Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Trápí vás afty? Toto jsou osvědčené triky, jak se jich rychle zbavit!

  • 8. března 2019 | 06:00

    Přestože se nejedná o vážné onemocnění, dokážou nás afty velmi potrápit. Není lehké se jich zbavit a často trvá, než přijdete na ten pravý způsob, který zafunguje. Máme pro vás  tipy, jak s bolestivými vřídky zatočit i jak jim předcházet!

    Snad každý z nás se někdy potýkal s nažloutlými nebo bělavými vřídky v ústech. Mohou mít jen několik milimetrů, ale přesto dokážou způsobit až nesnesitelnou bolest, a to na několik dní. Někdy kvůli nim nemůžete jíst, pít, a někoho bolí dokonce i smích a mluvení.

    Tyhle nepříjemné vřídky postihují sliznici v ústech včetně jazyka, mohou se ale vyskytovat i na rtech a mandlích. Objevují se zcela náhle a povětšinou zmizí do pár dní. Příčin vzniku aftů může být opravdu mnoho a ani zkušení lékaři neumí přesnou příčinu mnohdy určit. Objevit se můžou například tehdy, pokud trpíte sníženou imunitou (stačí k tomu chřipka nebo prostá únava), když čelíte stresovým situacím nebo vašemu tělu chybí vitaminy, železo nebo kyselina listová. 

    Příčinou aftů může být ale také alergická reakce ústní sliznice na některou potravinu. Původem mohou být potraviny jako například citrusové plody, rajčata nebo velmi oblíbené slané brambůrky. Pozor je třeba dát si na exotické ovoce (zejména ananas, kiwi apod.), kakao, ořechy a jiné. Afty se v puse můžou objevit i po nechtěném kousnutí do tváře nebo tehdy, když používáte při čištění zubů kartáček s ostrými štětinkami. Za potíže mohou také hormonální výkyvy, proto se afty častěji vyskytují u žen, a to především před menstruací. Bohužel svou roli hraje i dědičný sklon k tomuto onemocnění.

    Možných způsobů, jak jít na léčbu aftů, je hned několik. Rozumně vybrané doplňky vám dokážou od aftů ulevit a zmírnit bolest. Pokud nechcete užívat léky a dáváte přednost alternativním metodám, vyzkoušet můžete zaručené tipy našich babiček.

  • Nezapomínejte na prevenci

     

    afty
    Autor: iStock

    Nejjednodušší je vzniku vřídků předcházet. Prevencí před tímto onemocněním je vyvážená strava s dostatkem vitaminů a minerálů, ve které by měly být zastoupeny hlavně vitaminy C a B. Dobrými zdroji těchto vitaminů jsou listová zelenina, brokolice, luštěniny (čočka, hrášek), vejce, kvasnice, vnitřnosti a kysané zelí. Nezbytné je také dodržovat dostatečnou ústní hygienu.

  • Dejte si cibuli

     

    afty
    Autor: iStock

    Cibule je velmi zdraví prospěšná a neměla by chybět v žádném jídelníčku. Zabraňuje uvolňování zánětlivých látek v organismu a přispívá k obranyschopnosti. Obsahuje totiž sirné sloučeniny, které mají antiseptické vlastnosti. Pokud tedy zrovna na afty trpíte, přidávejte cibuli pokud možno do každého jídla.

  • Zkuste alkohol

     

    afty
    Autor: iStock

    Při troše odvahy můžete afty účinně „vypálit“, a to pomocí alkoholu. Jak na to? Vatovou tyčinku namočíte do francovky, čisté vodky nebo jiného silného alkoholu a potom ji na chvíli přiložíte přímo na vřídek. Jistě to na chvíli zabolí, ale ložisko se vypálí a budete mít hned pokoj.

  • Vsaďte na osvědčené bylinky

     

    afty
    Autor: iStock

    Pomoc můžete hledat i u bylinek. Na afty zabírají echinacea, šalvěj a kořen lékořice. Pokud nechcete utrácet, můžete si tinkturu vyrobit doma – lehce a levně. Byliny dejte do nádoby a zalijte je 60% alkoholem. Ponechte v uzavřené nádobě na světle alespoň několik hodin. Nakonec tekutinu sceďte a tinktura je na světě. Pomocí vaty potírejte postižená místa. Vřídky by měly rychle ustoupit.

    Vyrobit si můžete také obklad z lístků řepíku nebo ze sáčku řepíkového čaje spařeného horkou vodou. Řepík působí dezinfekčně a hojí a zklidňuje zejména začínající afty. Přiložte na vřídek a nechte působit nejlépe přes noc. Obklad zklidní bolest a zároveň dezinfikuje postižené místo. 

  • Na afty platí borůvky i mrkev

    afty
    Autor: iStock

    Další způsob, který dobře funguje také preventivně, je konzumace borůvek nebo čerstvé šťávy z mrkví. Užívejte tyto vitaminové bomby jednou denně po dobu několika dnů a afty zmizí. Takže pokud borůvky v létě nasbíráte, nezapomeňte si je zamrazit do zásoby!

  • Sůl a jedlá soda také zaberou

     

    afty
    Autor: iStock

    Vytvořit si také můžete domácí léčebný „koktejl“, který by měl účinně zabrat. Smíchejte 0,5 dl vody s polévkovou lžící jedlé sody a špetkou soli. Tímto roztokem si pak ústa vyplachujte několikrát denně a problému byste se měli zbavit do tří dnů.

  • Když afty pořád zlobí

     

    afty
    Autor: iStock

    S afty obvykle není potřeba navštěvovat lékaře. Afty by měly za normálních okolností a s pomocí vitaminů po několika dnech samy vymizet. Zpozornět byste ale měli, pokud se vřídky v ústech nehojí déle než dva týdny. Nebo bolí tolik, že nemůžete pít, či vám dokonce způsobují horečku. V těchto případech neotálejte a vyhledejte odbornou pomoc.

Autor: beni
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...