. Pamatujte, že skromnost a pokora jsou nepostradatelné vlastnosti, které druzí náležitě ocení.

    Jaký vliv má na vás pracovní prostředí? Podívejte se na názor odborníka:

    Video se připravuje ...
    O čem se mlčí: Jaký vliv má pracovní prostředí na naši psychiku? • VIDEO: Videohub

  • Ztrácíte úctu ke starším

     

    Stává se, že příliš sebevědomí jedinci zapomínají kvůli vlastnímu egu na slušnost a úctu ke starším. Než se rozhodnete s o dvacet let starší kolegyní nesouhlasit, promyslete si, co se ještě sluší jí vytýkat a co už ji může ranit. Nehledě na to, že lidé s vysokou sebedůvěrou občas jednají tak, jako by si nepřipouštěli, že i oni budou jednou staří. Dívejte se na seniory s respektem a uvědomte si, že i když jste mladší, nemusíte mít vždy pravdu. Ba právě naopak. Raději naslouchejte zkušenějším a naučte se brát si z jejich rad jiný úhel pohledu a občas i ponaučení.

  • Přestáváte se učit novým věcem

     

    Příčinou a zároveň rizikem vysokého sebevědomí mohou být situace, kdy se nezdravě sebevědomý člověk domnívá, že vše potřebné se už kdysi naučil. To ovšem vede pouze k jeho stagnaci a zaseknutí se na jednom místě. Nehledě na zjevnou aroganci čišící z takového druhu chování, které neposkytuje téměř žádný prostor pro sebevzdělávání. Po čase tak můžete překvapeně zjistit, že vaše kvality značně ochably, ale bude už daleko náročnější s tím něco udělat. Proto dbejte na to, aby vaše ego nikdy nepředběhlo vaše schopnosti.

  • Jste příliš drzá

    Někdy si silně sebevědomí lidé ani neuvědomují, že je jejich chování k druhým silně za hranou. Mají tendenci být prostořecí a dávat všem bez okolků najevo, co si o nich myslí. Jednají tak, aby na sebe neustále chtěli upozorňovat, klidně i negativně. Nehledě na to, že svým exhibicionismem nedávají prostor druhým s nimi v klidu mluvit ani koexistovat. Jestli máte prořízlou pusu, uberte trochu ze sebeprosazování a soustřeďte se více na to,co, kdy a jak jiným říkáte. Než někomu příště opět odpovíte jízlivou poznámkou, napočítejte si do dvaceti a zvažte, jestli je váš komentář opravdu vhodný. Vyvarujete se tím možným sporům a napjaté atmosféře všude, kam vkročíte.

  • Máte tendence ostatní poučovat

     

    Lidé, kteří si přehnaně věří, mívají tendence si myslet, že ví vše nejlíp. Ostatní tak poučují a nechovají se k nim zrovna hezky. V kolektivu si v lepším případě vyslouží pověst „všeználků“, v tom horším nesnesitelných chytrolínů. Nehledě na to, že je nepříjemné, jak se při tom na druhé v daný okamžik dívají shora. S takovou moc přátel nezískají. Zato o nepřátele nebudou mít nouzi. Další vadou výrazně sebevědomých lidí je fakt, že své schopnosti často přeceňují. Tím pádem nedokážou dobře odhadnout, když se pro něco nehodí. Do všeho se kvůli tomu hrnou po hlavě, což vede k nepochopení i mnohým trapasům.

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...