Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nemoci, za které se stydíme a o nichž nemluvíme. Může jít i o život!

  • 15. července 2018 | 06:00

    Existují zdravotní komplikace nebo nemoci, které negativně ovlivňují život. A některé z nich jsou tak intimní, že se za ně dokonce stydíme a raději o nich vůbec nemluvíme. Což je v mnoha případech to nejhorší, co můžeme udělat. Ve většině případů se totiž dá s nimi něco podniknout. Které nemoci raději zatloukáme, a to i před svými nejbližšími?

  • Samovolný únik moči

    Autor: istock.com

    Desetina lidí trpí samovolným únikem moči. Tahle zdravotní nepříjemnost patří k nejčastějším zdravotním problémům. Mluvit o tom se ale nikomu dvakrát nechce. Přitom tyhle trable znepříjemňují život dost podstatně. Pokud se objeví občasné učúrnutí, když se zasmějete nebo zakašlete, ještě to možná jako velký problém nevidíte. Ale jestli už se kvůli úniku moči vyhýbáte cestování, dopředu si ověřujete, zda je po ruce WC, nebo se straníte dokonce i sexu, pak je potřeba s tím něco dělat. Ideálně ihned. Vyřešení problému v rané fázi totiž není tak složité.

  • Syndrom dráždivého tračníku

    Autor: iStock

    Časté nadýmání, průjem, nebo naopak zácpa – tak se projevují zdravotní komplikace týkající se tračníku. Bohužel o tom moc nemluvíme s kamarády, rodinou a dost často ani s doktory. Nejčastěji trápí syndrom dráždivého tračníku ženy a mezi nejhlavnější spouštěče patří špatný jídelníček a stres.

    Syndrom dráždivého tračníku bývá spojený i s chronickou únavou, poruchami spánku či bolestmi zad. Diagnóza bývá složitější, protože symptomy mohou připomínat například střevní záněty, celiakii nebo rakovinu tlustého střeva. Jakmile se tedy objeví častěji průjmy, hubnutí, nechutenství, měli byste vyhledat odborníka. Svalovat všechno jen na střevní chřipku není řešení.

  • Lupénka

    Autor: DO in d.o.o.

    Kdo tímhle genetickým onemocněním trpí, moc dobře ví, jak těžké je akceptovat zvědavé pohledy lidí. Jak těžké je vysvětlovat, že to není nakažlivé a že to fakt nemůžou chytnout. Lupénka není jen vada na kráse, provází ji i svědění a pálení, někdy i bolest při pohybu. Bohužel je to nemoc na celý život, vyléčit se nedá, pouze zmírnit. Nejhorší je ale psychický problém, protože spousta lidí se nemocných štítí. Proto nemocní raději nosí dlouhé rukávy a nechodí do bazénů.

  • Psychické problémy

    Autor: iStock

    Možná už se blýská na lepší časy, ale obecně jsou psychické nemoci považovány za něco, o čem je lepší nemluvit. Co kdyby se zaměstnavatel dozvěděl, že máte deprese? Nebo trpíte generalizovanou úzkostnou poruchou? Nebo míváte panické ataky, když jste ve stresu? Raději mlčíte, natož abyste vyhledali psychiatra.

    Přitom duševní onemocnění prožije každý rok zhruba pětina populace a ani byste to na těchto lidech nepoznali. Bohužel jen čtvrtina z nich se začne léčit. Máte-li tedy blbou náladu permanentně a nemizí ani po dvou týdnech, měli byste vyhledat lékaře. Bez debat a beze studu. Možná potkáte v čekárně i svého šéfa.

  • Hemoroidy

    Autor: Shutterstock.com

    Kdo by o nich dobrovolně mluvil?! Téměř nikdo! Umíte si představit, že jste právě začala chodit se zajímavým mužem a jen tak mezi řečí mu sdělila, že vás často svědí konečník a že máte potíže s hemoroidy? Já tedy ne. A možná že to neprozradíte nikomu ani po deseti letech manželství. Rozpaky se postižených lidí zmocní ale i u lékaře, když u něj musí pokleknout a ukázat mu své intimní místo.

    Bohužel stud a strach jsou hlavními důvody, proč lidé s tímto problémem návštěvu lékaře odkládají. Přitom v první fázi stačí i samoléčba pomocí čípků nebo mastiček. V pokročilejším stadiu už jsou nutné miniinvazivní metody nebo operace.

     

     

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...